Vesa Petrović za Sportske: "Možda je trebalo da izgubimo jedan meč u grupi"

Autor: Mladen Heleta
petak 16.09.2022.
20:23
Izvor: Sportske.net

Petrović je 2001. godine osvojio EP sa Jugoslavijom.

Mladen Heleta
Mladen Heleta

Povezane vesti

Bivši srpski košarkaš Veselin Petrović, osvajač poslednje zlatne medalje za našu zemlju na Evrobasketu, analizirao je za Sportske učinak Srbije na aktuelnom šampionatu Evrope i dotakao se ostalih selekcija.

Petrovića smo zatekli na Staroj planini, gde se održava Skupština AdmiralBet Košarkaške lige Srbije.

Petrović je bio član tima tadašnje Jugoslavije, koji je 2001. godine, pod komandom Svetislava Pešića, osvojio Evropsko prvenstvo u Turskoj. U finalu je savladana domaća selekcija.

Malo ko se nadao da će to biti poslednje evropsko zlato naše zemlje do dana današnjeg. Očekivali smo da će Srbija u Berlinu osvojiti titulu ili makar neku medalju, ali isprečila se Italija već u osmini finala.

"Mislim da smo sa pravom imali velika očekivanja pred početak ovog šampionata. Imali smo odličan tim i bilo je osnova za veliki rezultat. Smatram da je naš problem bio laka grupa i način na koji smo prošli kroz nju. Trebala nam je jedna utakmica u grupi, kao što smo je imali protiv Italije. Možda bi bilo dobro i da nam se u grupi desio poraz. Izvukli bi pouke na vreme, došao bi i pritisak javnosti, sve bi to otišlo u nekom pozitivnom smeru i u nokaut fazu bi ušli našpanovani. Najopasnija je ta prva utakmica posle grupe. Mi smo došli puni samopouzdanja i desio nam se taj peh protiv Italije. Popravni nismo imali", rekao je bivši košarkaš Partizana, FMP-a, Budućnosti i Vojvodine.

Mnogima je delovalo pre početka Evrobasketa da je ova naša ekipa slično koncipirana kao ona  iz 2001. Dva jasna nosioca igre i deset kvalitetnih "ratnika", koji su bili zaduženi da ispod radara obavljaju teške poslove na terenu.

"Ja sam tada igrao sa grupom neverovatnih šampiona. Bilo je sujete, bilo je svega, ali sve je to maknuto na stranu, jer smo se borili za državu. Bio je to specifičan period, izašli smo iz bombardovanja i imali smo ogroman motiv da obradujemo naciju. Samo Tursku u finalu nismo dobili sa dvocifrenom razlikom, a i njih bi da se igralo van njihove zemlje. Ja sam u jednoj utakmici ušao u igru kada smo bili na plus 40, ali sam imao osećaj kao da je nerešeno i grizao sam do kraja. Imali smo neverovatnu energiju tada", objasnio je Petrović.

Zak kraj je aktuelni pomoćni trener OKK Beograda analizirao finiš Evrobasketa.

"Činjenica da u polufinalu nema Srbije, Slovenije i Grčke govori nam da je tamo bilo puno kvaliteta. Odlične utakmice gledamo. Francuska je imala sreće, u finalu je, ali sreću treba i zaslužiti, ništa se ne dešava slučajno. Nemačka igra sjajno, ali Španija je jedna preiskusna ekipa i mislim da je pred nama uzbudljiv meč", završio je Petrović

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke