Vilerban, pa Berlin - previše je! Zvezda kasno upalila, plej-of misaona imenica

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 25.01.2024.
22:02
Izvor: Sportske.net

Težak poraz Crvene zvezde.

ALBA Berlin/Twitter
ALBA Berlin/Twitter

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u Berlinu od Albe sa 89:80 u duelu 23. kola Evrolige.

Posle poraza od Asvela u Vilerbanu, Crvena zvezda je izgubila i na gostovanju drugom najlošijem timu Evrolige ove sezone i tako na neki način odredila sebi sudbinu u borbi za plej-of Evrolige. Jer, sa viđenim pristupima i porazima, teško je da mogu da se nadaju nečemu većem protiv nekih većih ekipa.

Zvezda je nešto agresivnije igrala odbranu iako je Alba pogađala. Ali, nisu uspevali često lako da poentiraju. S druge strane, dobar i napad sa trojkama Rokasa Gedraitisa i Jaga dos Santosa, no rival je to pratio u stopu. Prvi problemi javili su se sredinom uvodnog kvartala kada je dva faula sakupio Branko Lazić.

Nekoliko dosta konfuznih napada Zvezde, promašenih floutera, pomalo je Jago doprineo da stve to izgleda prilično neorganizovano u pojedinim momentima predugim zadržavanjem lopte. Dosta slabi procenti ekipe Janisa Sferopulosa i nije to bila jedna gledljiva utakmica sama po sebi.  Usput smo videli tehničku grčkog trenera zbog protesta posle nedosuđenog, delovalo je, čistog faula nad Fredijem Gilespijem.

Imala je Alba i sedam poena viška početkom druge deonice, ali je onda Džavonte Smart svojom enertgijom vezao pet poena, iznudio tehničku Proćide... Taj talas je brzo i zaustavljen, pa je serijom 13-2, ekipa Albe otišla na "+12".

Ono što je bilo upečatljivo jesu loše odluke sudija na ovom susretu. Dva čelendža iskoristio je Janis Sferopulos, oba puta je ispravljao arbitre, a jedanput je to učinio Izrael Gonzales. Kada već same sudije ne rade svoj posao kako treba, morali su treneri umesto njih da im ukazuju na greške. Alba je bolje trčala, bila organizovanija, dobro je išla lopta, procenti bolji i bilo je velikih 15 poena viška u korist nemačkog tima na poluvremenu (51:36).

ALBA Berlin/Twitter

Nemanja Nedović je povukao Crvenu zvezdu na startu drugog dela sa pet poena, ali je Alba imala odgovore preko Sterlinga Brauna. Svejedno je Zvezda igrala sa mnogo boljom energijom, ali samo na samom startu. Ubacivala je Alba iz raznih situacija, ostatak ekipe crveno-belih je bio napadački impotentan što je dovelo do nervoze i ogromnih "+19" za nemački sastav. Otišla je ta prednost i iznad 20 razlike. Do tog momenta, nemoć Zvezde u Berlinu je tada izgledala kao nikada ove sezone protiv bilo koga.

I ovog puta je Crvena zvezda nekako pokazala da ne poseduje karakter sposoban da se resetuje u toku utakmice koja teče na način na koji je išla u Berlinu i da poremete energiju protivnika.

Rekao je Janis Sferpulos ekipi na osam minuta do kraja meča da mogu da se vrate, samo ako žele da igraju. Igrala je Zvezda nešto agresivnije od tog momenta, ali te druge lopte, loša komunikacija u odbrani i loše reakcije u napadu Zvezdu su odbile od eventualnog povratka jer je bilo šansi da se spusti na jednocifrenu razliku. Uspeli su u tome i na tri minuta do kraja je bilo 81:72 u korist Albe. Uneto je nervoze u ekipu domaćina koji je grešio, a onda najednom, dva minuta pre kraja, Jago pogađa trojku za samo pet poena razlike.

Na kraju ipak neizvesnost. Ostalo je 50 sekundi na satu, Zvezda je imala napad, Smarta je promašio otvorenu trojku iz kornera i tu su se srušila nadanja o potpunom povratku.

Zvezdu je predvodio Jago dos Santos sa 20 poena, Rokas Gedraitis je imao 15, a Džavonte Smart 14. Met Tomas je u Albi imao 19 poena, Gabrijele Proćida 17.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke