Vodič kroz Evroligu - Koliko mogu Zvezda i Partizan?

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 05.10.2023.
09:48
Izvor: Sportske.net

Kreće evropsko elitno košarkaško takmičenje!

EuroLeague
EuroLeague

Povezane vesti

Prilazimo novoj sezoni Evrolige kao još kompetetivnijoj nego onoj lani. Prethodna je oborila mnoge rekorde, promovisala neke nove zvezde, kreirala nova rivalstva i učinila da se do poslednjeg trenutka pitamo: „Ko će biti bolji?“.

Tako nešto je i neophodno evropskoj košarci, još samo da postane profitabilna... Doduše, nismo daleko od toga budući da su najave takve da bi u bliskoj budućnosti mogli da očekujemo ulazak investitora iz Dubaija u takmičenje. Novac koji se vrti oko Evrolige nikada nije bio veći, ali prihodi klubova direktno od turnira nisu dovoljni kako bi postojao samoodrživi sistem. Zato, svako ponosaob radi najbolje što može ne bi li novca uvek bilo. Konkretno, znamo kako to u najvećoj meri čine srpski klubovi – prodajom ulaznica. Dobar deo novca donose sponzori, uz pomoć države. Kada se sve to sabere, imamo Partizan i Crvenu zvezdu koji mogu da napadnu svakog protivnika bez garda.

Sada ćemo ovim svojevrsnim vodičem proći kroz svakog od njih, uz naravno, glavni akcenat na „večite“.

ALBA BERLIN

Razočaravajuću prošlu sezonu imala je Alba završivši na 16. poziciji, mada je pitanje koliko mogu više u nadolazećoj. Izrael Gonzales je ostao bez srca i duše ovog tima Luka Sikme i Maodo Loda, momaka koji su nosili dres ovog kluba šest, odnosno tri godine. Otišao je i Tamir Blat, za njim Jovel Zusman, Ben Lamers, pa i Džejlen Smit... Nisu došla imena koja bi nadoknadila kvalitet. Mateo Spanjolo je potpisao, a iz „Dži lige“ stigao je Sterling Braun kojem će sigurno trebati neko vreme za adaptaciju i još je pitanje šta se od njega može očekivati. Prema aktuelnom stanju stvari, Alba bi mogla da ima još lošiju sezonu nego li prethodnu...

ANADOLU EFES

Neka nova energija i neka nova škola stigla je u Anadolu Efes tokom leta. Sveža krv je tu u vidu Erdema Džana koji je preuzeo vrelu palicu od Ergina Atamana. Neće biti lako nadmašiti dinastiju koju je kreirao Ataman i koja se raspala samim njegovim odlaskom, a potom i Vase Micića, ali ovo je neki novi početak za Efes sa Šejnom Larkinom kao predvodikom. Darijus Tompson je briljantno pojačanje, Tajrik Džons takože i zaista Efes deluje kao ekipa koja će se sa uzbuđenjem pratiti tokom sezone. Zadržana je većina nosilaca ekipe uz Vila Klajburna, Rodriga Bobue, Elajdže Brajanta i Tibora Plajsa...

ARMANI MILANO

Jedna prekaljena ekipa koju će bez sumnje u novoj sezoni vući najnovije ime Nikola Mirotić. Podbacili su prošle godine i negativno iznenadili sve ljubitelje evropske košarke, ali može li jedno ime koje je stiglo da to promeni za 180 stepeni? Naravno, tu su i Maodo Lo, kao i Aleks Pojtres, uz igrače koji su ostali poput Šejvona Šildsa, Kevina Pengosa ili Bilija Berona. Imaju dosta talenta u rosteru, pomalo zadrtog Etorea Mesinu, ali teško da ćemo ih videti u nekoj ozbiljnijoj trci. Svakako, sa Mirotićem bi morali da budu pretendenti za dostignuće, no videli smo da ništa od toga nije garant kada su se nedavno sastali sa Virtusom u Superkupu Italije...

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

 

ASVEL

Zaslužuju li oni uopšte da se nalaze ovde? Pa, ne. Tu su uglavnom jer imaju novac i Tonija Parkera na čelu, a najavljivanim ulaskom Pariza u takmičenje, te već etabliranim Monakom, koja je svrha ekipe koja ne uspeva da bude kompetetivna. Imena koja su ih pojačala ovog leta jesu Edvin Džekson koji je nekada nosio dres Budućnosti. Tu je Timoti Luvavu, Paris Li, Boris Dalo... Nando de Kolo i Žofri Lovernj su ostali, ali zaista deluje kao veliko čudo videti ih iznad, recimo, 15. mesta.

BARSELONA

Toliko kuknjave ni zbog čega. Najavljivali su iz Katalonije redukciju budžeta te su se polovinu leta „vukli“ sa Nikolom Mirotićem usled želje da ga se liše zbog njegove visoke plate. Zatim su se lišili i Šarunasa Jasikevičijusa, te još nekolicine igrača, da bi potom razbili kasu i na Mirotićevo mesto doveli Vilija Ernangomeza učinivši ga najplaćenijim igračem u Evroligi. Zatim su potpisali i Džabarija Parkera iz Boston Seltiksa. Rožer Grimau se uopšte ne nalazi u koži koju bi svako poželeo. On nije autoritativno, ostvareno trenersko ime i pokušati domoći se toga u jednoj Barseloni zaista je misija koja bi, pitanje je kome, pošla za rukom.

 

BASKONIJA

Dugo smo prošle sezone bili očarani igrom Baskonije koja je važila za apsolutni hit Evrolige u prvih desetak kola. Nakon toga je nastupila realnost i više nisu sipali onako kako su Markus Hauard i Darijus Tompson činili isprva. Taj duo više ne postoji budući da je Tompson kako smo već naveli, pojačao Efes. I dalje je ovo tim koji može da puni koš rivala i videćemo hoće li Đoan Penaroja zadržati taj stil igre. Vanja Marinković posle vrlo zapažene uloge na Mundobasketu može biti neko ko bi takođe mogao da doživi procvat u sezoni koja sledi.

CRVENA ZVEZDA

Crvena zvezda je promenila svoj tim u najvećoj meri. Stiglo je 10 novih igrača, od čega je većina svetske klase i tip košarkaša koji je spreman da preuzme odgovornost i svojim kvalitetom izgradi nešto veliko.O Ostanak Duška Ivanovića krucijalna je stvar u čitavom sistemu jer je sada crnogorski stručnjak mogao sada kompletira tim po sopstvenom ukusu i da sa većinom igrača radi od prvog dana. Šabaz Nejpir, Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica, Majk Tobi, Adam Hanga... Sve su to igrači sposobni da naprave razliku, ali pitanje je da li će Duško Ivanović to objediniti da donosi dobrobit klubu. Kako je i sam rekao posle utakmice u AdmiralBet ABA ligi protiv Igokee „još nismo dobar tim“. Dosta je posla pred njim, ali i pred ostalim trenerima, jer početak sezone definitivno nije merodavan. No, kako i oni igraju u „Štark areni“ ove takmičarske godine, za očekivati je da vlada veliki „hajp“, posebno jer sezonu otvaraju pred svojim navijačima i to protiv slabašnog Asvela.

Twitter/KK Crvena zvezda

 

BAJERN MINHEN

E, ovde će zabavno. Sam parket od staklenog materijala koji je implementiran u dvorani u Minhenu unikatan je u Evropi i po sebi zabavan. A gde je ostalo? Pablo Laso je došao u Bajern ne bi li od ovog kluba napravio renomiranu organizaciju koja prati ono što radi fudbalska sekcija. Videćemo koliko će već u prvoj sezoni moći da ispuni očekivanja, ali sa igračima kao što su Serž Ibaka, Karsen Edvards, Devin Buker, pa i Dino Radončić koji će morati dosta da se dokazuje, Bajern svakako zvuči interesantno. Andreas Obst i Isak Bonga imali su odličan Mundobasket, čeka se povratak Vladimira Lučića i u minhenskom timu mogao bi da se dobije konkurent za Top 8.

 

 

FENERBAHČE

Sada kada imaju Itudisa koji je potpuno posvećen isključivo Fenerbahčeu, mogli bi da naprave iskorak posle ovih tranzicionih godina. Kreiran je roster koji sada ima dubinu i kvalitet sa dodacima Raula Neta koji je stigao iz Klivlenda. Zatim je tu odlični Sertač Šanli, te Jorgos Papajanis kao i Jam Madar. Mnogo se pričao o budućnosti Tajlera Dorsija kojeg Fener nije dobio u pravom svetlu. Ako bi se to dogodilo, on bi sa Skotijem Vilbekinom mogao da žari i pali Evroligom. Marko Gudurić je odigrao odličan Mundobasket, posebno njegov drugi deo i godina je kada bi mogao da se istakne kao lider ekipe u kontinuitetu. Ostali su i Melih Mahmutoglu, Najdžel Hejs-Dejvis, Džonatan Motli i Dešon Pjer. Fener bi mogao visoko da se kotira, ako sve legne na svoje mesto.

MAKABI TEL AVIV

Kada govorimo o ekipama koje su uspele da zadrže jezgro tima iz prošle sezone, onda tu definitivno spada i Makabi. Oded Kataš ima puno poverenje uprave „ponosa Izraela“, a nakon što su prethodnu sezonu bili blizu Fajnal fora, ove godine sigurno imaju više ambicije. Igraju napadački, dodali su Hasijela Rivera u reket i sa jednim od najboljih bekovskih parova u Evroligie – Lorenzom Braunom i Vejdom Boldvinom – sve manje od ponovljenog uspeha bila bi katastrofa. Mogli bi da predstavljaju svojevrsno iznenađenje jer postoje timovi koji se bolje rangiraju na lestvici favorita u odnosu na njih, ali svakako da postoji kontinuitet i kvalitet. To često zna da bude dobitna formula.

MONAKO

Iako je bilo raznih priča, Saša Obradović je ostao na klupi Monaka. Bilo bi nepravedno da se dogodilo drugačije. Imali su u šaci Olimpijakos na Fajnal foru i nedostajalo im je malo da se domognu samog finala, te nema sumnje da će želeti iskorak. Bez ikakve sumnje, tim koji imaju može da se bori za najviše domete, samo je pitanje kako će to izgledati na parketu. Kemba Voker je definitivno najveće ime koje je stiglo u Evroligu iz NBA lige u novijoj istoriji, no treba izbalansirati ovakvu grupu igrača. Majk Džejms je neko ko voli da šefuje i na parketu i van njega. Sada stiže još jedan autoritativan tip, a kada se tu doda još i Džordan Lojd koji je doduše najslabija karika u tom triju, ali takođe momak koji voli da ima loptu, Saša Obradović bi mogao da ima prilične glavobolje. No, ako zaista pronađe recept za roster koji je bez sumnje kvalitetan, Monako bi mogao da načini velike stvari.

EPA-EFE/COSTFOTO

OLIMPIJAKOS

Definitivno, uprkos odlasku Saše Vezenkova, Olimpijakos izlgeda kao tim koji je sposoban da titulu evropskog šampiona vrati u Pirej. Jorgos Barcokas i ove sezone ima roster koji je fenomenalan. Ojačani Nikolom Milutinovom u reketu koji je već protiv Panatinaikosa u Superkupu pokazao da će biti udarnna akvicija, Olimpijakos može mnogo. Nisu previše izgubili u vidu odlazaka Džoela Bolomboja, Tarika Bleka i Kostasa Slukasa koji je ionako igrao po sistemu toplo-hladno i definitivno može najvše da se oseti izostanak poena Saše Vezenkova. Ali, Vilijams-Gos, Luk Sikma hladan kao led i Ignaz Bradziekis trebalo bi to da nadomeste uz već pomenutog Milutinova. Bez sumnje, jedan od dva najveća konkurenta za pehar.

 

PANATINAIKOS

Tim o kojem se najviše pričalo ovog leta definitivno je Panatinaikos. S razlogom jer su uložili mnogo i doveli brdo zvezda i sjajnih igrača u Atinu ne bi li vratili ovog giganta tamo gde, nesumnjivo, pripada. Razočaravajuće godine su iza „zelenih“, to je jasno, ali ukoliko ne bude nekog zapaženog rezultata ove sezone, gorčina bi ponovo mogla da odiše „OAKA arenom“. Krenulo je sve od Ergina Atamana, zatim su se nadovezali Luka Vildoza, Matijas Lesor, Janis Papapetru, Huančo Ernangomez, Kostas Slukas i drugi. Zaista, brutalno deluje roster, međutim, mogu li da čine homogenu sredinu? Za sada smo videli dosta negativnu sliku, barem prema uzorku protiv jednog evroligaša i to u borbi za trofej Superkupa Grčke – Olimpijakosa. Nije to bila dobra uvertira za ono što se najavljuje, čak je i Ataman pokazao određenu nestabilnost odbivši da dođe na konferenciju za medije nezadovoljan suđenjem. Biće zabavno pratiti PAO ove sezone.

PARTIZAN

Toliko malo je nedostajalo timu Željka Obradovića da se domogne Fajnal fora prošle sezone... Magijčna takmičarska godina za sve u klubu, a posebno za navijače koji su oduševljavali iz runde u rundu i obarali rekorde. Na njihovu žalost, ostali su be nekih ljubimaca poput Matijasa Lesora i Dantea Egzuma, ali  vrlo značajno za njih bilo je što je, već viđeni bivši Kevin Panter, odlučio da produži ugovor sa crno-belima. Pripremni period nije bio previše berićetan, niti su se za sada nova pojačanja u vidu Frenka Kaminskog i Ognjena Jaramaza prikazali u najboljem svetlu, ali vremena svakako ima. Mateuš Ponitka deluje odlično mada ga muči povreda, a dobro izgleda i Pi-Džej Doužer koji će imati Egzumovu ulogu, barem prema viđenom sa pripremnih susreta. Prodato je preko 16.000 ulaznica i nema apsolutno nikakve dileme da će „Arena“ biti uporište najbolje atmosfere u Evropi, posebno jer je sada dele dva srpska kluba. Ambicije? Ne govori Željko Obradović previše o tome, ali jeste kapiten istakao da je cilj Fajnal for. Gostovanje Makabiju na otvaranju biće izuzetno teško, a sa pobedom bi se sve zapalilo pred prvu utakmicu kod kuće.

2023 Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

REAL MADRID

Branilac trofeja je s razlogom najveći favorit da sačuva krunu u Madridu. Mnogi su sumnjali u ono šta može Ćus Mateo, doduše, opravdano, ali su oni opet pokazali da sa spojem starih lisaca koji, kada se popnu na leđa svemogućeg Valtera Tavaresa – mogu sve. Sačuvali su sve najbitnije igrače i pritom doveli jednog od najboljih plejmejkera Evrolige u poslednjih pet godina – Fakunda Kampaca. Deluju zaista sjajno i nije ni čudo što svi zaziru od njih.

VALENSIJA

Zanimljiva pojačanja u vidu Stefana Jovića i Brendona Dejvisa pomalo dolaze u ovaj tim kao kontrast budući da sve ono zabavno što su imali – oni su pustili. Bojan Dubljević je otišao posle jedne decenije u klubu, Hasijel Rivero i Džejms Veb Treći su pojačali Makabi, nema ni Klemena Prepeliča... Ekipa Aleksa Mumbrua ponovo deluje kao ona koja će završiti u donjoj polovini tabele. Sam klub je usmeren ka izgradnji nove dvorane koja bi trebalo da postavlja temelj za neke buduće uspehe Valensije. Ovako, cilj je tavoriti tu sa najvećima, pa šta bude.

VIRTUS BOLONJA

Mnogo bure propratilo je ovaj klub u poslednje vreme. Setićemo se da je prvobitno Dušan Alimpijević bio u igri za klupu Virtusa, da bi potom Serđo Skariolo odlučio da ostane. A, onda, raspad i Skariolovo javno negodovanje uslovilo je da ga rukovodstvo Virtusa otpusti samo nekoliko dana uoči početka sezone. Luka Banki je zauzeo njegovo mesto kao najbolji trener na minulom Mundobasketu i brzo je stigao prvi trofej kada je počišćena prvo Olimpija u polufinalu, a zatim i Breša u finalu Superkupa. Ognjen Dobrić je neko ko je zajedno sa Akileom Polonarom pojačao „gornji“ deo tima, a tu je i iskusni Brajant Danston. Vrlo respektabilan tim koji bi konačno mogao nešto više da uradi i ispuni makar delić ambicija o kojima toliko slušamo prethodnih godina.

ŽALGIRIS

Uvek neugodni pred svojim navijačima sa sačuvanim jezgrom ekipe i tek tri pojačanja od čega je samo jedno evroligaško ime. U pitanju je Naz Mitru-Long. Stigli su još Brejdi Manek iz Tofaša i Danelus Lavrinčius iz Nevežisa. Jedan su od timova koji je najmanje menjao, posebno kada je reč o dolascima pa je teško za verovati da će moći da pariraju ostatku Evrolige koji je dosta uložio i pripremio vrhunske ekipe za novu sezonu. Bilo bi šokantno da nađu svoje mesto u Top 8 i najrealnije je da budu u donjem delu tabele.

POJEDINCI

Nakon što smo predstavili timove, proćićemo i kroz pojedince. Postoje pojedini rukiji koji bi mogli da se „probiju“ u sezoni koja stiže, a mi ćemo izdvojiti neke od njih.

Marko Simonović se posle dve godine u NBA ligi vratio u Srbiju, odnosno Evropu i potpisao za Crvenu zvezdu. Za sada nije prikazao raskošan talenat, ali on je neko koga će Duško Ivanović istrpeti neko vreme i to bi višestruko moglo da mu se vrati. Nešto kao što je bio slučaj sa Filipom Petruševom.

Nikos Rogkavopulos je dvadesetogodišnjak iz Grčke koji je novopridošlica u redovima Baskonije. Prošlu sezonu proveo je u turskom Merkezafendiju gde je u domaćem prvenstvu imao zadivljujuće brojke (15.5. poena po meču, 6.3 skokova).

Teri Tarpi je neko ko bi mogao da bude od velike koristi Monaku i Saši Obradoviću u novoj sezoni. Sa toliko ofanzivno orijentisanih košarkaša, Tarpi je pravo malo blago. Etablirao se on u prethodnim godinama kao neko ko igra odličnu defanzivu i trebalo bi obratiti pažnju na njega.

EPA-EFE/ADI WEDA

Neko ko će verovatno biti Barsina udarna igla sa klupe jeste Dario Brizuela. Posle četiri godine nastupanja u Unikahi, gde je sticao iskustvo igranja u Evrokupu, stiglo je vreme za iskorak. Vrlo dobar skorer koji se izgradio u Španiji uz nadimak „Baskijska mamba“.

Evroliga je dosta pažnje posvetila ovom momku i veruju da bi on mogao biti neko ko će se istaći od  rukija, U pitanju je Silvan Francisko koji će nositi dres Bajerna. Učio je od Vasilisa Spanulisa u Peristeriju i u FIBA Ligi šampiona gde je prosečno beležio 16.2 poena i 5.8 asistencija po utakmici.

Što se tiče čistokrvnih skorera, onih koji bi trebalo da se istaknu u borbi za ovo prestižno priznanje, izdvajaju se Markus Hauard, Vejd Boldvin, Kevin Panter, Vil Klajburn i Nikola Mirotić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke