Vratio se Evrobasket za juniore

Autor: Lazar Nikolić
subota 30.07.2022.
11:45
Izvor: Sportske.net

Čija će zvezda zasijati u Izmiru?

Beta/BranislavBožić/Mo
Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

Nakon dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa najbolji mladi košarkaši „Starog kontinenta“ takmčiće se na Evrobasketu za igrače mlađe od 18 godina. Domaćin je glavni grad turske Izmir, a pravo učešća imaju momci rođeni 2004. godine i mlađi.

Turnir u Turskoj se održava od 30. jula do 7. avgusta. Šesnaest najboljih reprezentacija Evrope raspoređene su u četiri grupe, iz kojih će „izaći“ svi i igrati u nokaut fazi po sistemu prvi protiv četvrtog, a drugi protiv trećeg u grupi.

Na turniru će biti i reprezentacija Srbije. „Orlovi“ su smešteni u grupu „C“ zajedno sa Slovenijom, Grčkom i Češkom Republikom. U grupi „A“ nalaze se Francuska, Izrael, Severna Makedonija i Velika Britanija. Grupu „B“ čine Španija, Poljska, Nemačka i domaćin Turska, dok su u grupi „D“ Litvanija, Hrvatska, Crna Gora i Italija.

Titulu prvaka Evrope brane Španci koji su 2019. u Volosu savladali Turke i poneli epitet najbolje juniorske selekcije Evrope. Najbolji igrač poslednjeg Evrobasketa bio je Španac Santi Aldama koji je prošle godine izabran kao 30. pik na NBA draftu od strane Memfisa.

Ko su favoriti?

Prvi favorit u Izmiru biće aktuelni šampion Španija. „Crvena furija“ poznata je po sjajnom radu sa mlađim kateogorijama. Špance će predvoditi MVP U17 Mundobasketa održanog ranije ovog meseca Izan Almansa, koji se školuje i igra u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako godinu dana mlađi od granice za nastup na Evrobasketu, Almansa je fizički dominantan u odnosu na konkurenciju, visok je 207 centimetra i veoma eksplozivan.

Pored Španije posebnu pažnju bi trebalo obratiti na Litvaniju i Francusku, tradicionalno jake košarkaške zemlje. Litvaniju sa pravom nazivamo „zemljom košarke“, taj epitet pokušaće da opravdaju i u Izmiru. Predvodiće ih krilo Nevezisa Paulius Murauskas i centar Žalgirisa Motiejus Krivas. Što se Francuske tiče, poznato je da su mladi Francuzi fizički dominantni u odnosu na vršnjake, tako će biti i ovoga puta. Zvezde „trikolora“ su bekovi Rajan Ruper koji igra na Novom Zelandu i Sidi Sisoko doskorašnji član Baskonije.

Biće zanimljivo ispratiti i nastupe sjajnog nemačkog šutera Martina Kalua iz Bajerna, Čeha Jakub Nečasa, Aleksandrova Samodurova iz Grčke, Poljaka Maksimilijana Vilčeka i turske „zvezde u usponu“ Berkea Bujuktunčela iz Tofaša.

Koliki su dometi Srbije?

Naša reprezentacija tradicionalno ima uspeha na Evropskim prvenstvima za juniore. Prvo zlato osvojili smo 1972. godine u Zadru, i na dva naredna prvenstva 74. i 76.  stara Jugoslavija  bila je na evropskom tronu. Zlatne su bile i generacije 86. i 88. godine kada se Evrobasket održavao u Vrbasu. Dragan Labović je 2005. godine Srbiju i Crnu Goru vodio do titule prvaka Evrope.

Srbija je samostalno osovjila četiri Evrobasketa za juniore. Bili smo na „krovu“ Evrope 2007, 2009. i dva puta uzastopno 2017. i 2018. godine, kada su najkorisniji igači turnira bili Nikola Mišković i Marko Pecarski.

Cilj „orlića“ na ovogodišnjem Evrobasketu je medalja. Ekipu sa klupe predvodi selektor Vladimir Đokić poznat po radu sa mlađim kategorijama. Đokić je bio na čelu U 20 reprezentacije Srbije 2015. godine kada smo trojkom Marka Gudurića protiv Španije došli do evropskog zlata.

Sada će Đokićeve glavne uzdanice biti plejmejker Mege Nikola Đurišić, sin čuvene odbojkašice Vesne Čitakovi Đurišić i Ilija Milijašević bek Dinamika. Pored njih pažnju bi trebalo obratiti i na plejmejkera Borca iz Čačka Đorđa Ćurčića  i 207 centimetara visokog centra Crvene zvezde Marka Šarenca.

Srbija će prvi meč na turniru u Izmiru igrati 30. jula protiv Slovenije, dan kasnije rival našim „orlićima“ biće Grčka, a poslednju utakmicu u grupi igramo prvog dana avgusta protiv Češke. Grupa „C“ u kojoj se nalazi naša selekcija se u osmini finala ukršta sa ekipama iz grupe „D“ u kojoj su Hrvatska, Crna Gora, Italija i Litvanija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke