Vrline i mane novog Partizana i zašto još čeka na prvu pobedu u Evroligi?

Autor: Milovan Longinov
utorak 15.10.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Šta smo očekivali, a šta smo videli od Partizana na početku nove sezone?

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

I crno i belo. U skladu sa klupskim bojama Partizan je započeo novu sezonu, u koju je ušao sa potpuno izmenjenim timom. U Evroligi ekipa trenera Željka Obradovića ima skor 0-2 posle dva gostovanja u Španiji, ali je učinak u AdmiralBet ABA ligi za sada bez greške, 4-0, što dodatno dobija na značaju ako imamo u vidu da je aktuelni šampion Crvena zvezda već dva puta kiksnuo u regionalnom takmičenju.

Nije veliki uzorak utakmica, ali već mogu da se vide neke naznake o vrlinama i manama novog tima Partizana, gde je jedini iz prošlosezonskog sastava ostao Balša Koprivica, uz juniora Aleksu Dimitrijevića. Doduše, Partizan još uvek nije kompletan, Ajzeu Majka još uvek nismo videli na delu, ali bi njegov debi trebalo vrlo skoro da usledi, s obzirom da se oporavio od povrede. Utisak je da igrač njegovog profila baš nedostaje crno-belima od početka sezone, da se to i oseća, pogotovo u Evroligi, kako bi Partizan pod košem dodatno dobio na čvrstini i kvalitetu.

Osim Majka, tek treba da vidimo u pravom svetlu i Dvejna Vošingtona koji je upisao dva nastupa u AdmiralBet ABA ligi, ali se još čeka na njegov evroligaški debi u dresu Partizana. Znate da je imao onaj kratak izlet u NBA ligu, u ekipu Šarlot Hornetsa, ali sada je to završeno i odlični bek je sada maksimalno posvećen obavezama u Partizanu. On se priključio ekipi u Madridu, gde je poručio da je došao da sa Partizanom izbori plasman u plej-of Evrolige i sada ostaje da to sa svojim saigračima demonstrira na terenu. A dok čekamo debitantske evroligaške nastupe Majka i Vošingtona, prilika je da se osvrnemo na ovaj početni učinak ''okrnjene'' ekipe Partizana, najpre protiv Baskonije u Vitoriji (82:88), a onda i protiv Reala u Madridu (86:93).

Reklo bi se da je Partizan i mogao, pa i morao bolje, pogotovo u utakmici protiv Baskonije u Vitoriji, gde je dugo vodio, kontrolisao rezultat, bio veoma čvrst u odbrani tokom prvog poluvremena, ali je u nastavku primio čak 56 poena, pa je u tom delu igre ova izmenjena ekipa Partizana podsetila na slabosti prošlosezonskog tima kome je nedostajala čvrstina u defanzivi uz probleme sa kretanjima i rotacijom u odbrani. S tim u vezi, trener Željko Obradović je već i javno skrenuo pažnju svojim igračima da nisu pravili takozvane ''male'' faulove kada je trebalo, da ih nisu koristili u situacijama kada nisu bili u bonusu, a takve primedbe je i u proteklih par sezona trofejni stručnjak često iznosio na račun svojih igrača. Izgleda da se kompletnom promenom tima taj problem nije rešio, što je, priznaćete, neshvatljivo.

Partizan je i protiv Reala ostavio dobar utisak u većem delu meča, pogotovo kada je u pitanju igra u napadu, uz dobar protok lopte i baš zahvaljujući tome su crno-beli dolazili do otvorenih pozicija pri šutu za tri poena, što su odlično koristili i već u prvoj četvrtini pogodili šest šuteva van linije 6.75 metara. Bilo je strahovanja pre početka sezone da ovaj tim neće imati tako veliki ofanzivni potencijal kao prethodna generacija predvođena Kevinom Panterom, ali za sada crno-beli imaju sasvim pristojan procenat šuta za tri poena, 46.2%, a što je takođe važno, veći broj igrača je pokazao da ume da uđe u trojkaške serije, poput Sterlinga Brauna, Isaka Bonge, Karlika Džonsa... Međutim, došla je do izražaja inferiornost u skoku, Real je u jednom trenutku imao i dvostruko više skokova od Partizana, što je protiv ekipe kvaliteta kraljevskog kluba bilo nenedoknadivo.

Ono po čemu se ovaj novi tim crno-belih najviše razlikuje od prošlosezonskog jeste upravo protok lopte, znatno bolja i kreativnija organizacija napada, što se najviše ogleda u broju asistencija. Pre svega zbog nedostatka kvalitetnog plejmejkera Partizan je u tom segmentu igre prošle sezone bio na poslednjem mestu u Evroligi sa 15 asistencija po utakmici, ali sada je već značajno napredovao u tom pogledu.

Bez obzira na dva poraza u prva dva kola, timska igra Partizana je već došla do izražaja. Partizan je sada u samom vrhu po broju asistencija, ima ih 20.5 po utakmici, a Karlik Džons je za to najzaslužniji sa svojih 4.5 u proseku. Od ostalih evroligaša samo Barselona ima više asistencija, 23 po utakmici posle prva dva kola, ali bitan podatak je da se u tom segmentu ističe i naredni Partizanov rival, minhenski Bajern koji za sada u ovom segmentu igre ima isti učinak kao crno-beli. Posebna zanimljivost na ovu temu je da Partizan i posle četiri odigrana kola u AdmiralBet ABA ligi ima isti prosek asistencija po utakmici – 20.5, što bi trebalo da znači da ni ove evroligaške brojke nisu plod neke slučajnosti ili početničke sreće.

S druge strane, ono po čemu je Partizan već ''tradicionalno'' među najslabijim ekipama u Evroligi, jesu skokovi. Verovali ili ne, čak i u sezoni u kojoj su imali Matijasa Lesora u sastavu, crno-beli su držali ''fenjer'' po broju skokova u Evroligi, naravno, delom i zbog toga što su imali dobre šutere u ekipi. Tako je bilo i prošle sezone, a tako je i sada posle prva dva kola, s tim što je Partizan sada još skromniji nego u prethodnim sezonama kada je imao oko 30 skokova po meču, a sada svega 26. Poređenja radi, Fenerbahče ima čak 42.5 uhvaćenih lopti u proseku u prva dva kola. To polako postaje veliki problem, iako je novi centar crno-belih Tajrik Džons individualno među najboljim igračima u Evroligi od početka sezone, ako se posmatra indeks korisnosti. Njegov je za sada 22 u proseku i od njega su individualno bolji samo Oturu iz Efesa, Lesor iz Panatinaikosa i Sako iz Asvela.

Jasno je, dakle, šta Obradovićev tim treba još da popravi u svojoj igri, ali mnogi se pitaju mogu li crno-beli da zadrže visoke procente šuta iz igre, pogotovo za tri poena. Ako ih ''izda'' šut, onda bi skakački to morali da neutrališu, da se izbore za drugu ili treću šansu u napadu, ali za sada ne ulivaju poverenje u tom pogledu.

Prva naredna prilika da se greške isprave je u utorak od 20.45h protiv Bajerna u Beogradskoj areni. Biće to prva utakmica crno-belih na domaćem terenu u Evroligi, ne sumnjamo da će atmosfera biti spektakularna i da će Partizan imati ogromnu podršku sa tribina, ali za razliku od prva dva kola, sada će crno-beli već imati imperativ pobede.

Bajern je prošle sezone zadao težak udarac Partizanu, šokirao je crno-bele u Beogradskoj areni trojkom Silvana Fransiska u poslednjoj sekundi za konačnih 79:78, pa iako je imalo još vremena da crno-beli izbore plasman u plej-in, od tog trenutka je mnogima postalo jasno da Obradovićev tim neće uspeti u tim pokušajima i da neće ponoviti sezonu 2022/23 u kojoj je stigao nadomak fajnal-fora. Srećom po crno-bele, Fransisko nije više u Bajernu, sada brani boje Žalgirisa, ali novi adut nemačkog velikana postaje Jam Madar, bivši plej Partizana kome neće biti teško da se prilagodi na atmosferu u dvorani. Madar je loše započeo sezonu, imao je i malu minutažu i činilo se da u Bajernu neće uspeti da se izbori za značajniju ulogu u timu. Ipak, u prošlom kolu protiv Panatinaikosa u Atini, gde je tim iz Minhena poražen sa 94:79, Madar je imao vrlo dobar učinak od 11 poena, 6 asistencija i pred duel sa Partizanom je najavio uspon forme. Inače, što se tiče skokova, ni Bajern se ne ističe posebno, u rangu je Partizana, ali ''upada u oči'' njihovih osam ukradenih lopti po meču, što svedoči o njihovoj agresivnosti u odbrani.

Dva dana kasnije Partizan će kao formalni gost odmeriti snage sa Makabijem, a taj meč će se zbog situacije u Izraelu igrati u beogradskoj dvorani ''Aleksandar Nikolić'' bez prisustva publike. ''Ponos Izraela'' je u velikim kadrovskim problemima. Rokas Jokubaitis je polomio prst i neće ga biti u meču sa Partizanom, a nekoliko dana ranije ekipu je napustio Džordan Lojd koji se vraća u Monako posle kratke epizode u Tel Avivu. U međuvremenu, čelnici Makabija su brzo reagovali i doveli Sejbena Lija iz turske Manise, a sa prethodnim iskustvom i iz NBA lige. Ovaj momak je u FIBA Ligi šampiona bio nemilosrdan prema rivalima, a njegov šuterski kvalitet je na svojoj koži osetio i FMP kome je Li ubacio čak 43 poena. Ipak, sada dolazi na najviši nivo evropske košarke i veliko je pitanje koliko će mu vremena biti potrebno da se uklopi i u novi tim i u za njega novo takmičenje.

Partizan bi mogao da iskoristi ove probleme Makabija protiv koga od 2000. godine u Evroligi ima skor 8:8. Pobeđivao je kod kuće, gubio u gostima u prethodne dve sezone, ali sada ''Ponos Izraela'' neće imati prednost domaćeg terena, mada su se već navikli i na ''Pionir'' tokom prošle sezone. Imao je Partizan svojevremeno i nezaboravnih pobeda u Evroligi nad Makabijem, posebno u onoj četvrtfinalnoj seriji 2010, kada je baš preko izraelskog velikana izborio plasman na F4, o čemu smo ranije detaljno pisali na ovim stranicama. Sada utakmica neće imati tako veliku važnost, ali bi mogla da odredi dalji tok sezone crno-belih.

 

 

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke