Zvezdin pobednički duh "iščupao" trijumf protiv žilave Budućnosti!

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 10.10.2022.
20:03
Izvor: Sportske.net

Derbi neizvestan do samog kraja.

AdmiralBet ABA League/Dragana Stjepanović
AdmiralBet ABA League/Dragana Stjepanović

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su  Budućnost na svom terenu sa 69:65, u velikom derbiju drugog kola AdmiralBet ABA lige.

Budućnost je stavila Zvezdu na velike muke, ali šampion je odigrao šampionski kada je bilo najpotrebnije. Trener Zvezde Vladimir Jovanović će posle svega viđenog imati glavobolju uoči meča protiv Panatinaikosa u četvrtak, u sklopu Evrolige.

Rovovska borba je vođena u hali "Aleksandar Nikolić", kao i uvek kada igraju ovi rivali. I jedni i drugi su bili napadački slabi, Zvezda je u većem delu meča imala rezultatsku kontrolu, na poluvreme je otišla sa +8, ali se Budućnost nije dala i dobrom igrom u finišu treće i početkom četvrte četvrtine je uspela da unese dramu. Na kraju je branilac titule na mišiće iščupao izuzetno važan trijumf i sačuvao stopostotan učinak. Budućnost je upisala prvi poraz u ligi.

Treba napomenuti da je Crvena zvezda bila značajno oslabljena zbog neigranja povređenih Nedovića i Dobrića, dok je Miroslav Raduljica zabeležio debi u crveno-belom dresu. U sastavu Zvezde nije bilo ni Stefana Markovića, a Hasan Martin nije ulazio u igru.

Ben Bentil je bio najistaknutiji kod pobednika sa 16 poena i pet skokova, a Luka Mitrović i Filip Petrušev su dodali po 15 poena. Mitrović je imao i devet skokova. Važnu rolu imao je Holand, koji je meč završio sa deset poena i ubacio ključnu trojku u finišu. Miroslav Raduljica je na debiju imao sedam poena.

U sastavu Budućnosti prednjačio je Igor Drobnjak sa 19 poena. Po osam su ubacili Kamenjaš, Popović i Rejnlods.

Tok meča:

Zvezda je bolje otvorila meč, povela 9:2, uz sedam vezanih poena Bena Bentila, pa i sa 12:4 nakon brutalnog zakucavanja Holanda. Nakon toga tajm-aut Budućnosti i povratak u meč. Raspucao se Drobnjak, gosti su stigli Zvezdu, koja je ipak dobila prvu deonicu sa 20:19. U ovom periodu je Miroslav Raduljica upisao debi za aktuelnog šampiona.

Druga deonica je počela u egalu, Budućnost je preko Drobnjaka povela sa 25:24, a Zvezda se potom dobrom rolom Petruševa, te vezanim trojkama Holanda i Bentila ponovo odvojila na +8 (35:27). Budućnost je u finišu ušla u prazan hod, a Holand i Bentil su odveli domaće na +11. Na kraju trojka Rejnoldsa i ostanak Budućnosti u igri. Na poluvremenu je bilo 43:35.

Zvezda je nervozno ušla u treću četvrtinu, pa je Rejnlods trojkom smanjio na 43:38. Onda se ukazao Filip Petrušev u svom najboljem izdanju. Ubacio je trojku kao kap, pa pogodio za dva i ubacio jedno slobodno bacanje, za prednost Zvezde od 49:40. Budućnost je preko Popovića prišla na 51:44, a onda su i jedni i drugi u ušli u loše minute, pa smo gledali pregršt nepovezanih i rastrzanih napada. U poslednjem napadu je odlični Igor Drobnjak pogodio trojku i smanjio vođstvo Zvezde na 55:51.Crveno-beli su finiš ovog perioda odigrali sa Raduljicom i Petruševom u petorci, što je naznaka da će trener Jovanović ove sezone koristiti Petruševa i na poziciji četiri. 

Aleksandar Lazić je poentirao na startu poslednjeg kvartala i smanjio na 55:53. Zvezda je bila napadački jako loša u tim momentima, za 12,5 minuta je ubacila samo 12 poena, a Budućnost je propustila priliku da povede, jer je Jagodić-Kuridža uzeo težak šut. Potom je Atić izjednačio na 55:55,  a Zvezda je nastavila sa očajnim ofanzivnim rešenjima. Drobnjak je to kaznio, odveo Budućnost do 55:57 i naterao Zvezdinog Vladimira Jovanovića da zatraži tajm-aut, posle serije Podgoričana od 6:0. Luka Mitrović je prekinuo sušni period i položio u prodoru za 57:57. Mitrović je potom ubacio jedno bacanje, a Holand krucijalno važnom trojkom odlepio crveno-bele na 61:57. Bivši igrač Zvezde Vajt je prvim poenima na meču smanjio na 61:59, a Mitrović je potom imao 2 od 2 sa penala (63:59). Zvezda je potom imala sreće, Budućnost je promašila dva otvorena šuta, a konačno je Ben Bentil došao do defanzivnog skoka, bio fauliran i sa linije za slobodna bacanja doneo svom timu prednost od 65:59, na 2,10 minuta do kraja. Istom merom je uzvratio Popović, za 65:61. Ušlo se u penal završnicu, a možda i ključni detalj bio je faul u napadu Jagodića-Kuridže nad Holandom, na 57 sekundi do kraja, kada je bilo +4 za Crvenu zvezdu. Potom užasno rešenje Bentila u napadu, pa poeni Popovića za 67:65. Bentil je na 16 sekundi do kraja pogodio dva bacanja, za 69:65. Kamenjaš je promašio zicer i to je bio kraj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke