Zagrevanje, i to kakvo, za Olimpijske igre počinje!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 02.07.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Strašni timovi učestvuju u kvalifikacijama...

FIBA
FIBA

Povezane vesti

Košarkaška reprezentacija Srbije ne mora da brine o onome što sledi, mada će pratiti dešavanja kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre koji se igra u Portoriku.

Za razliku od svetski priznatih selekcija poput Slovenije, Španije, Grčke i Litvanije, naš tim je direktnim putem -zahvaljujući srebrnoj medalji na Mundobasketu – izborila plasman na Olimpijske igre. Ova četiri tima će, zajedno sa još 20 ekipa juriti poslednja četiri sedišta za glavni turnir koji će se održati u Lilu uprkos tome što su Olimpijske igre u Parizu.

Čekaju nas paklene utakmice, prava priprema za ono što sledi na stadionu „Pjer Moroa“ gde će se održavati košarkaško takmičenja na Olimpijskim igrama. Najžešće biće u Pireju, gde u dve grupe imamo Sloveniju, Grčku i Hrvatsku. Svi su praktično u najjačim sastavima,a Slovenci su zbog Luke Dončića, pa i Džoša Niba koji će nesumnjivo mnogo doprineti na centru, najveći favoriti. Naravno, Grčka ima Janisa Adetokumba, ali roster koji je odabrao Vasilis Spanulis praktično da nema izrazitog šutera i pitanje je mogu li nečemu da se nadaju sa takvim odabirom igrača. Ne smeju se zapostaviti ni Hrvati sa inspirisanim Mariom Hezonjom, ali i Darijom Šarićem. Prštaće u Pireju, gde su još Novi Zeland, Egipat i Dominikanska republika sa Karl-Entonijem Taunsom.

Potom je tu turnir u Rigi gde je glavni favorit za osvajanje selekcija domaćina sa iskusnim evroligaškim igračima poput Janisa Time, Davisa i Dairisa Bertansa, Janisa Strelnieklisa, a vodi ih Luka Banki. Svakako, Brazilci su takođe neugodna selekcija koju sa klupe trenira Aco Petrović, a na parketu ih predvode Bruno Kaboklo i Jago dos Santos. Osim njih u Rigi će igrati i Kamerun, Crna Gora, Gruzija i Filipini.

Litvanci su definitivno najveći favoriti za osvajanje kvalifikacionog turnira koji će se igrati u Portoriku gde je još i selekcija domaćina, te su tu Meksiko, Obala Slonovače, Bahrein i naravno uvek neugodna Italija. Litvanci će moći da računaju na Domantasa Sabonisa, Donatasa Motiejunasa, Marijusa Grigonisa, Tomasa Dimšu, Tadasa Sedekerskisa, Rokasa Jokubaitisa...

Dolazimo i do poslednjeg turnira, onog koji se igra u Valensiji, gde je domaćin Španija apsolutni favorit. Tim Serđa Skariola zaista ne bi smeo da se oklizne protiv ekipa kao što su Liban, Angola, Finska i Poljska, ali trebalo bi uzeti u obzir selekciju Bahama. Zbog čega? Pa, jer istu predvode NBA zvezde kao što su Badi Hild i Deandre Ejton. Svi oni žele da se takmiče na najvećoj smotri na svetu.

Sve domaće selekcije moraće da se bore protiv istorije jer je 2012. godine Venecuela bila domaćin kvalifikacionog turnira i ta selekcija nije uspela da ode u London na Olimpijske igre. Zatim su Hrvati 2016. osvojili turnir u Italiji, Francuzi na Filipinima, dok je jedino Srbija bila pobednik kod kuće – u Beogradu.

Godine 2021. sva četiri domaćina su propustila svoje šanse da se domognu Olimpijskih igara. Nemci su pobedili u Hrvatskoj, Italijani u Srbiji, Česi u Kanadi i Slovenci u Litvaniji.

Celokupnu ponudu AdmiralBeta za kvalifikacione turnire za odlazak na OI pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak