Istorija se ponovila, Zvezda OPET prokockala pobedu u Kaunasu!

Autor: Darko Mitrović
petak 13.10.2023.
20:50
Izvor: Sportske.net

Kao i prošle sezone...

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

U susretu ekipa koje su prošle sedmice uspešno startovale u Evroligi, večeras je kao pobednik izašla ekipa Žalgirisa koja je pred svojim navijačima u Kaunasu savladala Crvenu zvezdu sa 79:74, a do pobede je došla sličnim preokretom kao prošle sezone u poslednjoj četvrtini.

Imala je Zvezda ''plus 9'' na startu poslednje četvrtine, ali je Žalgiris serijom trojki uspeo da napravi preokret i ostvari novu pobedu, iako su crveno-beli u većem delu meča imali rezultatsku prednost.

Zvezda je večeras nastupila bez povređenog kapitena Lazića, kao i Lazarevića, Kuzmića i Bjelice, a trener Ivanović večeras nije uvodio u igru Jaga Mateusa.

Uvodni minuti meča protekli su u znaku domaćeg tima.

Razigrani su bili košarkaši Žalgirisa i za samo četiri minuta igre cela njihova petorka se upisala u strelce, a najviše se istakao Ulanovas, čijom trojkom je Žalgiris poveo sa 13:4, pre nego što je Duško Ivanović zatražio prvi tajm-aut.

Ubrzo je Davidovac pogodio prvu trojku za Zvezdu, domaći su opet uzvratili preko Šmitsa koji Žalgirisu donosi ''plus 10'' - 17:7.

Ali, ulascima Miloša Teodosića i Luke Mitrovića u igru, Zvezda je brzo povezala svoje redove i upravo su njih dvojica do kraja prvog poluvremena, pa i posle toga, pravila najviše problema odbrani Žalgirisa.

Prednost domaćina je brzo počela da se topi, a Teodosić je svojom trojkom na ulasku u finiš prvog kvartala započeo Zvezdinu seriju 10:0, kojom je od četiri poena zaostatka, stigla do šest poena prednosti početkom druge četvrtine - 25:19.

Šmits je zatim uspeo da smanji na 25:24, ali je završnica drugog kvartala opet pripala Zvezdi koja je uspešno odbijala svaki pokušaj domaćina da preokrene rezultat. 

Sam finiš tog dela igre protekao je u znaku Šabaza Nejpira, koji je u par navrata iznudio prekršaje i bio je siguran sa linije penala, za vošđstvo od 38:30, ali je do odlaska na odmor domaći tim uspeo da priđe na tri poena razlike - 38:35.

Početkom treće četvrtine raspoloženi Šmits je nakratko vratio vođstvo Žalgirisu kada je pogodio za 39:38 u korist domaćih, ali je Zvezda odmah uzvratila preko Luke Mitrovića koji je vezao četiri poena. Nešto kasnije su pogađali i Davidovac i Nedović, pa su crveno-beli ponovo uspostavili kontrolu dešavanja na terenu i sve do kraja ove deonice su održavali prednost od oko pet-šest poena razlike.

Na ulasku u poslednjih deset minuta igre Zvezda je vodila sa 56:50, a izgledalo je da će biti mnogo lakše kada je Šabaz Nejpir pogodio trojku za ''plus 9'', već na samom startu četvrte četvrtine.

Nadu domaćima da mogu do preokreta vratio je Butkevičijus, atraktivnim zakucavanjem na oko šest minuta do kraja za 63:58, na šta je odmah reagovao trener Crvene zvezde Duško Ivanović tajm-autom.

Usledio je promašaj Teodosića, pa trojka Butkevičijusa na drugoj strani, a onda i faul Bolomboja, posle kog i Manek pogađa trojku za vođstvo Žalgirisa - 64:63!

Naravno, i publika je postala mnogo bučnija, a posle još jednog Teodosićevog promašaja, Žalgiris vezuje i treću trojku za svega minut igre. Ovoga puta pogodio je Šmits, domaći su poveli sa 67:63, a Ivanović je morao da zatraži još jedan tajm-aut.

Odgovornost u napadu je sada preuzeo Nemanja Nedović, pogodio uz četvrti faul Dimše i Zvezda je prišla na 67:66. Ali, Brejdi Manek je sve zapaženiji, naredni napad Žalgirisa je završen njegovim zakucavanjem. Zvezda svoj ne koristi, a Manek pogađa novu trojku ''iz kornera'' za 72:66!

Miloš Teodosić je na dva i po minuta pre kraja svojom trećom trojkom prepolovio tu razliku i ušlo se polako u dramatičnu završnicu.

Nedović je sa linije penala smanjio na 72:70, ali uzvratio je Ulanovas, ubrzo su domaći poveli i sa 78:72, posle čega Zvezda više nije imala vremena da reaguje.

Šmits sa 18 i Ulanovas sa 15 poena bili su najefikasniji u ekipi Žalgirisa, a u Zvezdi Luka Mitrović 16 poena i osam skokova, Teodosić 15 poena, uz po četiri skoka i asistencije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke