Žalgiris ponovo bolji od Zvezde

Autor: Boban Filipović
petak 03.04.2015.
20:31
Izvor: Sportske.net

Košarkaši Crvene zvezde Telekom pretrpeli su deseti poraz u top 16 fazi Evroige, pošto su danas u okviru 13. kola grupe E poraženi u 'Zelenoj šumi' u Kaunasu rezultatom 76:70 (12:12, 28:15, 11:28, 25:15).

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Povezane vesti

Iako utakmica nije imala rezultatski značaj, budući da su obe ekipe izgubile šanse da se nađu u 1/4 finalu Evrolige, početak duela u 'Zelenoj šumi' obeležila je nervoza u oba tabora.

Mali broj poena u prvoj četvrtini, dosta promašenih otvorenih šuteva na obe strane, Zvezda je polovinu od svojih 12 postignutih poena dala sa linije penala, a rezultat je uoči drugog perioda bio nerešen.

Žalgiris je u drugoj deonici odigrao dosta bolje od gostiju iz Beograda, Radonjićevi puleni su brzo ušli u bonus, Marko Tejić je napravio tri brza faula i platio danak neiskustvu, a domaćin je do poluvremena uspeo da napravi dovcifrenu prednost i da se do odlaska na odmor odlepi na plus 13.

Međutim, crveno-beli treći kvartal otvaraju serijom 9:0, prednost litvanskog šampiona se istopila, a poenima sjajnog Bobija Marjanovića sa slobodnih bacanja Zvezda ponovo dolazi u vođstvo (45:44), nastavlja da diže prednost i dobija ovaj period igre sa čak 17 poena razlike!

U poslednjoj deonici se igra koš za koš, jedini srpski predstavnik dugo čuva prednost, Žalgiris je juri, a posle serije promašaja na obe strane, 'Zeleni' trojkom večeras raspoloženog Paulijusa Jankunasa opet vode (69:67) na nešto više od tri minuta do kraja.

Potrajala je rezultatska klackalica još neko vreme, a onda na ulasku u poslednji minut litvanski sastav iz jedne naizgled izgubljene situacije, nakon izborenog drugog napada, završava akciju fantastičnim 'alley oop-om' - američki pjelmejker Čeri je bacio pas za svog sunarodnika Džejmsa Andersona, brutalno kucanje prve violine ekipe Gintarasa Krapikasa, nakon koga domaćin odlazi na četiri poena viška.

Na drugoj strani Kalinić pogađa samo jedno bacanje, a Milaknis trojkom stavlja tačku na trijumf Žalgirisa - 76:70.

Boban Majranović statndarndo najbolji u taboru srspkog vicešampiona, zabeležio je novi dabl-dabl (14 pts, 12 sk) uz indeks korisnosti 27. Jedini dvocifren kod crveno-belih pored njega bio je Čarls Dženskins sa 12 postignutih poena.

Kod Žalgirisa najistaknutiji Paulijus Jankunas sa 19 poena i 9 skokova, Zvezdi se po ko zna koji put ponavlja da protivnički igrač na poziciji '4' predstvalja najveći problem i da kapiten Luka Mitorvić jednostavno ne može da se nosi sa svojim direktnim rivalima u ovoj fazi elitnog takmičenja.

Serbia Euroleague Basketball

Jankunas je imao dobru podršku u plejmejkeru Vilu Čeriju koji je meč završio sa 17 poena, Arturas Milaknis je postigao 11, a prva zvezda Žalgirisa Džejms Anderson naomak dabl-dabl učinka (10 pts, 8 sk).

Crvena zvezda Telekom ne uspeva da reši u svoju korist ko zna koju egal završnicu u Evroligi ove sezone, Radonjićeva ekipa ostaje na tri pobede nakon 13 odigranih kola top 16 faze, Žalgiris ju je dobio oba puta u situaciji gde je pobednika odlučivao jedan posed.

Pristojna odbrana domaćih visokih igrača na Bobiju Marjanoviću, samo jedan koš iz igre Markusa Vilijamsa uz pomenutu lošu odbranu na poziciji '4' i vrlo loš procenat šuta gostiju za tri poena (5/23) bili su glavni razlozi Zvezdinog poraza u 'Zelenoj šumi' večaras, ukupno 10-og u ovoj fazi takmičenja.

Tabela grupe 'E' uoči poslednejg kola top 16 faze:

Real Madrid 10/3
Barselona 10/3
Makabi 8/5
Panatinaikos 7/6
Alba 7/6
Žalgiris 5/8
Crvena zvezda Telekom 3/10
Galatasaraj 2/11

U poslednjem kolu sastaju se:

Crvena zvezda Telekom - Panatinaikos
Alba - Makabi
Galatasaraj - Barselona
Real Madrid - Žalgiris





Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke