Zarazna energija Kampaca "paralisala" Baskoniju, Zvezdina pobeda za čast i Partizan!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 23.03.2023.
20:48
Izvor: Sportske.net

Potpuno zaslužen trijumf crveno-belih.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Baskoniju sa 74:63 u meču 30. kola Evrolige odigranom u hali "Aleksandar Nikolić".

Igrač utakimice bio je Fakundo Kampaco iako je ubacio samo tri poena. Argentinac je sjajnom igrom u odbrani doneo ogromnu energiju Zvezdi, a sa sedam asistencija razigrao saigrače.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Nemanja Nedović sa 20 poena, Ben Bentil je ubacio 12, a Ognjen Dobrić poen manje.

U redovima Baskonije najbolji je bio američki bek Darijus Tompson sa 15 poena.

Jedina loša vest za crveno-bele je povreda zadnje lože Luke Vildoze.

Kao po običaju crveno-beli nisu dobro započeli utakmicu. Baskonija je brzo povela sa 7:0, ali su Martin i Vildoza uzvratili na drugoj strani i smanjili razliku. Nije dobro funkcionisala odbrana ekipe Duška Ivanovića u prvoj četvrtini. Gosti su lako pronalazili put do koša preko centara Kocara i Gedraitisa.

U finišu prve četvrtine na parket se posle odsustva zbog povrede vratio Nedović. On i Marković bili su najzaslužniji što su domaći na kraju prve deonice malo smanjili prednost Baskonije i na odmor otišli sa pet poena minusa (26:21).

Ponovo je Zvezda imala problema na startu druge četvrtine. Domaći nisu imali potrebnu agresivnost, te je Baskonija za dva i po minuta postigla devet poena, a nakon polaganja Marinkovića gosti su poveli sa maksimlanih +12 (35:23).

Tada se sve promenilo u hali "Aleksandar Nikolić". Kampaco koji nije poentirao u prvom poluvremenu svojom "zaraznom" energijom u odbrani uspeo je da pokrene ekipu, a za poene su u velikoj seriji 13:0 bili uglavnom zaduženi raspoloženi Bentil i Dobrić. 

Baskonija nije postigla ni poen sedam minuta, a Zvezda u poslednjem minutu druge deonice prvi put povela (37:36). Ipak, nije sve bilo idealno za crveno-bele u tim trenucima, jer je zbog povrede zadnje lože Luka Vildoza morao u svlačionicu i više se nije vraćao na parket.

Počelo je drugo poluvreme poenima Nedovića sa „penala“, a onda Bentil nastavio da dominira u reketu i postiže poene za crveno-bele. Nastavila je Zvezda sa sjajnom odbranom, Baskonija nije mogla do koša u uvodna tri minuta drugog dela, ali je Dobrić propustio dva zicera da dodatno uveća prednost domaćih.

Nastavio je da blista Kampaco u odbrani, „izludeo“ Haurda“, a Dobrić položio za Zvezdinih +7 (45:38). Seriju domaćih na startu treće deonice prekinuo je Tompson. Majstorskom asistencijom Kampaco je na liniji za tri poena pronašao Bentila, a košarkaš iz Gane pogodio trojku za dvocifrenu prednost Zvezde (50:40) nakon pet minuta igre u drugom delu.

Nakon Bentila, trojku je za Zvezdu pogodio i Nedovič, ali su istom merom uzvratili Homs i Marinković i smanjili na -6 (55:49), a Martin poenima okončao još jedan dobar period za ekipu Duška Ivanovića.

Na startu poslednje četvrtine poentirao je Petrušev iz ofanizvnog skoka. Mogla je Zvezda na maksimalnih +12 na isteku drugog minuta četvrte četvrtine, ali je Nedović promašio oba slobodna bacanja, ali se Zvezdin bek iskupio za promašaje i pogodio trojku iz ugla za maksimalnih +11 (62:51).

Hauard je forsirao šut, ali mu niakako nije išlo, a Zvezda bila sve bliže trijumfu. Poslao je trener Penjeroja na klupu američkog beka, a ulogu realizatora preuzeo njegov zemljak Tompson koji je vezao šest poena i smanji Zvezdinu prednost (62:57).

U kritičnom momentu za Zvezdu Kampaco je pogodio trojku i napokon se upisao u listu strelaca, tek u 36. minutu meča. Tako je Argentinac prekinuo Tompsonovu seriju. Posle Kampaca, pogodio je za tri i Nedović i odbio nalet Baskonije (68:59).

Do kraja meča Zvezda je sačuvala stečenu prednost i stigla do 13. evroligaške pobede. Baskonija je sada na polovičnom skoru 15-15 i ima pobedu manje u odnosu na Partizan.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke