Zaslužuje li Nikola Jokić da se raduje srebru na Mundobasketu? Naravno!

Autor: Lazar Nikolić
sreda 13.09.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Bez njega teško da bismo i učestvovali.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Mnogo polemike u javnosti izazvalo je pojavljivanje Nikole Jokića na proslavi srebrne medalje košarkaške reprezentacije Srbije osvojene na Mundobasketu u Manili.

Najbolji igrač na svetu nije bio deo tima selektora Svetislava Pešića koji je oduševio sve i igrao finale Mundobasketa, ali je ipak slavio sa reprezentativcima.

A kako i ne bi kada je upravo Jokić imao jednu od najvažnijih uloga u ključnim mečevima kvalifikacija protiv Grčke u "Areni" i Turske u Istanbulu.

Srbiji su bile neophodne pobede u tim utakmicama kako bi sačuvala izglede za plasman na Mundobasket, jer je takmičenje u preliminarnoj grupi završila tek na trećem mestu sa po tri pobede i isto toliko poraza i bila u početnom zaostatku u odnosu na konkurenciju.

Verovatno najvažnija utakmica u kvalifikacijama za Mundobasket odigrana je 25. avgusta prošle godine u "Areni" kada nam je gostovala Grčka predvođena Janisom Adetokumbom. Jokić je bio fenomenalan, ubacio je srpski centar 29 poena, dodao osam skokova i šest asistencija, a Srbija trijumfovala u produžetku rezultatom 100:94.

Samo tri dana kasnije "orlovi" su gostovali Turskoj u još jednoj utakmici od krucijalne važnosti i na krilima fantastičnog Jokića slavili sa 79:72. Osvajač NBA lige i dvostruki MVP ubacio je 24 poena i imao 10 skokova za dabl-dabl učinak u Istanbulu.

Kasnije je Srbija bez Jokića dva puta savladala Veliku Britaniju i još jednom Tursku, tako da je poraz od Grčke bio bezbolan, a "orlovi" se kvalifikovali na Mundobasket.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke