Zašto je Dudu bilo sramota da pominje svoju povezanost sa Nikolom Teslom?

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 16.09.2021.
10:37
Izvor: Sportske.net

Veoma bliski rođaci...

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

Jutros preminuli Dušan Duda Ivković je bio košarkaški genije, možda i najveći autoritet među svim selektorima, gajio je veliku ljubav prema golubovima, a imao je i jednu skrivenu lozu.

Godinama ga je bilo sramota da govori o Nikoli Tesli koji mu je bio rodbina. 

Naime, Dudin pradeda i Teslina majka su bili rođeni brat i sestra, a pitanje koje se postavlja često jeste zašto je legendarnog stručnjaka bilo sramota da to iskaže u javnosti. 

"Zašto o tome nerado govorim? Mislim da je ružno i nepristojno da jednog takvog genija bilo ko po bilo kojoj osnovi svojata. Mislim da to nije u redu. Prvi put sam o tome progovorio u Grčkoj, godinama me bilo sramota da to pominjem", rekao je pre par godina Ivković. 

"Jednom su me namestili u neki televizijski žiri kad ulazi Dejan Tomašević sa gradonačelnikom Radojičićem i daje mi dukat. O čemu se radi? Nikola Tesla po majčinoj liniji Mandića meni zaista dođe deda", rekao je on. 

"Otac moje bake Olge, dakle moj pradeda Trivun i Teslina majka Đuka su bili rođeni brat i sestra. U njegovom muzeju u Beogradu stoji pismo moje bake Olge koje šalje Tesli u Ameriku, tražeći pomoć za svog sina i mog ujaka. U njemu stoji: „Dragi brate, molim te moj Milenko je isti ti i on će da studira elektrotehniku kao ti...“. Tražila je pomoć, bila su to teška vremena tridesetih godina prošlog veka i Tesla je vodio računa o njima", objasnio je Duda, a onda se vratio na dukat.

"Kad su se rađale moje dve sestre i moj brat, Tesla ih je darovao zlatnim dukatima, jedini ga ja nisam dobio jer sam rođen u oktobru 1943, a Tesla je umro na Božić te godine", rekao je Duda. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke