Zašto Partizanu ne leži Cedevita Olimpija?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 11.12.2022.
08:20
Izvor: Sportske.net

Partizan dve godine bez pobede nad Ljubljančanima.

2021 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2021 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Partizan je još od utakmice sa Barselonom pre petnaestak dana ušao u seriju teških utakmica i derbija, što u Evroligi, što u AdmiralBet ABA ligi, a ta serija biće nastavljena u nedelju, kada će tim Željka Obradovića gostovati u Ljubljani i odmeriti snage sa ekipom Cedevita Olimpije. Crno-beli će u ovaj meč ući kao prvoplasirani posle devet odigranih kola, sa osam pobeda i jednim porazom, a Ljubljančani su uz utakmicu manje trenutno četvrti na tabeli sa skorom 6-2.

Posebno zanimljiv podatak pred ovaj duel je da je Cedevita Olimpija jedina ekipa iz AdmiralBet ABA lige koju Partizan od povratka trenera Željka Obradovića još nije uspeo da savlada. Prošle sezone crno-beli su oba puta poraženi, jer pre svega nisu uspevali da zaustave kvalitetnu bekovsku liniju rivala.

Partizan ima negativan skor sa Ljubljančanima od kada je došlo do fuzije Cedevite i Olimpije pre tri i po godine, pa u dosadašnjih šest međusobnih susreta u AdmiralBet ABA ligi ''ujedinjena'' Cedevita Olimpija vodi sa 4:2 u pobedama protiv Partizana koji u tom periodu na tri gostovanja nijednom nije uspeo da trijumfuje u Ljubljani. Ako tome dodamo da je Cedevita Olimpija u tim mečevima ostvarila prosek od 85.3 poena, jasno je da njena napadački orijentisana igra ne leži crno-belima.

U prilog domaćinu uoči ovog meča ide i to što je poslednje tri utakmice dobio protiv Partizana, dve u Ljubljani i jednu u Beogradu prošle sezone. Poslednji njihov međusobni duel je odigran 27. marta ove godine, kada je Cedevita Olimpija u neizvesnoj završnici u ''Tivoliju'' trijumfovala rezultatom 81:79 posle preokreta u poslednjoj četvrtini. Jaka Blažič je bio najbolji akter tog meča sa 25 postignutih poena, parirao mu je Avramović sa 21, a koš koji je rešio pitanje pobednika postigao je Jogi Ferel na trideset sekundi pre kraja. Prethodno je u istoj sezoni tim Jurice Golemca trijumfovao i u Beogradu rezultatom 96:89, tačno godinu dana pre ovog predstojećeg duela. Opet su Blažič i Ferel bili inspirisani protiv Partizana, ali su uz njih blistali i Pulen sa pet pogođenih trojki, kao i Murić i Radovanović.

Crno-beli na pobedu protiv Cedevita Olimpije čekaju još od oktobra 2020. godine, kada je ekipu Partizana sa klupe vodio Vlado Šćepanović. Tada su Beograđani slavili sa 86:77, ali iz te ekipe je do danas u Partizanu ostao samo Uroš Trifunović. Naravno, Partizan je danas znatno jači nego što je bio i prošle, a pogotovo pre dve ili tri godine, pa bi u prvi mah moglo da se zaključi da je sada krajnje vreme da Obradovićev tim prekine ovu negativnu seriju u Ljubljani. S druge strane, treba uzeti u obzir da crno-beli još uvek nisu kompletirali tim, nekolicina igrača se i dalje oporavlja od povreda, a na sve to se nadovezala pomenuta serija teških mečeva u prethodne dve nedelje.

Ljubljančani nisu impresionirali od početka sezone, pogotovo u Evrokupu gde su nanizali šest poraza, ali u poslednjih nekoliko utakmica pokazuju uspon forme. U AdmiralBet ABA ligi su vezali tri pobede u prethodna tri kola (Igokea i Cibona u gostima, Zadar kod kuće), a u utorak su konačno upisali i prvu pobedu u Evrokupu, i to veoma ubedljivu nad nemačkim Ulmom (108:78).

Iako su tokom leta ostali bez Blažiča, Pulena, Ogasta, nisu mnogo izgubili u napadačkom potencijalu, pa su i ove sezone jedna od najefikasnijih ekipa u ligi, a Jogi Ferel prosečno beleži 17.6 poena po utakmici. Imaju i najboljeg skakača lige od početka sezone, iskusnog Alena Omića koji beleži skoro deset skokova po meču, a sve bolje partije pruža i letošnje pojačanje iz Virtusa, krilni centar Amar Alibegović koji je u utorak protiv Ulma imao stoprocentan učinak u šutu iz igre. Ako njima dodamo i Džoša Adamsa sa 14 poena u proseku u AdmiralBet ABA ligi, pa starosedeoce Zorana Dragića, Eda Murića, kao i mladog hrvatskog centra Karla Matkovića, jasno je da Cedevita Olimpija ima potencijal za bolje rezultate u nastavku sezone.

Ali, i Partizan ima prostora za napredak, pogotovo kada je u pitanju igra u odbrani i defanzivni skok, gde je do sada bilo najviše problema od početka sezone. Napad crno-belih za sada odlično funkcioniše, pa ako Partizanovi šuteri ponovo budu raspoloženi, biće im znatno lakše da konačno ''osvoje'' i Ljubljanu.

AdmiralBet je ponudio kvotu 1.47 na pobedu Partizana, a uz hendikep 5.5, kvota je 1.95.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke