Zašto Vujošević nije doveo Jokića u Partizan? Odgovor nije mogao iskreniji da bude!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 10.06.2021.
18:31
Izvor: Sportske.net, index.hr

Posle svega, trofejnom treneru neke stvari nisu najjasnije.

Pedja Milosavljevic/Starsport ©
Pedja Milosavljevic/Starsport ©

Povezane vesti

Nikola Jokić je ove sezone uspeo što nikome sa ovih prostora nikada nije, proglašen je za MVP-a najjače lige sveta, NBA lige i ovih dana su brojne reakcije posle impresivnog podviga našeg Somborca.

Jedna od najzanimljivijih reakcija stigla je od strane trofejnog trenera Duška Vujoševića, koji je u razgovoru za hrvatski ''Index'' otkrio zbog čega svojevremeno Jokića nije doveo u Partizan i kako je moguće da nije na vreme prepoznao njegov ogroman potencijal, u vreme kada je Jokić prelazio iz Vojvodine u Megu.

"Mogu sad izmišljati i petljati, ali biću iskren. Jednostavno, nisam ga video, nisam ga primetio. Znam da su mi ljudi koji su obavljali skautski posao u Partizanu rekli za njega da je debeo i da se ne isplati dovoditi ga. Sad mi je jako krivo. Taj previd samo govori o slabosti u strukturama Partizana. Dok je nama Jokić bio debeo, Miško Ražnatović ga je prepoznao i odveo u Megu. Užasno mi je žao zbog toga"izjavio je Vujošević.

Ono što je Vujoševića još više iznenadilo, jesu fantastične igre i Nikole Jokića, ali i Luke Dončića u NBA ligi.

''Moram biti iskren i reći da mi je neko pre nekoliko godina rekao da će Dončić i Jokić biti najveće zvezde NBA lige, u čudu bih ga gledao. Nisam mogao ni sanjati da se nešto tako može dogoditi. Jako je teško odgonetnuti što se dogodilo i kako je jedan mladi dečak, koji je igrao solidnu košarku u ABA ligi u dresu prosečnog kluba kao što je Mega, u tako kratko vreme postao MVP najjače lige sveta. To je uspeh za svako poštovanje, ali i dalje smatram da za pronalaženje razloga treba napraviti ozbiljnu analizu.

Najprije, i Dončić i Jokić su odmah po dolasku u Ameriku imali veliku podršku svojih trenera, što nije bio slučaj s Draženom, Tonijem i nekadašnjim evropskim zvezdama koje su dolazile u NBA. Zatim, košarka u NBA ligi se puno promenila. Ne igra se više jaka odbrana, a Jokiću odgovara ta 'small ball' igra koja širi igru i gde njegova lucidnost i košarkaška inteligencija mogu doći do izražaja. Pametan je igrač, ima fantastičan šut za svoju visinu i fantastično dobro čita igru. Nije ni Dražen bio brz igrač, ali je takođe imao odličan kontraritam, što mu je davalo veliku prednost u odnosu na protivnike. Oduševljen sam ovim što je Nikola napravio i srećan sam zbog njega, baš kao što bih bio srećan da je to postigao bilo koji igrač iz bivše Jugoslavije'', naglasio je Vujošević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Thursday, 10.06.2021
22:53

Mnogo izrazitih talenata u raznim sportovima nestane upravo iz razloga koje je pomenuo Vujošević. Meni je neverovatno da iskusni treneri ne uzimaju te ne baš fizički izuzetne ljude, a uspešne još u mlađim kategorijama kao izuzetne, kao potencijalnu okosnicu oko koje će se vrteti sistem. Jer, šablonski pristup, jaki, visoki, brzi - stavlja tako sklopljen tim u utakmicu sa isto tako šablonski okupljenim timom, ali - kad je reč o stranoj konkurenciji sa 10x i 30x većim budžetom. U takvim utakmicama nema šanse. Ali, kad okupiš tim i napraviš taktiku oko talenta i pameti, onda Davidi mogu da prignječe Golijate.