Zavesa, Seltiksi slave titulu!

Autor: Boris Jovanović
utorak 18.06.2024.
07:13
Izvor: Sportske.net

Na kraju 106:88, glatkih 4:1, titula u Bostonu posle 15 godina!

AP Photo/Charles Krupa
AP Photo/Charles Krupa

Povezane vesti

Velika partija za kraj, Boston je šampion.

Spustili su u petom meču Mavse na 88 poena, blistao je Tejtum sa 31 košem, 11 asistencija i osam skokova, pa je 18. titula, prva od 2008. i tek druga u gotovo četiri decenije u vitrinama jedne od najveće četiri profesionalne franšize u američkom sportu.

Braun je dodao 21 poen, izabran je za MVP-ija finala, Holidej je završio sa 15 poena i 11 skokova. Igrao je Porzingis, nije bio faktor u 17 minuta na parketu, ali svejedno dao je bitan doprinos kruni. Inače, u post-sezoni Boston ima rekord 16-3, ukupno računajući i regularni deo sezone skor je 80-21. To je drugi najbolji procenat u sezoni u klupskoj istoriji, iza Birdove generacije koja je 1986. osvojila 16. titulu za Seltiske sa skorom 82-18.

Nije tu kraj rekordima, Džo Mazula je sa 35 godina postao drugi najmlađi trener vlasnik prstena, posle legendarnog prethodnika Bila Rasela. Rasel je 1969. osvojio titulu kao igrač i trener.

Kod Dalasa, Luka 28 poena, 12 skokova, Kajri 15 poena, uz zvižduke i ruganje sa tribina, nikada mu vatreni navijači "Kelta" neće oprostiti odlazak 2019. u  Netse i ponašanje nakon što je Bruklin eliminisao Boston pre par sezona.

Boston je vodio od početka do kraja, najveća prednost je iznosila 26 razlike, serije na kraju prve i druge četvrtine su držale ubedljivu prednost za domaće. Pejton Pričard je pogodio sa pola terena (njegov drugi šut tog tipa u ovoj finalnoj seriji) uz sirenu na kraju prvog poluvremena i doneo +21 Seltiksima pred nastavak.

Posle toga se više nisu osvrtali. Ima simbolike, neke veze sa generacijom koja je osvojila krunu pre 15 godina. Upravo je odlazak Garneta i Pirsa 2013. omogućio Bostonu pikove na draftu u drugoj polovini prošle decenije, tada su stigli Braun i Tejtum koji su osnova ovog šampionskog tima. Pre dve godine izgubili su finale od Voriorsa, prošle sedmi meč u konferencijskom finalu od Majamija, evo ih sada zasluženo na prestolu!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke