Željko i domaći teren aduti za finale

Autor: Ivan Cvetković
utorak 30.04.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Od povratka Obradovića na klupu Partizana, Budućnost više nije bauk po "crno-bele"

Povezane vesti

Klasikom regionalne košarke između Partizana i podgoričke Budućnosti ovog utorka od 18:30 startovaće polufinalna serija AdmiralBet ABA lige.

Crno-beli su regularni deo sezone završili sa svega jednom pobedom više u odnosu na tim Andreja Žakelja pa će ovog utorka biti domaćini u Beogradskoj areni.

Izabranici Željka Obradovića prednost domaćeg terena stekli su u međusobnom duelu u Podgorici pošto su 31. marta ostvarili pobedu 89:83, kolo pre kraja regularnog dela sezone.

Činjenica da su se beogradski i podgorički klub do samog kraja borili za drugo mesto ukazuje da nas očekuje izuzetno napeta serija koja se igra na dve dobijene utakmice.

U takvim okolnostima prednost domaćeg terena je od nemerljivog značaja, a to naročito važi za košarkaše Partizana koji imaju visok procenat dobijenih utakmica protiv Budućnosti u mečevima koji se igraju u Beogradu.

Tako je bilo i polovinom decembra kada su crno-beli ostvarili rutinsku pobedu nad rivalom u utakmici u kojoj su čak petorica košarkaša Partizana postigla dvocifren broj poena.

"Crno-beli" već pet utakmica ne znaju za poraz od najboljeg crnogorskog tima, a poslednji put su kapitulirali na domaćem terenu 10. oktobra 2020. godine u jednoj od spektakularnijih mečeva dva kluba.

Nakon nerešenog rezultata 78:78 tokom regularnih 40 minuta, produžeci su doneli pravi spektakl za ljubitelje košarke. Igralo se još dva puta po pet minuta, a Budućnost je do pobede došla trojkom Danila Nikolića u poslednjoj sekundi meča koji je poenterski obeležio njegov saigrač Džastin Kobs.

Podgoričani su četiri godine čekali da pokore Partizan na gostovanju pošto su prethodno 29. oktobra 2016. godine slavili u Beogradu 64:61.

Bilo je to na startu sezone koja je protekla u potpunoj dominaciji Radonjićeve Crvene zvezde i prilično skromnom rosteru Partizana koji je sa klupe predvodio Aleksandar Džikić.

Prethodno je podgorički tim slavio u Beogradu na startu sezone 2010/11, što je dovoljan pokazatelj da Partizan vrlo retko gubi kada je domaćin Budućnosti u glavnom gradu Srbije.

Od povratka Obradovića na klupu Partizana "crno-beli" su svega jedanput izgubili od crnogorskog tima. Bilo je to sredinom maja pretprošle godine kada je domaćin ostvario pobedu 72:71 u „Morači“ u drugom meču polufinalne serije.

Bila je to tek jedna uspešna od osam neuspešnih utakmica koju je Budućnost vodila protiv Obradovićevog Partizana, svega pola godine pre nego što će podgorički tim doživeti najveću katastrofu u Beogradu.

Crno-beli su početkom decembra 2022. godine sa 29 poena razlike ispratili kući nedorasli sastav Vlade Jovanovića što je najveća pobeda Partizana u istoriji međusobnih duela.

Oba tima su prilično lako eliminisala rivale u četvrtfinalu regionalnog takmičenja. Crno-beli su u dve pobede nadigrali Igokeu, koja je u međuvremenu otpustila trenera Vladimira Jovanovića.

Budućnost je lakše nego što se očekivalo eliminisala solidni tim Zadra, a razlika u kvalitetu najbolje se osetila u „Morači“ gde je hrvatski predstavnik ispraćen sa stotkom.

Uprakos prilično lošoj tradiciji rezultata u Beogradu, podgorički sastav ima čemu da se nada protiv tima koji se do poslednjeg kola borio za odlazak u doigravanje Evrolige.

Najveća opasnost Obradovićevom timu preti od Jogija Farela, čiji šut je u prošlosti umeo da stavi crno-bele na velike muke, dok nišanske sprave zna lepo da namesti i Flečer Megi. Sjajni američki šuter je prošle sezone pravio probleme Partizanu u dresu Studentskog centra, a u prethodnom okršaju u „Morači“ ubacio je čak pet trojki.

Crno-beli ne bi smeli da potcene snalažljivost Kenana Kamenjaša i Nikole Tanaskovića, koji ih je jesenas namučio u dresu Igokee.

Biće ovo drugi polufinalni duel AdmiralBet ABA lige u tri sezone između Partizana i Budućnosti pošto su prethodno igrali u ovoj rundi 2022. godine. Bilo je to u debitantskoj sezoni Obradovića. Partizan je rutinski slavio u Beogradu, ali je Budućnost pobedom u „Morači“ odvela meč u majstoricu u kojoj su crno-beli ramontirali rivala. Partizan je na krilima produžetka ugovora Željka Obradovića, on ostaje još najmanje dve godine na klupi i to će biti zamajac za kraj ove ali i za sledeće sezone. Druga utakmice ove serije igra se 7. maja sa početkom od 18 sati u Podgorici, a eventualna majstorica u planu je tri dana kasnije u Beogradu.

Pobednik ovih duela igraće u finalu protiv boljeg u meču Crvene zvezde i Mege čija serija startuje 3. maja u dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke