Željko Obradović: "Zvezda i Partizan zaslužuju da zajedno igraju Evroligu, čeka nas iskusan, organizovan tim u finalu"

Autor: Nemanja Janošev
sreda 25.05.2022.
12:47
Izvor: Sportske.net

U petak počinje finale AdmiralBet ABA lige!

Marko Djokovic/Starsport
Marko Djokovic/Starsport

Povezane vesti

Trener košarkaša Partizana Željko Obradović rekao je uoči prve utakmice finala AdmiralBet ABA lige sa Crvenom zvezdom da njegov tim očekuje težak zadatak protiv organizovanog protivnika. Takođe, napomenuo je da Srbija zaslužuje dva kluba u Evroligi.

Partizan je sa drugog mesta, a potom preko Budućnosti, uspeo da se domogne finala AdmiralBet ABA lige i za protivnika će imati aktuelnog branioca trofeja Crvenu zvezdu.

"Ovo je bio veliki cilj koji smo imali na početku sezone. Poslednja utakmica koju smo odigrali je veoma dobra i to raspoloženje bi trebalo da nam pomogne. Pokušaćemo ravnopravno da se nosimo sa protivnikom kao što je Crvena zvezda. Oni imaju iskusan tim koji uvek zna šta tačno treba da radi odbrambeno i napadački. Imaju igrače koji su spremni da kazne svako preuzimanje i moramo to dobro da analiziramo", rekao je Obradović.

Dve ekipe su se ove sezone sastale tri puta, Zvezda je slavila u dva navrata od kojih se ističe finale Kupa Radivoj Korać u Nišu. Bile su to tri različite utakmice, što je Obradović i konstatovao, a da li će i sada biti tako?

"Različito je utoliko što je plej-of i što se igra na svaka dva dana. Kad igraš u seriji protiv jednog tima u plej-ofu, naravno da pokušavaš neke stvari da promenite. Bile su to tri različite utakmice, pripremili smo analizu, radili neke detalje. Moramo voditi računa jer su oni veoma iskusan tim. Ta poslednja utakmica pred našim navijačima je pokazala da smo uspeli da pronađemo neki način da pobedimo Crvenu zvezdu".

O pritisku ne treba trošiti reči. Uvek ga ima kada su ovakve utakmice u pitanju...

"Pritisak postoji kao nešto što je uvek kod svih nas prisutno. Ulog je veliki, a sama činjenica da kada dođeš do finala zna se šta je cilj. Moram da ponovim da je Partizan ubedljivo najmlađi tim u Evropi. Ova finalna serija će im pomoći u tom smislu sazrevanja. Ovo je košarka, pet na pet, lopta i igra se".

Obradović očekuje izvanrednu atmosferu u prve dve utakmice kada je Zvezda domaćin, a potom isto i kada njegova ekipa "dočeka" rivala.

"Ova utakmica je specifična što će biti puno i kada Crvena zvezda i kada mi budemo domaćini. Oba tima će imati navijače potpuno na svojoj strani. Znamo da će u prve dve utakmice biti izvanredna atmsofera, ali na parketu će biti pet na pet".

Poslednjih dana aktuelna je tema o broju srpskih klubova u Evroligi. Đordi Bertomeu odbacio je takvu mogućnost, međutim, sve se više šuška da će, kada Španac bude smenjen, Evroliga poželeti dobrodošlicu Crvenoj zvezdi i Partizanu u narednoj sezoni. Dejan Radonjić je konstatovao da je obema ekipama mesto u eliti, a sa tim se složio i Željko Obradović.

"Ja pričam godinama unazad - mislim da je Crvenoj zvezdi i Partizanu mesto u Evroligi. Svi razmišljaju na isti način. To bi bilo dobro i za Beograd i za Srbiju. Oba tima imaju izvanredne navijače i verujem da bi to ispraćeno sa najvećim mogućim brojem navijača, što odgovara Evroligi. Voleli bismo da, bez obzira na rezultat ove finalne serije, imamo dva kluba u Evroligi. Da li će to biti slučaj, ne zavisi od nas", završio je trener Partizana.

Pokraj njega pojavio se i kapiten Rade Zagorac.

"I ja bih izrazio zadovoljstvo što ćemo igrati finale. Igraćemo protiv ekipe koja ima veliki rejting i veliko iskustvo, tim koji . Ovaj tim je pravljen da u jednom trenutku postane tako nešto. Imamo priliku da uradimo nešto lepo za nas i naše navijače koji su nas zadužili u prethodnom periodu, ove sezone pogotovo. Mogu da obećam da ćemo izgarati da ostvarimo naš cilj".

On je dodao da je ekipa mnogo naučila iz aktuelne sezone.

"Mislim da je meč protiv Burse bila jako bolna, ali je to neprocenjivo iskustvo. Veliki broj igrača se nosio sa utakmicom koja nosi toliku odgovornost i pritisak, a dalje, susrela se sa neuspehom tog duela. Naučili smo iz te utakmice, a dokaz je dobra polufinalna serija protiv Budućnosti. Vidi se napredak, kako u svlačionici, tako i na parketu. Ipak, na kraju se svode računi", naveo je Zagorac.

Prva utakmica na programu je u petak od 20 sati, a domaćin uvodna dva susreta je Crvena zvezda kao lider regularnog dela AdmiralBet ABA lige.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke