Željko otkrio Evroligi - Ostavlja igrače na klupi i na treningu!

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 25.03.2024.
13:15
Izvor: Sportske.net

Obradović je bio prvi gost novog serijala.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Prvi gost serijala "Euroleague Masterminds" bio je Željko Obradović koji je objašnjavao promene u košarci i kakve je akcije primenjivao tokom svoje karijere. 

"Počeo sam 1991. godine, sada je 2024. godina. Košarka se promenila dosta. Ono što ja volim jeste da moj tim koristi kvalitet koji ima i da igra pametno. Morate se prilagoditi. Morate da razmišljate o svemu i mali detalji su ti koji prave razliku", rekao je on. 

Posebno ističe jednu ličnost - Aleksandra Nikolića. 

"Za mene je bila sjajna prilika da radim sa svojim profesorom Aleksandrom Nikolićem. On je baš pazio na detalje. Verovatno zbog njega i ja sam pazim na detalje", rekao je on. 

Potom je Željko objasnio i akciju koju je učio još od profesora Nikolića koju je igrao u različitim klubovima. 

"U mnogim klubovima sam igrao ovo. Imao sam igrače koji su bili sposobni da šutnu, mislim na poziciju pet. Možda je to za taj period bilo iznenađenje, ali sada svi mogu da šutiraju", kaže Obradović. 

Posebnu pažnju posvećuje treninzima. 

"Veoma je važno kako će vaši igrači reagovati tokom treninga, pre svega, jer ako uradite stvar dobro na treningu, radićete to i na utakmici. Mrzim trening kad mi tim nije skoncentrisan. Ako vidim da jedan ili dva igrača nisu skoncentrisani, bolje je da ih ostavim na klupi i da nastavim sa drugima. Ako želite da budete trener, morate dosta misliti, da gledate vaše igrače", rekao je Obradović. 

Posebnu ulogu na košarkaškom terenu imaju plejmejkeri koji najviše drže loptu u svom posedu. 

"Ono što ja tražim od plejmejkera jeste da mnogo brže pređu na protivničku polovinu kako bismo imali 20 sekundi za normalan napad. Posle toga idu proste stvari. Šta je košarka zapravo?", pitao se Željko, a onda objasnio gde se vode najveće bitke na košarkaškom terenu.

Zaključak trominutnog videa je:

"Velika je privilegija da radite nešto što volite. Volim košarku i veoma sam srećan", rekao je Obradović. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke