Željkov najteži ispit - Kako podići posrnuli Partizan?

Autor: Darko Mitrović
utorak 13.12.2022.
08:45
Izvor: Sportske.net

Crno-beli u seriji teških poraza pred gostovanje u Francuskoj.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Od povratka najtrofejnijeg evropskog trenera Željka Obradovića na klupu Partizana, crno-beli se ovih dana nalaze u najtežoj situaciji. Šest poraza u poslednjih sedam utakmica u oba takmičenja razlog su za alarm u ekipi koju već večeras od 20 časova očekuje gostovanje preporođenom francuskom Asvelu.

Imao je Partizan i prošle sezone teških udaraca, poput šokantne eliminacije od turske Burse već na startu nokaut faze Evrokupa, ali je tada bilo i više razumevanja za taj neuspeh. Jednostavno, prošle sezone je najvažniji Partizanov cilj bio povratak u Evroligu, to je naknadno rešeno specijalnom pozivnicom, pa navijači nisu previše zamerili ekipi ni to što nije osvojen nijedan trofej.

Međutim, sada su očekivanja drugačija i to je Partizanov dodatni problem u ovim teškim trenucima.

Navijači su kupovinom sezonskih karata u rekordnom broju dali i svoj ogroman doprinos da Partizan tokom leta formira kvalitetan, evroligaški tim. Oni su sada s punim pravom nezadovoljni, što je i Željko Obradović priznao na pres konferenciji posle najnovijeg poraza od Cedevita Olimpije, i naglasio da njegovi igrači ne uzvraćaju na pravi način navijačima za ogromnu podršku koju dobijaju.

Još veći problem za crno-bele jeste i način na koji gube utakmice, najčešće u dramatičnim završnicama, kada iz nepoznatog razloga ne uspevaju da donesu prave odluke, a što protivnici surovo kažnjavaju.

Poslednja tri poraza su bila baš takva – protiv Valensije, pa Crvene zvezde, a onda i u Ljubljani u derbiju desetog kola AdmiralBet ABA lige, čime su Zvezdi prepustili i prvo mesto na tabeli u regionalnom takmičenju. Sve to negativno utiče na samopouzdanje igrača, što je bilo očigledno protiv Cedevita Olimpije, kada su im drhtale ruke i sa linije slobodnih bacanja, a da ne govorimo o promašenim šutevima za tri poena kada se utakmica ''lomila''. Uz to je i opravdano pitanje zašto Partizan nema raznovrsnija rešenja u napadu u ključnim trenucima osim šuteva sa distance. Posle poraza od Crvene zvezde, trener Obradović je sa svojim igračima do duboko u noć analizirao greške, ali očigledno da ni ta analiza nije bila dovoljna, pa je par dana kasnije posle još jednog teškog udarca u Ljubljani poslao i poruku da će nešto morati da se menja.

Ni povrede više ne mogu da budu izgovor za neuspehe. Primera radi, Smailagić se oporavio, vratio se u tim, ali je počeo da pokazuje nedisciplinu u igri, pa je u Ljubljani zamenjen posle samo 30 sekundi i razbesneo trenera koji ga do kraja poluvremena više nije vraćao na teren. Pitanje je i zbog čega najnovije pojačanje Brodzijanski ne može više da pomogne, bar u AdmiralBet ABA ligi, ali očigledno je da ni on ne ispunjava Obradovićeva očekivanja, a sve to najviše mora da istrpi Matijas Lesor koji bez prave alternative provodi previše vremena u igri i previše se troši, imajući u vidu da do kraja sezone ima još mnogo utakmica.

U takvoj, nimalo prijatnoj atmosferi, Partizan dočekuje utakmicu protiv Asvela u Lionu, u okviru 13. kola Evrolige, a samo tri dana kasnije u Beograd će im doći aktuelni prvak Evrope, istanbulski Efes. Za razliku od Partizana, Asvel je u poslednjih nedelju dana uspeo da podigne nivo svoje igre, pa je najpre šokirao Barselonu u gostima, a onda je u nedelju na svom terenu deklasirao ekipu Pariza sa čak 34 poena razlike. I Partizan i Asvel svoj međusobni duel dočekuju sa istim skorom, 4-8, pa je jasno da će poraženi iz ovog meča ostati pri samom dnu tabele, a pobednik će zadržati nadu da se eventualno u nastavku sezone priključi ekipama koje se bore za plej-of.

AdmiralBet je odredio kvote za ovu utakmicu, pa ako smatrate da će Partizan prekinuti lošu seriju, kvota na trijumf crno-belih je primamljivih 2.45.

Zanimljivo, ovo će biti i duel trenutno dva najbolja skakača Evrolige.

Na toj listi za sada vodi 222cm visoki centar Asvela Jusufa Fal koji ima 8.1 skokova po utakmici (protiv Barselone imao je čak 18 skokova), Lesor je na drugom mestu sa 8 skokova, pa bi njihova borba mogla da bude ključna za ishod meča. Druga velika opasnost po koš Partizana je i veteran Nando De Kolo koji se vraća u formu posle oporavka od lakše povrede zbog koje je propustio i nedavni duel protiv Crvene zvezde. U prošlom kolu je postigao koš odluke za pobedu nad Barselonom, a u nedelju protiv Pariza ga je trener Parker odmarao za meč sa Partizanom. Da baš nije sve tako crno ni u Partizanu, nagoveštava Janis Papapetru koji u poslednje vreme igra sve bolje, ali zato su Ledej i Panter u kontraritmu, pa je vrlo teško prognozirati kada bi Partizan mogao rezultatski ponovo da zaliči na onaj tim od pre samo dvadesetak dana kada je slika bila znatno drugačija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke