Ovo su tri glavna razloga zbog kojih Zvezda neće videti Top 8!

Autor: Mladen Heleta
subota 08.04.2023.
10:40
Izvor: Sportske.net

Još jedna "promašena" sezona u eliti.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Povezane vesti

Dok košarkaši Partizana slave plasman u plej-of fazu Evrolige, Crvena zvezda mora da to valjano istrpi i što pre pronađe razloge novog neuspeha u elitnom takmičenju.

Crveno-beli od 2015. godine apsolutno dominiraju regionalnom i srpskom košarkom, ali za to vreme nisu uspeli da se etabliraju kao ekipa iz gornjeg doma Evrolige. U tom periodu su samo 2016. godine igrali Top 8 fazu Evrolige, kada su u borbi za fajnal-for izgubili od moskovskog CSKA, sledeće sezone su plej-of imali na dohvat ruke, ali su i pored odličnog učinka od 16-14, izgubili foto-finiš trku za osmo mesto sa Darušafakom.

Od tada Zvezda nije konkurentna u Evroligi i po pravilu sezone završava u donjem domu.

Ove sezone se među Zvezdašima očekivalo da se konačno može doći do Top 8 faze, ali na kraju je "slavu" pokupio Partizan, a crveno-belima, koji uoči poslednjeg kola imaju skor 16-17, ostaje da pred bitke u AdmiralBet ABA ligi i KLS-u, traže razloge zbog kojih su ponovo otpali na nekoliko kola pre kraja.

Razloga ima mnogo, prema našem mišljenju ističe se nekoliko njih, a tri su u fokusu.

Prvi je svakako neuspeli tenerski eksperiment sa Vladom Jovanovićem na početku sezone. Dejan Radonjić je otišao u Panatinaikos, otišli su Kalinić, Volters i Holins, koji su bili lideri ekipe, a novi tim, uz mladog i za Evroligu "zelenog" trenera, nije ulivao poverenje od samog početka. Stigli su Nedović, Martin, Petrušev, Bentil, Adams i Holand, ali Jovanović i Zvezda se nisu snašli i Evroligu su otvorili sa učinkom 1-6, uz nedopustiv poraz u Beogradu od očajnog Panatinaikosa u tom nizu.

Klub je reagovao, doveo prekaljenog stručnjaka Duška Ivanovića, izvršio je doselekciju tima angažovanjem Argentinca Luke Vildoze umesto promašenog Adamsa i Zvezda je odmah "kliknula". Krenule su pobede u mečevima na "jednu loptu", padali su Žalgiris, Makabi, Virtus, Alba, a "šlag na torti" bila je pobeda nad Partizanom pred 20.000 navijača najvećeg rivala.

Delovalo je početkom decembra da je sezona preokrenuta, da Crvena zvezda ima sve što je potrebno da na kraju završi u prih osam, ali onda su krenule nevolje i kiksevi. 

U želji da "zacementira" svoju poziciju i još više se probije među one najjače timove, Zvezda je u decembru dovela veliko pojačanje u vidu još jednog Argentinca Fakunda Kampaca, ali napravljen je nedopustiv administrativni propust, pa on nije mogao da igra Evroligu sve do 1. marta, a tada je bilo kasno. 

Umesto da se fokusiraju na teren, crveno-beli su krenuli u odbrojavanje kada će Kampaco početi da igra, samo se o tome pričalo i pisalo, krenuli su i porazi, tim je izgubio fokus i više se nije moglo nazad. Kampaco je potvrdio svoj kvalitet kada je zaigrao, ali to Zvezdi ove sezone nije pomoglo. Sve ovo je svakako drugi bitan razlog.

I kada se podvuče crta, uz sve nedaće i probleme, Zvezdu su plej-ofa koštali nedopustivi porazi u mečevima koji su morali da se dobiju. I to je treći najbitniji razlog zbog koje je nema u Top 8. Uz onaj pomenuti od Panatinaikosa, treba izdvojiti domaći poraz od slabašne Albe, pa one u Kaunasu od Žalgirisa, u Minhenu od Bajerna i u Atini od Panatinaikosa, gde je šampion Srbije u završnicama gubio veliku prednost i u poraze pretvarao već viđene pobede. 

I poraz od Virtusa u Bolonji nije smeo da se desi, jer je Virtus u drugom delu sezone bio i više nego loš, pa i onaj od Partizana u "Pioniru", pošto se zna šta domaći teren znači u "večitom" derbiju, a kada se na sve ovo doda onaj "oteti" trijumf protiv Barselone u Beogradu, dolazi se do cifre od osam duela koji su "morali" da se dobiju. 

Da je dobila samo tri meča od tih osam, Zvezda bi sada imala 19 pobeda i poput Partizana čekala poslednje kolo da vidi sa kim će igrati u plej-ofu.

Bilo je "bljesaka", poput duplih pobeda protiv prvoplasiranog Olimpijakosa, Makabija i Valensije, te dominacije u duelu sa šampionom Evrope Efesom... Ali to nije bilo dovoljno.

Protraćena je još jedna sezona, a Crvenoj zvezdi ostaje da se spremi i pokuša da pokupi preostala dva domaća trofeja. Najave su da će od oktobra ponovo biti učesnik Evrolige, a ova sezona deluje kao idealna da se na greškama nauči i da se konačno krene ka plej-ofu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke