Kampaco srušio prvaka Evrope i doneo slavlje Zvezdi - a i Partizanu

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 08.03.2023.
22:21
Izvor: Sportske.net

Crvena zvezda je savladala aktuelnog šampiona Evrolige Efes 94:75 u "Pioniru".

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Crevno-beli su slabo počeli, ali izuzetno završili vrlo važan meč u punoj hali "Aleksandar Nikolić". 

Fakundo Kampaco je pokazao svoju klasu sa 22 poena (4/5 za dva, 3/3 za tri 5/7 sl.b.) i da je izdanje protiv Bajerna samo plod umora.

Efes u Beogradu nije mogao da računa na gglavne zvezde Vasilija Micića i Šejna Larkina, što se ispostavilo ključnim u završnici, iako su imali periode odlične igre i prednosti.

Slabiji start domaćih dao je početnu prednost Efesu, koji je bio na pragu dvocifrenog vođstva. Ognjen Dobrić je držao Zvezdu u igri sa vrlo značajnih 12 poena u prvom periodu, što trojke, što floteri. Crveno-beli su sustilazi Efes, dolazila do poena zaostatka, ali su gosti odbijali nalete. Vil Klajburn je bio vrlo raspoložen u napadu, Ante Žižić je imao dobre momente u reketu.

Finiš poluvremena bio je vrlo interesantan. Kampaco je trećom trojkom doneo prvu prednost Zvezdi 36:34, pa se potom oraspoložio Filip petrušev sa dva snažna zakucavanja.

Kampaco zatvara prvo poluvreme sa sedam vezanih poena - koš za tri, pa izvlačenje faula na šutu za tri na 3,5 sekunde do kraja. Još Ataman dobija tehničku grešku, a Argentinac je maksimalan sva četiri puta za 49:45 posle 20 minuta.

Zvezda bolje otvara drugo poluvreme. Bentil i Kuzmić imaju dve dobre saradnje iz kojih srpski centar stiže do pet poena, dva zicera plus dodatno bacanje. Treća trojka Dobrića diže crveno-bele na dvocifrenu prednost 55:45.

Bentil nastavlja sa korisnom igrom, koš posle ofanzivnog skoka za 59:51.

Mbaje i Žižić su držali Efes u igri u ovom periodu treće četvrtine. Mabaje trojkama, Žižić u reketu. Na drugoj strani je Vildoza postigao trojku, a Petrušev dva puta silovito zakucao iz sve snage.

Iskusni igrači Efesa ni u jednom trenutku se nisu predavali i nije ih omela atmosfera sa tribina. Brajant je košem uz faul vratio prednost Efesu 67:66. Tu je Petrušev da vrati prednost na "vodenicu" domaćih.

Pravo niotkuda u poslednjoj deonici se pojavljuje Stefan Marković hladnokrvnom trojkom za 71:70. Zvezda igra sjajnu odbranu, a hrabri Kampaco juriša ka košu i pogađa uz faul, ekstaza na tribinama na vrhuncu.

Brajant čini ličnu i dobija tehničku grešku, tako da Kampaco šutira dva bacanja, jedno je promašio. Već u sledećem napadu je položio za 76:70. Preko sigurnih izvođenja slobodnih bacanja Bentila i Lazarevića, crveno-belih dolaze na dvocifrenu prednost.

Ergin Ataman dobija drugu tehničku grešku na četiri minuta do kraja, kao dokaz da Efes polako "gubi konce" u finišu. Mitrović je imao svoje minijature za već ozbiljnu prednost Zvezde. Poslednji minuti služili su za rast razlike.

Sem Kampaca se istakao Ognjen Dobrić sa 15 poena, od čega 12 u prvoj deonici. Ben Bentil i Luka Mitrović su završili sa po 10 poena.

Ante Žižić je bio najraspoloženiji kod Efesa sa 16 poena, Bodrig Buboa ga je pratio sa 15 poena, Mbaje i Klajburn su stali na 12 poena.

Zvezda se ovom pobedom popravlja na 12-15, Efes pada na 13-13 i deseto mesto. To godi i Partizanu ujedno, kome je u interesu da se što veći broj klubova odmakne od njegovih 15-12 i top 8 konkurencije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke