Zvezda i Efes - Nigde nije načisto

Autor: Ivan Cvetković
petak 01.12.2023.
10:15
Izvor: Sportske.net

Zvezda ne sme opet da izgubi

Povezane vesti

Još uvek je teško reći za šta su sposobna ova dva tima imajući u vidu da smo videli više različitih lica i Crvene zvezde i Anadolu Efesa. Da su očekivali više od početka evroligaške sezone – apsolutno jesu. Sam pogled na tabelu to kazuje jer je Crvena zvezda na skoru 3-7, dok je Efes pred dolazak u Beograd na 5-5, s tim da imaju tri trijumfa u prethodna četiri meča.

Nešto slično kao i u slučaju fudbalskog kluba – košarkaši Crvene zvezde za sada ne ispunjavaju uloženo ni očekivanja koja su navijači imali od njih. Utisak je da se hemija poboljšava iz meča u meč, ali nedostaje kvalitet koji bi uspešno prevagnuo u njihovu korist na oba kraja parketa. Nedostaje odlučnost. Nedostaje kontinuitet...

Zvezda je, bez ikakve sumnje, skup odličnih pojedinaca predvođen Milošem Teodosićem koji je, verovatno, najkonstantniji igrač u ekipi uz Luku Mitrovića, ako govorimo o evroligaškim mečevima. Doživljen je debakl u prošlom kolu elitnog takmičenja od strane Armanija koji je bio u identičnoj situaciji pred dolazak u Beograd. Maodo Lo se povampirio, Šejvon Šilds takođe, pljuštale su trojke kao, možda i nikada do sada u „Areni“ i Zvezda je bila na konopcima pred 19.000 svojih navijača.

Efes je gubio u Beogradu, kada je gostovao Crvenoj zvezdi, u poslednja dva navrata, mada tradicija ne znači previše u evropskom košarkaškom svetu jer se rosteri menjaju svake sezone. Sada će stići znatno oslabljeni neigranjem Antea Žižića koji je povređen. Zatim, nema Derika Vilisa zbog preloma prsta... 

Ekipu je prethodnih dana pojačao krilni centar Mark Daum koji stiže kao direktna zamena za njega, ali on još uvek nema evroligaškog iskustva. Naravno, prvi zadatak Zvezdine odbrane biće da se zaustavi Šejn Larkin na koga bi pažnju trebalo da usmeri Stefan Lazarević u odsustvu Branka Lazića i Adama Hange. Ukoliko „uguše“ Larkina, osim poenterskog učinka ovog sjajnog organizatora igre, zaustavili su i tečnu igru budući da je on treći najbolji asistent Evrolige ove sezone. 

Neophodan je Zvezdi elitan defanzivac u ovom trenutku kada se svaki novi poraz još skuplje plaća i praktično se kristališe sezona u Evroligi, posebno u slučaju crveno-belih. Tako su se pojavile i spekulacije o Ostinu Holinsu koji zvuči kao idealno rešenje, ali je pitanje njegove fizičke spreme i koliko bi odmah mogao da doprinese. Bez sumnje, lako bi se privikao na okruženje, ali činjenica da dugo nije igrao takmičarsku utakmicu postavlja određene sumnje. Oba tima su rutinski obavila svoje zadatke u ponedeljak u okviru AdmiralBet ABA lige, odnosno turskog šampionata, pa su tako imali podjednako vremena za odmor.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke