Zvezda i Olimpija režiraju drame, vreme je za još jednu?

Autor: Ivan Cvetković
sreda 11.05.2022.
11:15
Izvor: Sportske.net

Ovo polufinale moglo bi da bude baš uzbudljivo.

Povezane vesti

Dva dana posle Partizana i Budućnosti, svoju polufinalnu seriju u AdmiralBet ABA ligi započeće i Crvena zvezda i Cedevita Olimpija. Njihov prvi meč u seriji zakazan je za četvrtak u 19 časova, a prednost domaćeg terena imaće Crvena zvezda koja će biti domaćin u prvoj utakmici.

Crveno-beli su se uoči plej-ofa našli u neobičnoj situaciji. Baš kao i Partizan, imali su dvadesetak dana pauze, s obzirom da u Evroligi nisu ušli u Top 8, a kao prvoplasirani u ligaškom delu takmičenja AdmiralBet ABA lige su preskočili prvu rundu plej-ofa i direktno se plasirali u polufinale. S jedne strane je to i povoljna okolnost za košarkaše Crvene zvezde kako bi dobili zasluženi odmor posle još jedne veoma naporne sezone u Evroligi, ali i kako bi kompletirali sastav koji je praktično od okupljanja ekipe prošlog leta bio "okrnjen" da li zbog povreda ili koronavirusa. Pomenuta pauza je još duža za kapitena Branka Lazića koji je dva meseca van terena zbog povrede i propustio je poslednjih deset Zvezdinih utakmica. U isto vreme se povredio i Ostin Holins, s tim da se on prošlog meseca vratio na teren, odigrao par utakmica, ali zbog kalendara takmičenja je opet ispao iz ritma i prilično je neizvesno koliko je Zvezdin tim generalno u ovom trenutku daleko od prave forme.

Cedevita Olimpija nema tih problema i ekipa Jurice Golemca u odličnoj formi čeka susret sa aktuelnim šampionom. Za Ljubljančane bi sve bilo savršeno ovog proleća da nisu u četvrtfinalu Evrokupa doživeli poraz u dramatičnoj završnici od Alimpijevićevog Bursaspora koji je prethodno šokirao i Partizan, a kasnije je stigao i do plasmana u finale tog evropskog takmičenja. Za razliku od beogradskih "crno-belih", oni nisu imali mnogo vremena da razmišljaju o tom porazu, jer ih je čekala Igokea u četvrtfinalnoj rundi plej-ofa AdmiralBet ABA lige. Ulogu favorita su u potpunosti opravdali i već posle dve utakmice se plasirali u polufinale, a ključne uloge u tim mečevima su, kako se i očekivalo, imali sjajni Ferel, Pulen, Dragić, Edžam i centar Ogast, dok je Jaka Blažič propustio prvi meč zbog virusa.

Od kada se Cedevita pre tri godine iz Zagreba preselila u Ljubljanu i fuzionisala sa Olimpijom, njihov tim se sa Crvenom zvezdom sastajao šest puta i samo jednom pobedio, i to u Ljubljani krajem 2019. godine rezultatom 75:64. Od tada su najupečatljivija bila dva susreta koja su rešavana u dramatičnim završnicama. Aprila prošle godine, Ljubljančani su bili na pragu pobede u "Pioniru", vodili 81:78 na 26 sekundi pre kraja, posle čega je usledila ona "nevidljiva" završnica kada je zbog tehničkih problema prekinut TV prenos, a nije bilo ni publike u dvorani zbog protivepidemioloških mera. Zvezda je sa linije slobodnih bacanja do kraja postigla četiri poena i slavila sa 82:81. Slično je bilo i u njihovom poslednjem susretu odigranom u Ljubljani krajem januara. Alen Omić je tada doneo "plus četiri" Cedevita Olimpiji na ulasku u poslednji minut, bilo je 82:78, a onda Holins odgovara trojkom i na kraju Nikola Ivanović sa linije penala donosi preokret i pobedu Zvezdi.

Slovenački tim je tokom sezone menjao sastav, dodatno se pojačavao i sada je to već jedna ozbiljna napadačka mašinerija koja sve bolje funkcioniše zajedno, ali opšte je poznato da Zvezda pod vođstvom Dejana Radonjića, pogotovo ove sezone ima "granitnu odbranu". Retke su bile i evroligaške ekipe koje su sa "crveno-belima" lako izlazile na kraj, bez obzira što Zvezda nije uspela da se plasira među osam najboljih. Lazićeva povreda je to donekle poremetila, ali "crveno-beli" su unapređivali i svoj napadački potencijal koji početkom sezone nije dobro funkcionisao, pa više nije samo odbrana Zvezdin veliki adut. Mnogo će zavisiti i od Nikole Kalinića, on je ključni igrač crveno-belih i ako bude na svom maksimumu, posao crveno-belima će biti značajno olakšan. Biće ovo zanimljiva serija, druga utakmica je na programu u ponedeljak 16. maja u Ljubljani, a eventualna majstorica igrala bi se u "Pioniru".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke