Zvezda još nije našla šut u Moskvi, ali našla je prvu pobedu - Plavšić ozbiljno koristi priliku

Autor: Nemanja Janošev
petak 13.09.2024.
18:17
Izvor: Sportske.net

Ali, šut za tri poena gotovo da ne postoji

KK Crvena zvezda
KK Crvena zvezda

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Lokomotivu iz Kubanja rezultatom 76:86 u drugom kolu VTB kupa u Moskvi i tako će se boriti za treće mesto na turniru.

Nakon jučerašnjeg tesnog poraza protiv CSKA, Crvena zvezda piše trijumf iako je evidentno da postoji još nekolicina segmenata na kojima je neophodno da ekipa radi. Doduše, postoji i doza zadrške da ne dođe do povreda u finalnoj fazi priprema, ali to nije izgovor za vrlo niske procente šuta za tri poena u Moskvi do sada. Večeras su imali tek 5/20 (25 odsto).  

I ovog puta je to bio nešto sporiji početak Crvene zvezde koja nije mogla da pronađe poene u prvih nekoliko napada, dok je Lokomotiva koristila činjenicu da startna petorka regionalnog šampiona nije bila defanzivno čvrsta pa su stekli 7:0 prednosti.

Za crveno-bele su počeli Miler-Mekintajer, Lazić, Kenan, Daum i Plavšić i isti momci su ubrzo uzvratili serijom 0:5. Miler-Mekintajer je bio neko ko je preuzimao odgovornost rezultat je došao do egala, a posle šest-sedam minuta Janis Sferopulos je promenio čitavu petorku i na parket uveo Jaga, Dobrića, Kalinića, Davidovca i Mitrovića.

Ognjen Dobrić je imao varnicu ovog popodneva, bio dovoljno agresivan i sa dosta energije, te je zajedno sa momcima koji su ušli režirao preokret. Ubrzo je Zvezda stvorila sedam poena viška iako ih nije služio šut za tri poena i gađali su 0/4 do trenutka dok Jago i Plavšić nisu vezali pogotke sa distance. Uroš Plavšić je i na ovom duelu izgledao vrlo dobro. Videli smo i da ume da bude precizan sa distance, da pasom pronalazi saigrače, ali je demonstrirao i svoje standardne kvalitete kao što su igra pod obručem i skok.

Lokomotiva je skup izuzetnih pojedinaca kao što su Patrik Miler i Bi-Džej Džonson koji su pogađali neke teške šuteve i pronalazili prostor gde je delovalo da ga nema. Igralo se dosta brzo u finišu prvog poluvremena, ali je prednost ostala u korist prvaka AdmiralBet ABA lige 43:45.

S petorkom koja je otvorila utakmicu, Janis Sferopulos odlučio je da krene i u nastavak duela u kojem je Zvezda želela da potraži nešto bolji šut sa distance koji je do tog momenta iznosio mizernih 2/10. Nije moglo bez tog segmenta igre da se napravi razlika uz pomoću koje bi Crvena zvezda uspela da se odvoji od Lokosa. Ipak, Jago dos Santos je uspeo da pokrene ekipu u momentima kada su Moskovljani poravnali na 55:55 i svojom simultankom omogućio ekipi najvećih „+8“. Utom je i pogodio prekopotrebnu trojku, mada to nije „otvorilo čep“ prilikom narednih šuteva.

Napad Lokomotive koji smo videli u drugoj četvrtini se usporio, Patrik Miler je imao problema sa faulovima pa mu je minutaža redukovana, njihov šut za tri poena je takođe bio katastrofalan i ispod 30 odsto, pravili su dosta faulova pokušavavši da spreče lake poene, ali  Zvezda je odlično šutirala sa linije za slobodna bacanja.

U poslednja četiri minuta, Zvezda je otišla i na 13 poena viška što nisu uspeli da sačuvaju u toj meri, ali jesu u dovoljnoj da trijumfuju. Ono što je bilo važnije jeste da su sačuvali sve igrače zdravim iako je Ognjen Dobrić zadobio neprijatan udarac u glavu u poslednjim trenucima.

Upravo je Dobrić bio najefikasniji sa 20 upisanih poena i osam skokova. Uroš Plavšić je imao 16, uz 10 skokova, a Miler Mekintajer 11 poena i pet skokova. Bi-Džej Džonson je imao 19 u Lokomotivi, Patrik Miler 17.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke