Zvezda kasno pronašla recept – Bez šuta se ne može ni protiv prežaljenih

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 02.02.2023.
22:34
Izvor: Sportske.net

Zvezda se iz Italije vraća sa 0-2.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Armanija u "Mediolanum forumu" sa 74:68 (22:18, 23:14, 14:17, 15:19) u okviru 23. kola Evrolige.

Od krucijalne važnosti za Crvenu zvezdu bilo je da putovanje u Italiji ne bude puka ekskurzija. Ipak, dogodilo se ono čega su se pribojavali i Armani je još jednom bio koban po tim Duška Ivanovića ove sezone.

Ujednačen početak utakmice ostao je obeležen Ognjenom Dobrićem koji je ubacio prvih šest poena Crvene zvezde. To je bilo od velike važnosti za crveno-bele budući da su u Bolonji vrlo loše krenuli. Takođe, Dobrićev odličan ulazak u meč bio je ohrabrujući.

Ali, Armani je umeo da odgovori na sve atake svog protivnika, pa i više od toga. Pogađali su teške šuteve i sticali prednost uglavnom preko Bilija Berona. Problematično za Zvezdu je bilo to što ništa nisu uspeli da odbrane. Za razliku većine prethodnih utakmica, Ben Bentil se nametnuo na startu duela. Bez bojazni je išao ka obruču, poentirao i očigledno je bio vrlo motivisan protiv bivšeg tima.

Igralo se brzo, sa napadima koji su se okončavali šutem u ranoj fazi istog, što je uzrokovalo i pozamašan broj poena. No, Zvezda je delovala kao ozbiljniji takmac za razliku od gostovanja u Bolonji. Ipak, po ulasku u drugu deonicu, Johanes Fojtman vezuje pet poena za svoj tim, radi dobar posao u odbrani i Armani zahvaljujući njemu odlazi na dvocifrenu prednost.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Odbrana Crvene zvezde se prečesto, za ovakav meč, razlagala na proste činioce. Bez sumnje i Mesinini igrači su pogađali neke teške šuteve, ali bilo je prečestih kikseva u defanzivnoj postavci. Još kada se na to dodala napadačka anemičnost dvojice najboljih Zvezdinih igrača Luke Vildoze i Nemanje Nedovića koji su u kontraritmu na ovom italijanskom putešestvuju, onda se dobije zaostatak od 13 poena na poluvremenu. Zanimljivo, identično je bilo i u Bolonji pre nekoliko dana.

Nekoliko dobrih odbrambenih reakcija gostiju bio je optimističan početak poslednjih 20 minuta susreta. Tada je bio neophodan napadački doprinos kako bi se Ivanovićev tim rezultatski vratio u meč. I uspeli su da pokažu zube. Ben Bentil je radio dobar posao čitav meč,  a sada je dobrom reakcijom u odbrani omogućio svom timu kontru s kojom su došli do osam poena zaostatka.

Ono što je nedostajalo da se utakmica okrene u suprotnom smeru jeste šut sa distance, pa je Armani uspeo da odbije napad srpskog šampiona. U tom momentu Zvezda je gađala impozantno loših 1/14.

Ništa bolje nije bilo ni nakon toga u šutu za tri. Nedostajala je i nešto bolja kontrola defanzivnog skoka, ali napad je i dalje bio slaba tačka, ona koja je obično bila na suprotnom nivou.  Izgledi su se ponovo pojavili na početku poslednjeg kvartala. Mnogobrojni navijači crveno-belih koji su doputovali u Italiju nisu prestajali svoju pesmu, a Zvezda u tim trenucima dolazi na „-6“ poenima Ognjena Dobrića.  Još od starta druge deonice crveno-beli nisu bili tako blizu protivniku. U međuvremenu se dogodila jedna kardinalna odluka arbitara koja je oštetila Zvezdu za potencijalna tri poena. Dalibor Ilić je fauliran prilikom pokušaja da poentira ispod table. Lopta je dodirnula tablu u trenutku kada je nad njim načinjen prekršaj i arbitri su trebali da sviraju 2+1, ali ipak ne. Uprkos protestima gostiju, oni su pokazali samo na dva bacanja od kojih je Ilić pogodio jedno.

Prišla je Zvezda i na pet poena zaostatka. Imali više napada da to pretvore u posed prednosti za domaće, ali loša selekcija šuta im to nije omogućila. Ušlo se u neizvesnu završnicu koja Zvezdi nije donela mnogo toga. Nisu pravili faul, Hajnsov skok u napadu je omogućio Armaniju trijumf, još jedan nad srpskim prvakom.

Najbolju partiju u redovima Crvene zvezde pružio je Ben Bentil sa 17 poena, a jedini dvocifreni uz njega bio je samo još Luka Vildoza sa 11 koševa. Šut za tri poena bio je 4/21. S takvim procentima se ipak ne može... U Armaniju - Beron 15, Hol 14 i Dejvis 10.

Crvena zvezda je sada na skoru 10-13, Armani je stigao do osme pobede.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke