Zvezda konačno kompletna, u Rusiji protiv svojih

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 03.12.2021.
10:15
Izvor: Sportske.net

Nakon poraza od Uniksa, prvak AdmiralBet ABA lige želeće da se vrati pobedama.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde sastaju se u petak sa Zenitom u Sankt Peterburgu u okviru 13. kola Evrolige.

Po prvi od početka sezonе, ekipa Crvene zvezde trenira u kompletnom sastavu. Grupi se još od letošnjih priprema pridružio Eron Vajt. Nakon perioda prilagođavanja i ulaženja u ritam, ponovo trenira sa ekipom i mogao bi da dobije potencijalnu minutažu u Sankt Peterburgu. Definitivno, napadačka opcija koja će doneti boljitak u sastavu Dejana Radonjića, ali biće mu neophodno vreme.

Tim Zenita koji se i ove godine bori za plej-of, doveo je tokom leta sve što je mogao od ruskih igrača koji su bili slobodni na tržištu, a nakon Džordana Lojda, Konera Frankampa, vrhunac prelaznog roka bilo je dovođenje NBA plejmejkera Šabaza Nejpijera, koji će, kada se oporavi od povrede, biti ogromno pojačanje za tim koji vodi Ćavi Paskval. Kako rekosmo, tu je Džordan Lojd, ali i još jedan bivši igrač Crvene zvezde – Bili Beron. Od njih svakako može da preti najveća opasnost, posebno od prvopomenutog.

“Težak meč, jako dobro igraju, Zenit je pokazao da može da pravi probleme svim ekipama. Jaki su u oba pravca, ako želimo da im pariramo moramo da igramo kvalitetno u odbrani. Svi znamo da je Evroliga, na visokom nivou i nema lakih ekipa, ali treba istaći da smo te duele igrali bez četvorice košarkaša. To nas prati od početka sezone, tek dva dana smo kompletni, očekujem da protiv Zenita odigramo bolju utakmicu nego što je to bio slučaj protiv Uniksa”, rekao je trener crveno-belih Dejan Radonjić.

Ovo će biti četvrti duel dva tima u Evroligi, a ruski sastav ima jednu pobedu više koja je došla na poslednjem meču krajem februara ove godine kada je bilo 76:75.

Zenit ume da bude „trojkaški“ raspoložen, doduše, biće teško ponoviti Uniksovih 15 iz Beograda, ali Beron i Lojd uz ostatak tima lako mogu da pogode lude šuteve. S druge strane, Crvena zvezda i ne...  Tako nešto, apostrofirao je i jedan od najboljih igrača iz ove sezone Luka Mitrović.

Ne želimo ništa da obećamo, ali uradićemo sve da se pokažemo u boljem svetlu nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu. Nadam se da ćemo konačno pokazati svoje pravo izdanje i na taj način da se suprostavimo jednoj odličnoj ekipi kao što je to Zenit. Videćemo koliko će to biti dovoljno za trijumf. Definitivno želimo da odigramo jednu dobru utakmicu. Što se tiče igračkog kadra, popunjeni su na svim pozicijama, ali od bekovske linije, koju izuzetno dobro poznajemo Lojd – Beron, se očekuje da bude najveća opasnost za nas”.

Zaključno sa 12. kolom ovog takmičenja, Crvena zvezda ubacila je ukupno 75 trojki iz 268 pokušaja, što donosi 28 odsto uspešnosti šuta sa linije van 6.75 m i to je najgore u Evroligi. Zapravo, Crvena zvezda je jedina ekipa u eliti sa procentom manjim od 30 odsto. Drugi najgori tim je Baskonija sa 31.2. Barselona je u tom segmentu najbolja sa 38.9 odsto uspešnosti. Zenit je na 34.8 procenata, što, reklo bi se, iznad proseka, gledajući celokupnu Evroligu.

Zenit ovaj meč dočekuje sa potpuno suprotnim skorom u odnosu na Crvenu zvezdu (8-4) koja je imala dovoljno vremena da se odmori za duel sa „svetloplavima“ budući da prethodnih sedam dana nisu igrali utakmice zbog FIBA kvalifikacionih prozora. Niko od igrača šampiona AdmiralBet ABA lige nije mrdao iz Beograda i to je nešto što je moglo da raduje Dejana Radonjića.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke