Zvezda mogla sa Efesom 3/4 - Šampion Evrope nije od juče, kazna kao lekcija

Autor: Nemanja Janošev
petak 07.10.2022.
21:18
Izvor: Sportske.net

Zvezda dobra, ali nedovoljno.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su na otvaranju Evrolige od aktuelnog šampiona Anadolu Efesa u "Sinan Erdem domu" sa 72:59 (17:14, 18:20, 21:16, 16:9).

Iako su van rostera imali ponajbolje igrače kao što su Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić, košarkaši crveno-belih pružili su zavidnu partiju protiv domaćina, ujedno i najboljeg tima Evrope iz prethodne dve sezone. Bila je to egal utakmica sve do ulaska u poslednjih 10 minuta, kada su greške gostiju skupo naplaćene od iskusnog i individualno superiornog tima kakav je Efes.

Sa nešto nižom petorkom, Vladimir Jovanović je rešio da otvori meč. Od prvog minuta, na parketu su bili Stefan Marković, Džejlen Adamas, Branko Lazić, Ben Bentil i Luka Mitrović.

Posle uvodnih promašaja na obe strane, Zvezda je prva poentirala preko saradnje Mitrovića i Džejlena Adamsa za polaganje Amerikanca. Igrala je Zvezda dobru, agresivnu odbranu, što je posle prva četiri minuta ostavilo Efes bez poena. S druge strane, Adams je raspoloženo ušao u duel i trojkom postavio 5:0.

Stefan Marković je sredinom prve deonice doživeo povredu prsta desne ruke, a na parketu se umesto njega našao Nikola Topić. Tada je i Efes po prvi put poentirao preko Antea Žižića. Imala je Zvezda svoje šanse da iskoristi slabu početnu raspoloženost Efesa, ali to nije iskorišćeno... Nedugo zatim, dogodio se vrlo bitan momenat u karijeri Nikole Topića koji je asistirao Branku Laziću za trojku.

Igrala je Zvezda svežije od svog rivala, delovala rasterećenije dok u Efesu nije bilo koncepcijskih napada, ali Efesu neretko to i ne smeta. Tako su preko Klajburna, Bobue i Embajea došli i do prvog vođstva na utakmici (15:14).

Drugu deonicu, Zvezda je počela idealno izjednačivši trojkom Lazarevića, da bi potom crveno-beli ušli u seriju 5:0 prvim poenima Filipa Petruševa u dresu novog kluba. Iako je isprva bio van ritma, Vasilije Micić se probudio pogodivši tešku trojku upravo preko dojučerašnjeg saigrača Petruševa sa osam metara. Tada je i razigravao saigrače, Vil Klajburn je nastavio da pogađa i tako je šampion Evrope prešao u vođstvo.

Međutim, Crvena zvezda se odlično držala. Lazić, Martin i Bentil su pogađali vrlo bitne poene, te se s egalom od 35:34 otišlo na odmor. BoljI je bio tim crveno-belih u vidu skokova, asistencija i procenata šuta s penala što je neretko krucijalno.

Jeste Zvezda ponovo dobro otvorila deonicu, ali je Efes preko sjajnih Micića i Klajburna pravio razliku. Pritom, kada se njima priključi bilo ko, a u ovom slučaju je to bio Rodrig Bobua, razlika se uvećava. Tako je dostigla i najvećih „+6“ sredinom trećeg kvartala. Napad Zvezde je počeo da zavisi takođe od invidivualnih situacija s obzirom na to da je odbrana rivala bila znatno bolja, ali se mora priznati i da su koncepti napada tima Vladimira Jovanovića bili čudni.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Svaku grešku je Efes, uglavnom preko Vasilija Micića da li putem njegovih poena ili asistencija, uspevao da kazni.  Sve što je Zvezda uspela da smisli u tim trenucima početka poslednje deonice, srpski plej je uradio bolje.  Greške, i to često početničke, su se dešavale, a ekipa kao što je to nije propuštala da iskoristi. Ušli su Atamanovi momci u seriju od 7:0 i praktično na šest minuta do kraja potpisali poraz Crvenoj zvezdi.

Iako i tada, šampion AdmiralBet ABA lige jeste na momente mogao da snizi dvocifrenu prednost i eventualno uvede Efes u svoj ritam, promašaji su bili učestaliji nego pogoci, posebno oni spolja. Kad se na to dodaju početničke greške u pasovima i faulovima, ishod protiv rivala kao što je Anadolu Efes ne može biti drugi osim poraza.

Ali, u svemu tome, pozitivni naboj postoji. Crvena zvezda je, uprkos izostancima petorice igrača (Nedović, Dobrić, Raduljica, Ilić i Holand koji je osetio nelagodnost pred meč), odigrala veoma dobro, što jeste razlog za optimizam pred ono što sledi.

Ben Bentil je sa 13 poena predvodio Crvenu zvezdui bio je jedini dvocifreni u timu. Po devet poena imali su Džejlen Adams i Nikola Ivanović. U ekipi Efesa, Vil Klajburn ubacio je 19 poena, dok je Vasilije Micić imao 16, uz šest asistencija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke