Zvezda ne može da izgubi od Partizana, sedma pobeda u nizu crveno-belih, nova titula se smeši!

Autor: Lazar Nikolić
ponedeljak 03.06.2024.
22:17
Izvor: Sportske.net

Dramatična završnica pripala domaćinu.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan sa 89:88 u izuzetno zanivmljivoj utakmici finalne serije AdmiralBet Superlige Srbije i poveli sa 1:0.

Zvezdu je do pobede u "Pioniru" predvodio Dejan Davidovac sa 23 poena, a tragičar crno-belih je Zek Ledej koji je promašio šut za pobedu.

Druga utakmica finala igra se za dva dana, a domaćin će biti crno-beli.

Od samog starta meča videlo se da su obe ekipe šuterski veoma dobro raspoložene. Na jednoj strani trojke su podili Jago i Nedović, ali su Avramović i Ponjitka na drugoj imali odgovor.

Najkorisniji igrač finalne serije AdmiralBet ABA lige Jago dos Santos bio je posebno raspoložen i delovao neuhvatljivo za košarkaše Partizana. Upravo je on inicirao prvu Zvezdinu seriju posle koje je domaćin poveo sa 17:10.

Uspeo je domaćin da u finišu prve četvrtine dođe i do prve dvocifrene prednosti (29:19), da bi Uroš Trifunović trojkom na kraju prve deonice smanjio na 31:24.

Uspeo je Partizan da poboljša igru u odbrani na startu druge četvrtine, dok su Avramović i Smit bili raspoloženi u napadu i vratili Obradovićev tim u egal. Posle Avramovićeve tipične serije poena gosti su po prvi put poveli sa 43:42.

U finišu prvog dela trener crno-belih Obradović na parket je izveo potpuno atipičnu petorku sa četiri beka i Urošem Trifunovićem na "petici" na šta Janis Sferopulos nije imao najbolji odgovor, pa je Partizan na odmor otišao sa minimalnom prednošću od 52:51.

Cilje Sferopulosovog tima na startu drugog poluvremena bio je da pronađe Mitrovića u reketu rivala i u tome su crveno-beli uspeli na startu. U prva tri napada upravo je Zvezdin centar pravio razliku, a domaćin poveo sa 58:54.

Sjajno je šutirao Partizan večeras. Novu trojku za goste ubacio je Anđušić i vratio prednost svojoj ekipi (62:60), a u istoj akciji Nedović je doživeo povredu zbog koje je iznet sa parketa.

Posle tri i po četvrtine u kojima nije bio važan faktor "pojavio" se napadački Gedraitis, pogodio trojku i položio loptu u koš Partizana za Zvezdino vođstvo od 69:62 posle čega je Obradović zatražio tajm-aut. I posle minuta odmora nastavio je Litvanac da poentira, te se vođstvo domaćih dodatno povećalo (71:62).

Da se domaćin odlepi na dvocifrenu prednost nije dozvolio Ledej, kojije vezao šest poena i smanjio na 73:67. Imao je domaćin "+7" (77:70) sekund pre kraja treće deonice, ali je Avramović pogodio trojku i uneo još veću neizvesnost pred odlučujučih deset minuta u "Pioniru".

Na startu poslednje deonice novi problem za Sferopulosa. Na povredu se požalio i najbolji igrač crveno-belih večeras Jago dos Santos. 

Na svoje minute večeras Trej Tompkins čekao je sve do četvrte četvrtine, a onda ima važnu sekvencu kada je došao do ofanzivnog skoka i položio uz faul za 83:75. 

Smogao je snage Nedović da se u odsustvu Jaga ipak vrati na teren i pomogne svojoj ekipi u završnici meča. Na drugoj strani raspoloženi Avramović nije dozvolio Zvezdi da "prelomi" utakmicu. Uspeo je bek Partizana da "proizvede" poene za svoju ekipu i drži Partizan u priključku, te je na pet i po minuta bilo - 83:79.

Nije domaćin mogao bez klasičnog plejmejker da dođe do kvalitetne igre u napadu, pa su gosti novom trojkom Anđušića došli na samo poen zaostatka (83:82) i naterali Sferopulosa da zatraži tajm-aut. Ni posle njega domaćn nije poentirao, pa je Partizan izjedančio košem Trifunovića sa "penala".

Seriju domaćina bez koša konačno je prekinuo Davidovac i vratio vođstvo svom timu. U narednom napadu ponovo je Davidovac poentirao na obruču, a onda napravio faul nad Anđušićem i tom prilikom zaradio tehničku grešku, tako "poništio" ono što je uradio na drugoj strani terena, ali je Anđušić od četiri slobodna bacanja pogodio samo dva, te je domaćin ostao u vođstvu.

Imao je Gedraitis sve vreme ovog sveta da pogodi trojku i vrati svom timu "+5", ali je promašio, da bi na drugoj strani Ledej sa "penala" vratio egal (87:87).

U narednom napadu crveno-belih dve trojke je promašio Teodosić, pa je Partizan na 71 sekund pre kraja imao napad da povede, ali je polaganje promašio Ledej.

Domaći su u narednom napadu pronašli Mitrovića koga je faulirao Anđušić i poslao ga na liniju slobodnih bacanja, a Zvezdin centar i bio polovičan za 88:87.

Želeo je Avramović da bude heroj Partizana večeras, ali je promašio šut za vođstvo. Ledej je išao na ofanzivni skok i tom prilikom prema mišljenju arbitara faulirao Mitrovića, koji je ponovo pogodio samo jedno slobodno bacanje, pa je gost imao tačno osam sekundi da izbori pobedu ili produžetke, jer je Zvezda vodila sa 89:87.

Usledila je duža pauza zog problema sa zapisničkim stolom pre napada crno-belih koju su treneri iskoristili da daju dodatne instrukcije svojim igračima. 

Kada su se konačno stekli uslovi da gosti izvedu loptu, Ilić je u "mrtvom" vremenu faulirao Ledeja i dobio tehničku grešku, pa je Amerikanac imao slobodno bacanje, a njegov tim ponovo loptu sa strane.

Ledej je pogodio bacanje, a Partizan imao napad za pobedu, ali je Ledej promašio.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke