Zvezda nekako "preživela" Megu - Topić pokazao da odlazak nije bio greška!

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 11.12.2023.
20:02
Izvor: Sportske.net

Zvezda u finišu slomila Megu.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Megu sa 88:98  u hali "Ranko Žeravica" u okviru 11. runde AdmiralBet ABA lige.

Nakon Partizana, Mega je prouzrokovala mnogo problema i drugom srpskom evroligašu - Crvenoj zvezdi. Ovog puta, Baraćev tim se ipak nije radovao. Bilo je oscilacija na ove strane, ali Mega je kao ekipa konstantno pokazivala da zna šta želi na ovom susretu. Ono što je bilo jasno večeras, jeste da je Nikola Topić enormno napredovao ove sezone pokazavši da je odluka i njega i Crvene zvezde da ode u Megu bila najbolja jer stasava u izuzetnog igrača. S druge strane, postavlja se pitanje da li je mogao dobiti garant veće minutaže na Malom Kalemegdanu? Takođe, crveno-beli ovom pobedom odlaze na skor 10-1.

Ni ovog puta Zvezdin start meča nije bio bolji nego li rivalov. Često se viša takva situacija za ekipu Janisa Sferopulosa, ali i njegovog prethodnika Duška Ivanovića.

Mega je igrala karakteristično svom stilu igre – brzo. Odlično su trčali izabranici Marka Baraća, ušli sa dosta energije i hrabrosti protiv evroligaškog sastava. Uroš Plavšić je blistao sa 10 od prvih 19 poena svoje ekipe, a Nikola Đurišić mu je pomogao sa sedam. Dvojac koji je nosio Megu, što uvek može da ima i drugo licer jer napadački ostatak ekipe nije postojao.

S druge strane, Crvena zvezda je raspoređivala poene, pet različitih igrača se upisivalo za to vreme, ali su zaostajali, katastrofalno šutirali i imali dosta defanzivnih problema. Sve to je rezultiralo prednošću Mege posle prvog kvartala od 27:22.

Stala je napadačka produkcija Mege na startu drugog poluvremena i Zvezda je to iskoristila serijom 0:9 za četiri minuta. Posle jedne pogođene trojke u prvom kvartalu, došle su tri u drugom i to je umnogome uticalo na to da Mega izgubi svoj momentum iz uvodne deonice.

Domaćin je postigao svega 13 poena u ovom delu igre, spram Zvezdinih duplo više i tu se stvorila zaliha koja je gostujući sastav nešto zadovoljniji odveo na pauzu – 40:48.

Međutim, brzo je to zadovoljstvo splasnulo jer je Mega ponovo pronašla brzinu u svojoj ofanzivnoj igri. Nikola Topić je, nakon nešto slabijeg prvog poluvremena tokom kojeg je postigao svega dva poena, proigrao u nastavku i u trećoj ubacio čak 13! Preuzimao je odgovornost, želeo je tako nešto i vodio je svoju ekipu do fenomenalne deonice. Postigli su Crvenoj zvezdi čak 30 poena u tom periodu igre, spram 20 koliko je ubacila ekipa Janisa Sferopulosa.

Dosta muke prouzrokovala je Mega Crvenoj zvezdi. Prednost se se početkom poslednjeg kvartala smenjivala non-stop. Gostima je falila kvalitetnija odbrana, ali i doprinos u napadu igrača poput Majka Tobija, Luke Mitrovića, Rokasa Gedraitisa... Nemanja Nedović je ubacivao u kontinuitetu, šut sa spoljne linije ga nije služio, ali karakteristični prodori jesu. No, Nikola Topić je bio nezaustavljiv, pogađao je i sa distance, bez zadrške i Mega je osetila da može da dobije favorizovanog rivala.

Propuštali su prilike i jedni i drugi i to u više navrata, no viđali smo sjajne poteze i za to vreme, kao što je ona blokada Bolomboja nad Đurišićem. Bitne poene pogodili su Dejan Davidovac, Luka Mitrović i Miloš Teodosić i upravo tom mini-serijom od 0:5 regionalni vicešampion lomi protivnika i odlazi na "+7“.

Nemanja Nedović i Miloš Teodosić su postigli po 21 poen, koliko je na suprotnoj strani dodao Nikola Topić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke