Zvezda nema alibi, dve pobede za nadu!

Autor: Milovan Longinov
utorak 01.02.2022.
13:18
Izvor: Sportske.net

Šampion AdmiralBet ABA lige ima dva teška ispita.

Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaše Crvene zvezde u ovoj sedmici očekuje duplo kolo Evrolige. Odigraće mečeve u okviru 24. runde protiv Armanija iz Milana, a potom dva dana kasnije susrešće se sa Monakom Saše Obradovića. 

Nakon obaveza u AdmiralBet ABA ligi i meča sa Mornarom koji su uspeli da dobiju uz, reklo bi se, konačno Dejana Davidovca, Zvezda će spram sebe imati dva tima koja su izborila ili se bore za mesto među osam najboljih timova Evrolige. Oba meča će biti teška na sebi svojstven način.

Sve ovo dolazi nakon teškog perioda za ekipu koja se suočila sa virusom korona i neigranju utakmica gotovo tri sedmice, te porazu od Asvela u Lionu u neizvesnoj završnici da bi potom savladali Cedevita Olimpiju u drami, a nervoza je bila i u Pireju protiv Olimpijakosa kada su ipak uspeli da kontrolišu zbivanja u finišu meča i slave.

Zvezda je odigrala zreo meč protiv Olimpijakosa, pokazala da ume i na gostovanju da pruži nešto slično poput mečeva u „Pioniru“, te je upisana dupla pobeda nad „bratskim klubom“. Ovaj trijumf je iz više aspekata ogroman za Crvenu zvezdu. Prvobitno, šanse za Top8 su i dalje žive budući da su dve pobede daleko od devetoplasiranog Efesa koji je izgubio od Zenita i tri od osmoplasiranog Bajerna, uz dva meča manje. Drugo, Zvezda je jedini tim koji se ove sezone radovao u dvorani „Mira i prijateljstva“! Treće - nikada do sada u zvaničnim utakmicama nisu uspeli da slave na gostovanju Olimpijakosu. Ako posle ovog meča samopouzdanje nije dostiglo određeni nivo vrhunca, kada će? Zvezda je u Pireju dobila onog pravog Ognjena Dobrića, a takođe igrali su u ritmu koji njima ne odgovara previše i pobedili. Pokušao je Olimpijakos da nametne bržu košarku, na šta su beogradski crveno-beli konačno imali odgovor. Pokazatelj da se zapravo može.

Sada u dvoranu „Aleksandar Nikolić“ stiže Armani koji je u seriji od četiri pobede, a da ona ne bude duža pobrinuo se Real Madrid u „Mediolanum forumu“, što nije toliko pogubno za roster Etorea Mesine. Zvezda nije imala prevelike šanse u Milanu s obzirom na to da su odigrali najgoru prvu četvrtinu u sezoni do tada. Primili su čak 24 poena, naspram devet postignutih i pobednik se sam nacrtao već nakon uvodnih 10 minuta. Bio je to četvrti uzastopni poraz srpskog šampiona u Evroligi ove kampanje. 


Armani je u poslednja četiri duela uspeo da sruši Barselonu, Albu, CSKA i Žalgiris, a izuzev utakmice sa Kataloncima, sve su rešili na neki način rutinski uz odlične partije kompletnog tima. Mesina je posložio stvari tako da nema izrazitog pojedinca, svako može da iskoči u bilo kojem trenutku bilo da je to Serhio Rodrigez, Troj Danijels, Điđi Datome ili neko četvrti... Stoga, Zvezdi neće biti lako da održi fokus.

Dva dana kasnije, Radonjićev tim će opet biti na parketu. Odigraće tri utakmice u pet dana, moguće je i da će ih sustići umor, ali za njih je važno da ne moraju da putuju već će sve mečeve, uključujući i duel sa Mornarom odigrati u svojoj dvorani. Pričati o odmoru nakon tri nedelje pauze je nepotrebno, većina ekipa je u ovom ritmu i alibi ne bi smeo da se traži. U halu „Aleksandar Nikolić“ vratiće se Aleksandar Obradović koji nije u ljubavi navijača Crvene zvezde. Stigao je u tim kao čovek od kojeg se očekivalo da konačno donese crveno-belima plasman u top8, nije išlo u tom smeru uprkos brojnim pojačanjima u vidu Džordana Lojda, Korija Voldena, Lengstona Hola... Nedugo po dolasku, napustio je crveno-beli tabor, ali navijače je posebno za srce ujelo to što nije oprostio dug klubu, odnosno, naplatio je čitav svoj dvogodišnji ugovor. Stoga će biti zanimljivo videti kako će legenda kluba biti dočekana...


Obradović je preporodio ekipu Monaka od svog dolaska, postepeno, ali napredak je vidljiv. Srpski stručnjak je zamenio Zvezdana Mitrovića koji je sa Monakom osvojio Evrokup prošle sezone, ali u ovoj kampanji nije išlo toliko dobro, a bio je i u brojnim prepiranjima sa prvom zvezdom tima Majkom Džejmsom. Temeperamentni Amerikanac se je iz CSKA otišao upravo zbog svađe sa trenerom Dimitrisom Itudisom, a posle kraćeg boravaka u Bruklin Netsima, vratio se u Monako gde je nastavio po starom. Ni kod Obradovića nekada ne može da se obuzda, ali je situacija, kako priznaje, mnogo bolja.

"Sašin pristup i način na koji vodi tim, kao i promene koje je načinio - spasile su naš tim. Način na koji smo igrali ranije, kao i atmosfera, nisu bile dobre", rekao je Džejms u razgovoru za "Ekip" i potom detaljnije pojasnio:

"Sada mnogo više koristimo naše jače strane. Imam lopu više u svojim rukama, hranimo Donatasa Monteijunasa na niskom postu, Dvejn Bejkon dobija loptu na pozicijama na kojima voli. Prošli trener (Mitrović) nije posvećivao toliko pažnje detaljima".


Naravno, najveća opasnost zaziraće od Džejmsa, a Zvezda se ne može pohvaliti odličnim skorom protiv „kneževa“ od kojih su izgubili u prethodna dva duela.


PERISKOP KROZ OSTALE MEČEVE

Crvena zvezda će pomno pratiti i ishode utakmica aktuelnog šampiona Evrope Anadolu Efesa od kojeg, kako smo već naveli, zaostaje dve pobede. Ekipa Ergina Atamana je sušta suprotnost prošlogodišnjih igara i sada se bore za mesto u Top8. Imaće dva teška izazova ove sedmice u vidu moskovskog CSKA koji takođe ne blista u poslednje vreme, ali je njihovo mesto sigurno, a potom će ugostiti Asvel gde bi objektivno trebalo da izađu kao pobednici, no ništa nije isključeno.

Pored Efesa, oči će biti uprte i u Bajern koji ima Barselonu u „Palati Blaugrana“ i dočekuju Makabi iz Tel Aviva. „Ponos Izraela“ je u usponu forme, imaju dva uzastopna trijumfa, ali daleko su oni od partija iz prethodnih sezona. No, iz perspektive Crvene zvezde, Bajern se susreće sa njima u idealnom trenutku. 

Zvezdi će pogodovati susret i između Fenerbahčea i Asvela budući da su to dva tima sa kojima će voditi bitku dokle god matematika to bude dozvoljavala. Fener je u boljem ritmu, a uz Žalgiris imaju najmanje odigrani broj utakmica (19), pa stanje stvari i dalje nije najjasnije.

Od ostalih susreta, zanimljivo bi moglo biti u Madridu gde će Real u „klasiku“ Evrolige dočekati Olimpijakos, a Uniks će želeti da prekine niz od dva uzastopna poraza i imaju pobedu na tacni u duelu sa Albom u Berlinu koja nije slavila u pet prethodnih mečeva u svim takmičenjima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke