Zvezda na pragu titule, ovaj Partizan nema ''mangupe u tuđem dvorištu''!

Autor: Darko Mitrović
sreda 15.05.2024.
21:45
Izvor: Sportske.net

Čuvena izjava Duška Vujoševića večeras opet dolazi do izražaja.

2024 Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©
2024 Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde su i drugi put za 48 sati uspeli da savladaju Partizan u finalnoj seriji plej-ofa AdmiralBet ABA lige, pa im sada još samo jedan trijumf treba da bi šampionski pehar vratili u svoje vitrine.

Večeras su crveno-beli pred 7.867 svojih navijača bili ubedljiviji nego u prvom meču, slavili su sa 80:73, za 2:0 u pobedama, a serija se nastavlja u nedelju od 20.30h u Beogradskoj areni, kada će Partizan biti u ulozi domaćina.

Zanimljivo, ovo je ujedno već peta uzastopna pobeda Crvene zvezde nad Partizanom od početka ove kalendarsne godine. Od toga, četiri puta se igralo pred Zvezdinim navijačima, gde se crno-beli očigledno ne snalaze, ali ne samo to, nego su i u Evroligi pokazali da na gostovanjima pružaju znatno slabije partije. Iz tog razloga smo se i prisetili čuvene Vujoševićeve izjave o ''mangupima u tuđem dvorištu''. Partizan ih ove sezone očigledno nema u svojim redovima.

Prvo poluvreme obeležio je raspoloženi Nemanja Nedović. On je preksinoć bio van šuterskog ritma, ali je večeras ''namestio ruku'' i preuzeo lidersku poziciju na terenu.

Tokom prvog poluvremena je upisao čak 21 poen, bez ijednog promašaja za dva poena (7/7) i tek je pred sam kraj druge četvrtine sa dve promašejne trojke malo pokvario utisak o svojoj igri.

Međutim, ostatak ekipe Crvene zvezde nije bio ni približno na Nedovićevom nivou, a možda je najveće iznenađenje što je Miloš Teodosić bio van ritma, nisu prolazile njegove ideje, a ni šut ga nije služio, pa Nedović nije imao pravu pomoć na spoljnim pozicijama.

Doduše, imao je Trej Tompkins svoju minijaturu kada je vezao pet poena, ali je morao još neko da ''proradi'' da bi Zvezda slomila otpor Partizana.

Crveno-beli su tokom prvog dela igre imali maksimalno osam poena prednosti, a Partizan je svoju najveću prednost imao na samom početku meča, kada je Doužer vezao četiri poena za početnih 4:0 u korist crno-belih.

Doužer je do kraja prvog poluvremena bio i najefikasniji kod gostiju, pratio ga je Kaminski tokom prve četvrtine, a dugo se čekalo na prve poene Kevina Pantera koji, baš kao ni Zek Ledej, opet nije uspeo da uhvati napadački ritam. Ni od onog Džejmsa Nanelija koji je briljirao u prvoj utakmici nije bio ''ni traga ni glasa'', ali je i pored svega toga, više zahvaljujući dobrom skoku, Partizan uspeo da do poluvremena izjednači na 38:38, što je bio konačan rezultat posle 20 minuta igre.

2024 Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©

Od početka drugog poluvremena počeo je da se budi plejmejker Crvene zvezde Jago dos Santos, ali je i Dejan Davidovac igrao sve bolje i upravo njegovom mini-serijom Zvezda je povela sa 48:44.

Usledio je period utakmice sa dosta grešaka i jednih i drugih, ali je Zvezda lagano uvećavala razliku. I taman kada je izgledalo da se Partizan opet vraća posle trojke Bruna Kabokla, Zvezda uzvraća najpre prodorom Teodosića, pa trojkom Davidovca za 56:47 u korist crveno-belih.

Zanimljivo, Partizan je čitavu treću četvrtinu odigrao bez Alekse Avramovića. Nadu crno-belima vratio je Džejlin Smit svojom novom trojkom, ali Teodosić na drugoj strani probija svoju šutersku blokadu - njegova prva trojka za 59:50.

Nešto kasnije svoje prve poene na ovoj utakmici na drugoj strani postiže Džejms Naneli, ali sa linije penala za 59:54. Posle neiskorišćenog napada Zvezde Smit pogađa još jednu trojku, a treća četvrtina završena je poenima Gilespija za 61:57.

Četvrta je počela trojkama Smita i Tompkinsa, a Zvezda je održavala blagu prednost. Počele su i sudije svojim problematičnim odkukama da ''seckaju'' igru, pao je ritam igre, što Zvezdi nije mnogo smetalo jer je kontrolisala rezultat. Kako se meč bližio završnici, sve bolje je delovao tandem Teodosić-Bolomboj, šest poena je Zvezda na taj način upisala od početka četvrte deonice i stigla do ''plus osam'' - 70:62.

Partizan posle tajm-auta uspeva da prepolovi zaostatak, ali ne i više od toga. 

I onda, tek na nepuna četiri minuta do kraja meča trener Partizana Željko Obradović odlučuje da vrati na teren Aleksu Avramovića - prvi put od početka drugog poluvremena! Do tada je samo šest minuta proveo na terenu.

Nije ni njegov ulazak doneo boljitak u igri Partizana, Zvezda je prvi put stigla i do dvocifrene prednosti - 77:67 na ulasku u poslednja dva minuta igre i već tada je bilo jasno da od preokreta nema ništa.

Nemanja Nedović je ostao na 21 poenu iz prvog poluvremena, a u nastvaku su mu se pridružili Bolomboj sa 10, Teodosić sa 9 poena, 7 asistencija i 4 skoka.

Kod Partizana 12 poena Smita, po 11 Doužera, Ledeja, Kabokla. Avramović je za kratko vreme stigao do osam poena.

Kevin Panter? Samo sedam poena, uz 1/5 za dva i 1/3 za tri poena i uz Partizanovih ''minus 18'' kada je on bio na terenu...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke