Panter stao kad se lomilo, Zvezda odbranila ''Žućkovu levicu''!

Autor: Darko Mitrović
subota 17.02.2024.
23:09
Izvor: Sportske.net

Boljom igrom u drugom poluvremenu Crvena zvezda stigla do prvog ovosezonskog trofeja.

© 2024 Pedja Milosavljevic / STARSPORT
© 2024 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde odbranili su trofej Kupa Radivoja Koraća i po deseti put osvojili ''Žučkovu levicu''.

Oni su večeras pred punim tribinama niškog ''Čaira'' savladali Partizan sa 85:79.

Prvo poluvreme je proteklo u odličnoj igri sa obe strane. Gledali smo brzu, tečnu, atraktivnu utakmicu i uglavnom ravnopravnu borbu, mada je Partizan uglavnom imao blagu rezultatsku prednost.

Od samog početka kapiten Partizana Kevin Panter je pokazao da je, za razliku od polufinala protiv Vojvodine, večeras ''namestio ruku'' (ipak ne zadugo). Brzo je stigao do osam poena, pratio ga je Naneli sa još šest i predvođen njima dvojicom Partizan je stekao devet poena prednosti - 16:7.

Ulazak Miloša Teodosića je pokrenuo Zvezdu koja je brzo uhvatila rezultatski priključak, a Partizan na na kraju prve četvrtine imao tri poena prednosti - 18:15.

Od početka druge čevrtine, Kevin Panter ponovo ulazi u svoju šutersku seriju i Partizan je prvi put stekao dvocifrenu prednost - 25:15, međutim Zvezda ponovo ima odgovor.

Proradio je i crveno-belima šut za tri poena, Branko Lazić je vezao dve trojke, a kako se bližio kraj prvog poluvremena, glavnu ulogu u Zvezdi je preuzeo Rokas Gedraitis koji je takođe sjajno šutirao i postao najefikasniji igrač crveno-belih u prvom poluvremenu. U tim trenucima mu je parirao Frenk Kaminski, zatim i Zek Ledej, pa je Partizan na poluvreme odneo poen prednosti - 44:43.

© 2024 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Zvezda je bolje počela drugo poluvreme, Gedraitis je nastavio tamo gde je stao u završnici prvoig poluvremena i svojom novom trojkom je doneo Zvezdi četiri poena prednosti.

Međutim, u narednom napadu Partizana Zek Ledej pogađa trojku uz faul Davidovca, pa su crno-beli ekspresno anulirali taj zaostatak.

Problem za Zvezdu u tim trenucima je bio što je brzo izašla iz bonusa, posle samo dva i po minuta igre u trećem kvartalu, pa su crno-beli mogli da se nadaju većem broju slobodnih bacanja, ali Kaminski prva dva nije pogodio posle trećeg faula Davidovca.

Tada stvari u svoje ruke preuzima Miloš Teodosić koji je najpre iznudio faul Kaminskog pri šutu za tri poena, a posle još jednog lošeg napada Partizana pogodio je i novu trojku za najveću prednost Zvezde od početka meča - 60:53!

Morao je Željko Obradović da reaguje tajm-autom posle kog Ledej pogađa svoju treću trojku, ali na drugoj strani Luka Mitrović pogađa uz faul i Zvezda je odbila ovaj nalet Partizana.

Teodosić je razigrao i Nedovića koji pogađa svoju prvu trojku, ali opet Ledej odgovara na isti način.

Ali, nema rešenja Partizan u odbrani, Koprivica pravi četvrti faul, i to pri zakucavanju Bolomboja, pa se Zvezda ponovo vraća na sedam poena razlike. Do kraja treće četvrtine novi poeni Kaminskog i Partizan je smanjio na 68:63.

© 2024 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Četvrta deonica je počela šestom trojkom Zeka Ledeja, ali Zvezda opet lako uzvraća, ovoga puta preko Hange.

Počeli su ubrzo i novi problemi sa faulovima, četvrtu ličnu grešku u Partizanu je dobio Doužer, u Zvezdi Davidovac, ali vreme je prolazilo, a Zvezda je održavala prednost od oko pet poena razlike.

Kapiten Partizana Kevin Panter kao da je istrošio svu svoju ''municiju'' u prvom poluvremenu, šut ga više nije služio tako dobro, a nasuprot njega, u Zvezdi je sve zapaženiji bio Nemanja Nedović koji posle karakterističnog prodora pogaša za 75:68 u korist crveno-belih.

Panter zatim ne pogađa još jdnu otvorenu trojku na ulasku u poslednjih pet minuta meča i Zvezda je bila sve bliža odbrani trofeja, pogotovo posle novih poena Nedovića koji je pogodio za 77:68.

Nije se predavao Partizan koji na ulasku u poslednja tri minuta preko Avramovića prilazi na 77:74, ali su se i dalje čekali prvi poeni iz igre Kevina Pantera u drugom poluvremenu.

Zanimljiva situacija na dva i po minuta pre kraja, Panter je bukvalno vrištao na Avramovića da mu doda loptu, a kada je ovaj to učinio, kapiten Partizana je najpre odustao od šuta za tri poena, da bi zatim promašio sa poludistance. Nešto kasnije još jedan njegov promašaj koji Zvezda nije kaznila, ali jeste njegovu izgubljenu loptu na oko minut pre kraja, kada je Hanga došao do lakih poena za 79:74.

Nije Partizan uspeo da se do kraja rezultatski vrati, Zvezda je sačuvala prednost i zasluženo došla do prvog ovosezonskog trofeja.

Gedraitis sa 17, Teodosić (pet asistencija) i Bolomboj sa po 14 poena predvodili su Zvezdu do trofeja, a u Partizanu Ledej 24 (trojke 6/8), Panter je upisao 20, od toga samo dva, i to sa linije penala u drugom poluvremenu. Imao je osam skokova, ali serija njegovih promašaja u finišu je skupo koštala crno-bele.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke