Zvezda pobedila u Istanbulu i u derbiju, a onda primila 100 poena od Asvela...

Autor: Nemanja Janošev
utorak 09.01.2024.
22:29
Izvor: Sportske.net

Katastrofa Crvene zvezde u Vilerbanu.

LDLC Asvel
LDLC Asvel

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Asvela u "Astrobalu" sa 100:91 u okviru 20. kola Evrolige.

Nepisano je pravilo da promena trenera uglavnom donese šok-terapiju. Crvena zvezda je imala takvu situaciju spram sebe ove večeri u Vilerbanu, Asvel je igrao sa novom energijom, ali da su crveno-beli odigrali odbranu na nivou na kojem je to bio slučaj u prethodne dve utakmice u Evroligi, mogli su da se raduju trećoj vezanoj pobedi. Ovako, momentum je prekinut i to na užasan način, a sve pred put u Milano koji takođe neće biti naivan.

Za razliku od ranijeg dela sezone, kada je Crvenoj zvezdi bilo neophodno vremena da konkretizuje svoju igru, sada su poene tražili ulazima, napadali su Mustafu Fala i bili dovoljno agresivni kako bi kreirali inicijalno vođstvo. Posle tri i po minuta igre, nakon trojke Nedovića iz trka, Zvezda je došla do 4:10.

Što je bilo takođe bitno jeste da je Nemanja Nedović savršeno ušao u utakmicu sa sedam od prvih 15 poena svoje ekipe, a i Jago je potvrdio svoju formu. Mnogo odlučniji sa loptom u rukama bio je Brazilac i ovog puta. Svugde po parketu bilo je Branka Lazića čija je energija umnogome pomogla ekipi da jako krene meč.

Vodila je Crvena zvezda i devet razlike, ali onda je Asvel ubacio „u petu“, uspeo da dođe do nekih lakih poena, uz, doduše, jednu spornu situaciju u njihovu korist kada je arbitar Damir Javor poništio poene Nemanje Nedovića. Fenomenalnu seriju kreirao je Asvel pred kraj prve i početkom druge četvrtine kada su nanizali 11 poena, ali to prekida prvo Miloš Teodosić, a potom i Majk Tobi sa pet vezanih poena i i odličnom odbranom nad Edvinom Džeksonom kojeg je primorao na grešku.

Napad Crvene zvezde se dosta mučio, a odbrana posebno. Dopušteno je da se najgori tim uz Albu u Evroligi razigra i to je rezultiralo sa čak 48 primljenih poena u prvom poluvremenu. Zvezda je bila lošija za tri poena pred pauzu.


Jasno je bilo da će odbrana morati da se očvrstne jer su Zvezdine sve pobede, posebno poslednje dve, došle isključivo zahvaljujući odličnoj defanzivi.

Međutim, ona se nije specifično poboljšala u nastavku. Dosta muke je Crvenoj zvezdi pravio Majk Skot, a sa njim i Paris Li, dok je napad funkcionisao uglavnom iz grešaka domaćina i onim karakterističnim trojkama Jaga dos Santosa.

Minutaža Miloša Teodosića dovoljno je govorila o njegovoj (ne)spremnosti večeras, pa je sav teret pao na Brazilca i Nemanju Nedovića koji je umeo da se spusti na „keca“. Dobio je Teodosić potom nešto više vremena na parketu i tada je napad izgledao smislenije, ali nije to mnogo vredelo kada su promašivali otvorene šuteve spolja i samim tim ostajali bez prilike da poravnaju rezultat ili povedu. Posebno se tu ističe momenat pri rezultatu 70:70 kada su prvo Hanga, pa Davidovac promašili „čiste“ situacije kroz nekoliko sekundi.

Nedugo zatim dogodio se momenat kada je dosuđena tehnička klupi Crvene zvezde što je Paris Li konvertovao u „+5“ na šest i po minuta pre kraja, a potom isti igrač ubacuje flouter za 80:72. Pritom su Zvezdini centri bili u problemima sa faulovima jer su i Tobi i Bolomboj imali po četiri. Tu Asvel dolazi i do dvocifrene prednosti, Nedović nije dao da sve bude gotovo tada, dok je Li odgovarao na drugoj strani.

No, odbrana je bila faktor koji je presudio. Previše nonšalantnih i neinteligentnih situacija pod sopstvenim košem. Pritom, moraju da se istaknu sve propuštene prilike pod obručem rivala kojih je bilo pozamašan broj.

Asvel je do pobede na ovoj utakmici predvodio Paris Li sa 23 poena. U Crvenoj zvezdi se istakao Nemanja Nedović sa 26.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke