Zvezda razbija mit o uvek neugodnoj Albi

Autor: Darko Mitrović
petak 24.02.2023.
10:30
Izvor: Sportske.net

Krajnje je vreme za jednu rutinsku pobedu?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Povezane vesti


Ako postoji neka ekipa u Evroligi koja baš ne leži Crvenoj zvezdi, onda je to berlinska Alba. Ukupno devet puta su se ova dva kluba sastajala od 2015. godine u elitnom evropskom takmičenju, a Alba vodi sa ubedljivih 7:2 u pobedama.

Alba se među navijačima Crvene zvezde uglavnom doživljavala kao protivnik ''po meri'', rival koji se može pobediti i koga treba pobediti kako bi se ostvario bolji učinak u Evroligi, ali obično se na terenu događalo suprotno.

Njihov prvi susret 2015. godine nije nagoveštavao da će Zvezda u narednim godinama imati tako velike probleme protiv ekipe iz Berlina. Crveno-beli su krajem januara te godine ubedljivo trijumfovali u Beogradu sa 86:69, uz dominaciju Bobana Marjanovića koji je taj meč završio sa 17 poena i 12 skokova.

Ali, od tog januara 2015. pa do novembra 2022. godine Alba je vezala sedam uzastopnih pobeda nad beogradskim crveno-belima! Zvezda je konačno uspela da prekine taj niz u prvom delu ove sezone u Berlinu, ali opet uz dosta muke. Taj meč je završen rezultatom 75:75 u regularnom toku, Zvezda je u dodatnih pet minuta došla do pobede rezultatom 88:84, a trio Vildoza-Nedović-Mitrović je bio najzaslužniji za takav epilog.

Ako je Alba tada i imala nekakve šanse da se priključi borbi za Top 8, danas ekipa iz Berlina može samo da se bori da izbegne poslednje mesto na tabeli, ali teško će i to moći da ostvari, jer zaostaje dve pobede za Asvelom, Armanijem i Panatinaikosom.

S jedne strane, Alba jedva čeka da se završi njeno ovosezonsko mučenje u Evroligi, ali s druge je njen tim rasterećen bilo kakvog rezultatskog imperativa, pa ne treba isključiti mogućnost da do kraja ligaškog dela sezone nekoga i iznenadi. Za Crvenu zvezdu je ovaj meč idealna prilika da ponovo uhvati priključak sa velikom grupom ekipa koje su i dalje u igri za plej-of. Jednostavno, Zvezda ovu utakmicu ne sme da izgubi ako želi prolaz dalje i zaista bi bilo pravo čudo da se dogodi bilo šta osim pobede ekipe Duška Ivanovića. S obzirom na pomenuti istorijat njihovih međusobnih duela, Alba nikako nije rival za potcenjivanje bez obzira na aktuelno stanje na tabeli. Kvalitet je na strani srpskog šampiona, to nije sporno, a osim ogromne podrške sa tribina, Zvezda će imati i dodatni vetar u leđa u vidu velikog samopouzdanja ekipe posle pobeda nad Makabijem u Tel Avivu, a onda i trijumfa u Kupu Radivoja Koraća.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Nemanja Nedović je u sve boljoj formi, polako se vraća i njegov šut za tri poena u očekivane procente, što mu je jedino nedostajalo u prvom delu sezone, a uz njega je i Luka Vildoza takođe velika Zvezdina snaga na bekovskim pozicijama. Kada im se od sledećeg kola bude pridružio i Kampaco, za crveno-bele više ništa neće biti nemoguće, što je na svojoj koži već osetio Partizan u polufinalu Kupa Koraća, kada mu ni 18 poena prednosti nije bilo dovoljno da savlada najvećeg rivala. Čim je proradila Zvezdina ''dalekometna paljba'' fantastičnog bekovskog trilinga, uz veliku podršku Petruševa, Mitrovića i Bentila slika na terenu se potpuno promenila.

Za to vreme, Alba je poražena u finalu nemačkog kupa od Bajerna, bilo je 83:77, pa ni tu ekipa iz Berlina nije uspela da pronađe utehu za seriju evroligaških neuspeha tokom ove sezone.

Na koga će Zvezdina odbrana morati da obrati najveću pažnju?

Luk Sikma je lider ekipe Albe od početka ove sezone. On je njihov najbolji skakač i asistent, igrač sa najvećim indeksom korisnosti, a uz njega se najviše ističe novopečeni hrvatski reprezentativac Džejlen Smit kao najbolji poenter. Njih dvojica su i u prethodnom susretu zadavali Zvezdi najviše problema. Smit je tada imao 23 poena i osam skokova, a Sikma se isticao asistencijama. Ako gledamo trenutnu formu, Smit i dalje velika opasnost, protiv Bajerna je u finalu kupa upisao 31 poen, dok su Sikmine brojke u poslednje vreme znatno skromnije nego u prvom delu sezone. Od ostalih, Albini aduti su i Maodo Lo, Izraelci Blat i Zosman, Amerikanac Lamers, svi oni zaslužuju veliko poštovanje, ali kako rekosmo, kvalitet je na Zvezdinoj strani i očekujemo da se u petak to i potvrdi.

U prilog tome i kvote u AdmiralBet-u. Na primer, kvota na Zvezdinu pobedu uz prelaz 1-1 iznosi 1.46.

Iste večeri biće odigrane još četiri utakmice 25. kola Evrolige. Aktuelni prvak Evrope Efes gostuje Asvelu i poput Zvezde ima imperativ pobede ako želi u Top 8. Barselona i Monako će tražiti povratak u formu posle neočekivanih poraza u nacionalnim kupovima, vodeći Olimpijakos bi eventualnom pobedom u Valensiji učinio uslugu Partizanu i Zvezdi u trci za plej-of, a našim klubovima bi u ovom trenutku odgovarao i potencijalni trijumf Virtusa nad Baskonijom u Bolonji.

Da će Virtus savladati Baskoniju, uz hendikep -2.5, kvota u AdmiralBet-u iznosi 1.90.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke