Zvezda ruši Barsu u grotlu ''Pionira''!

Autor: Nemanja Janošev
utorak 14.12.2021.
11:20
Izvor: Sportske.net, Darko Mitrović

Evroligaški spektakl godine

2021 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2021 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

U utorak i sredu na programu su utakmice 15. kola Evrolige, a u centru pažnje biće spektakl u beogradskoj dvorani ''Aleksandar Nikolić'', popularnom ''Pioniru'', gde će Crvena zvezda dočekati lidera na tabeli, ekipu Barselone.

Od početka sezone, Zvezda je u Evroligi ostvarila šest pobeda i doživela osam poraza, što joj je u ovom trrenutku dovoljno za deobu jedanaeste pozicije na tabeli, zajedno sa aktuelnim evropskim prvakom Efesom. Za to vreme, Barselona je čak 12 puta trijumfovala, pretrpela samo dva poraza i usamljena je na prvom mestu ispred svog najvećeg rivala, Real Madrida, koga je savladala u prošlom kolu sa 93:80. To je bila šesta uzastopna pobeda Katalonaca u Evroligi i potvrda da u Beograd stižu u izvanrednoj formi, na čelu sa Nikolom Mirotićem koji je briljirao protiv Reala sa 31 poenom i 10 skokova. Osim Mirotića, Barsini veliki aduti su i Brendon Dejvis, zatim Argentinac Laprovitola, Litvanac Jokubaitis... i od njih će i Zvezdi pretiti najveća opasnost.

Ali, i Zvezda je sve bolja. Ekipa Dejana Radonjića je posle nekoliko poraza vezala dve pobede, prvo nad Zenitom u gostima, pa protiv Olimpijakosa u ''Pioniru''. Protiv Barselone će podrška Zvezdi sa tribina biti spektakularna, u to ne treba sumnjati i to će kao i uvek biti dodatni vetar u leđa za srpskog šampiona. Ono što brine trenera Radonjića jesu povrede i različiti kadrovski problemi koji njegovu ekipu prate još od letnjih priprema, pa ekipa nikako da se kompletira u potpunosti. Taman kada je izgledalo da će se to konačno dogoditi, centar Ognjen Kuzmić je protiv Olimpijakosa izvrnuo zglob, Ognjen Dobrić je dobio temperaturu, Eron Vajt još uvek nije potpuno spreman posle duže pauze, a ni Luka Mitrović i Ostin Holins nisu u najboljem momentu. S druge strane, raduju odlične igre Nikole Kalinića tokom čitave sezone, on će i protiv Barselone biti najveća Zvezdina uzdanica, a verujemo da mu je samopouzdanje još veće posle one čudesne završnice u Novom Mestu protiv Krke u AdmiralBet ABA ligi. Iako apsolutni favorit u tom susretu, Zvezda je bila pred porazom. Mnogi su se sa tim već pomirili posle vođstva Krke od 18 poena razlike na početku poslednje četvrtine, ali je Zvezda uspela da se vrati i napravi ''čudo nad čudima'', kako je ovaj trijumf opisan u naslovu izveštaja na klupskom sajtu crveno-belih. I zaista, završnica tog meča je bila nesvakidašnja, Kalinić je na pet sekundi pre kraja trojkom doneo izjednačenje Zvezdi, a onda je u poslednjoj sekundi trener Krke napravio tehničku grešku, pa je Kalinić sa linije penala postigao i odlučujući poen za pobedu od 71:70.

Zvezdin dodatni motiv za pobedu u ovom meču leži i u činjenici da je poražena u poslednjih pet okršaja protiv Barselone u elitnom evropskom takmičenju, od toga dva puta u Beogradu. Poslednji put su crveno-beli savladali Barsu 20. oktobra 2017. godine, kada je meč završen rezultatom 90:82 u korist Crvene zvezde, uz izvanredne partije Milka Bjelice sa 23 i Tejlora Ročestija sa 22 poena i sedam skokova, pa se nadamo da će i ovoga puta u prvi plan izaći neki novi Zvezdin tandem za koga Barsina odbrana neće imati rešenja. A i krajnje je vreme da se serija pobeda Katalonaca konačno prekine, zar ne?

AP

Eventualni kiks Barse pokušaće da iskoristi drugoplasirani Real, koji bi pobedom nad Albom na svom terenu mogao da anulira pomenuti poraz od najvećeg rivala u prošlom kolu i ponovo se sa Kataloncima izjednači na vrhu tabele. Naravno, Real je veliki favorit u tom meču i ne bi trebalo da ima nekih većih problema da stigne do dvanaestog trijumfa.

Veliku želju da se vrati na pobednički put imaće i Olimpijakos. Posle poraza u ''Pioniru'', crveno-beli iz Pireja dočekuju ekipu minhenskog Bajerna, osokoljenu pobedom nad Efesom u prošlom kolu i to će svakako biti jedan od najzanimljivijih mečeva ovog kola.

Italijanski Armani iz Milana je posle izvanrednog početka sezone ušao u seriju poraza koju je prekinuo na gostovanju u Monaku i sada želi da zadrži svoje mesto pri vrhu tabele. Za deseti trijumf u sezoni boriće se na svom terenu protiv Panatinaikosa i to bi trebalo da bude idealna prilika za novu pobedu italijanskog tima, s obzirom da su ''Zeleni'' iz Atine daleko od nekadašnjeg nivoa i uz Žalgiris imaju najslabiji učinak posle prvih 14 kola.

Ekipa koja je uz Barselonu trenutno u najboljoj formi jeste moskovski CSKA koji je vezao četiri pobede u nizu, poslednju protiv Žalgirisa u Kaunasu, kada je briljirao naš centar Nikola Milutinov sa 19 poena i 12 skokova. Ovoga puta imaće teži zadatak, iako će igrati na svom terenu. Biće to ruski derbi, u goste ''Armejcima'' stiže Uniks koji sve bolje igra i u slučaju nove pobede izjednačiće se na tabeli sa Moskovljanima koji su za sada na petoj poziciji.

Što se tiče aktuelnog šampiona Evrope, turski Efes je posle uspona forme ponovo ušao u kontraritam i vezao je dva poraza u prethodna dva kola, od Barselone i Bajerna, a u utorak će na otvaranju 15. kola dočekati špansku Baskoniju koja takođe ima turbulentnu sezonu. Ipak, ubedljiva pobeda tima iz Vitorije u prošlom kolu nad Asvelom svakako je ozbiljna opomena za Micića, Petruševa i drugove.

Počeo je da se budi i Đorđevićev Fenerbahče sa dve uzastopne pobede, a priliku da upiše i treću u nizu imaće protiv Makabija u Istanbulu. ''Ponos Izraela'' je u seriji poraza, pretrpeo je četiri u nizu, pa bi to Fener trebalo da iskoristi.

U još lošijoj formi od Makabija je ekipa Monaka sa pet poraza u prethodnih pet kola. Sve više do izražaja dolaze ''varnice'' na relaciji trener Zvezdan Mitrović - prva zvezda tima Majk Džejms, što se videlo i tokom meča sa Armanijem kada je Amerikanac ušao u verbalni duel sa trenerom, nezadovoljan jer ga je rano izveo iz igre. Biće zanimljivo videti kako će to izgledati u meču protiv Žalgirisa u Kaunasu.

Petnaesto kolo će zatvoriti utakmica u Vilerbanu, gde će Asvel dočekati ekipu ruskog Zenita. Ni jedni, ni drugi nisu u dobroj formi, zaređali su sa porazima, pa bi im trijumf u ovom meču mnogo značio.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke