Zvezda sklapa roster za evroligaški iskorak, šta još nedostaje?

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 30.06.2024.
19:15
Izvor: Sportske.net

Skoro sve je popnjueno.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde iza sebe imaju uspešnu sezonu u domaćim i regionalnim okvirima. Zvezda je odbranila titule u Kupu Radivoja Koraća i šampionatu Srbije, a crveno-beli su se vratili i na tron AdmiralBet ABA lige.

Ipak, ono što navijačima "bode oči" je tek 16. mesto u Evroligi i praktično opraštanje od Top 8 već posle prve polovine ligaškog takmičenja.

Želja svih u Zvezdi je da se odbrane osvojeni trofeji, ali i da se konačno napravi iskorak u Evroligi i ekipa po drugi put ostvari plasman u Top 8.

U dosadašnjem prelaznom roku Zvezda je zvanično dovela Ajzeu Kenana, Nikolu Kalinića, Majka Dauma i Uroša Plavšića, dok je više nego izvesno da će i plejmejker Kodi Miler-Mekintajer zadužiti crveno-belu oprmu.

Upravo je Miler-Mekintajer projektovan za startnog pleja u timu trenera Janisa Sferopulosa. Bivši košarkaš Partizana odigrao je sezonu životu u dresu Baskonije, punio sve statističke kolone i on bi trebalo da bude osnovni pokretač ekipe u narednoj sezoni. Ima Zvezda i dvojicu odličnih opcija koji bi sa klupe mogli da naprave razliku. Brazilac Jago dos Santos je na startu svog bravka na Malom Kalemegdanu bio osporavan, ali je tokom sezone dokazao da zaslužuje svoje mesto u timu. O trećem pleju Zvezde Milošu Teodosiću ne treba trošiti reči. Teo će sa Milerom-Mekintajerom i Jagom konačno imati željenu ulogu, a to je desetak minuta na parketu u kojima će moći da prelomi utakmicu u Zvezdinu korist.

Još jedan novi igrač Ajzea Kenan važi za izvanrednog šutera i od njega bi trebalo očekivati egzekuciju, posebno van linije 6.75 metara. Prošle sezone iskusni Amerikanac oborio je rekord Olimpijakosa po broju pogođenih trojki u jednoj sezoni, a ako to prenese i u drugi crveno-beli dres biće izuzetno teško za rivale. Dolazak Kenana trebalo bi liderske uloge da rastereti Nemanju Nedovića koji uz sav svoj kvalitet nije dokazao da može biti glavni u timu. Ovako će Nedovićevi poena sa klupe mnogo donositi Sferopulosovm timu. Za razliku od Kenana kome je šut broj jedan, Nedović bi do produktivnosti mogao da stigne prodor igrom.

Startna trojka u narednoj sezoni trebalo bi da bude povratnik Nikola Kalinić. Doskorašnji igrač Barselone sa sobom u Beograd donosi ogromno iskustvo, sjajnu igru u odbrani i veliku energiju na oba kraja parketa, kao i pobednički mentalitet koji je crveno-belima toliko falio. Mogao bi Kalinić puno vremena da provede i na "četvorci". Kapiten Branko Lazić će i u narednu sezonu ući, barem naizgled, kao sporedni lik, ali to što najtrofejniji igrač u istoriji kluba donosi Zvezdi statistikom se ne može izmeriti. Mnogo se očekuje i od Litvanca Rokasa Gedraitisa koji ostaje jedna od najboljih šuterskih opcija u timu, ali je pored toga pokazao koliko je koristan u defanzivi, pa sa njim ne bi trebalo da bude greške.

Pored ove trojice, Zvezda u svom aktuelnom rosteru ima još dvojicu krila iskusnog Mađara Adama Hangu i Stefana Lazarevića, ali su obojica na izlaznim vratima.

Poziciju četiri Beograđani su pojačali Majkom Daumom koji je stigao iz Efesa. Ne važi Daum za krem evropske košarke, ali ga je dobar šut za tri poena preporučio Sferopulosu. Njegov zadatak biće da "otvori teren" i pogađa za tri kako bi postojao balans u šutu spolja i napada prodorima i sa niskog posta. Pored Dauma i Dejan Davidovac će imati minutažu na poziciji krilnog centra. Dokazao je Davidovac u finišu sezone da je igrač kakav je Zvezdi potreban, odlično se nosio sa Zekom Ledejom, ali će u narednoj morati da igra na tom nivo od starta.

Pojačala se Zvezda i na centarskoj pozicji i to Urošem Plavšićem iz Mege. Momak visok 216 centimetra trebalo bi da "osigura" reket i bude neko ko će se rvati sa gorostasima rivala, što je profil igrača kakvog Zvezda u prošloj sezoni nije imala. Startni centar u aktuelnom rosteru ostaje Džoel Bolomboj, a njegova zamena potpuno drugačiji tip igrača Luka Mitrović, Dok Amerikanac igra na fizičke predispozicije, Mitrović će biti plej sa "petice". Mladi Dalibor Ilić deluje kao prekobrojan i on će kao i Lazarević i Hanga gotovo izvesno otići.

Pogledom na ovaj roster čini se da Zvezdi nedostaje još jedan igrač i to na poziciji krilnog centra, sa mogućnošću da se preseli i na "peticu" u nižoj petorci. Pokušali su crveno-beli da privole Virtusovog Tornike Šengeliju, ali Gruzijac neće doći u Beograd. Kao idealna opcija pominje se povratak Filipa Petruševa koji je još bolji igrač nego u prvom mandatu u Zvezdinom dresu i zasigurno bi imao mesto startera i jednog od lidera u novom timu.

Kao bonus mogao bi da bude dolazak Nikole Đurišića koji je izabran na NBA draftu od strane Atlante i bio bi još jedna dobra bekovska opcija.

Roster Crvene zvezde u ovom trenutku pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sa sudijama je jaca
Tuesday, 02.07.2024
08:41

JOS listu sudija da sklopi MADA I to SE ZNA.

avatar
Jaci smo od prosle sezone
Monday, 01.07.2024
19:07

Odlican roster

avatar
Peki
Sunday, 30.06.2024
22:19

Nedostaju joj sudije iz ABA lige

avatar
BEZ SUDIJA ne mogu
Tuesday, 02.07.2024
08:42

Oni su na platnom spisku Andrije ZVEZDASA!

avatar
Jovcic I drustvo
Monday, 01.07.2024
19:07

SUDIJE CUVAJU U REZERVI !