Zvezda "slavno poginula" na oproštaju od "Delija" u Evroligi, Nedović promašio trojku za produžetak!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 04.04.2024.
21:05
Izvor: Sportske.net

Poraz domaćina u neizvesnoj završnici.

Euroleague
Euroleague

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde porazom su se oprostili od svojih navijača u ovoj sezoni Evrolige.

Zvezda je u 33. kolu elitnog takmičenje izgubila od Olimpijakosa  rezultatom 89:86.

Najbolji kod beogradskih crveno-belih bio je američki centar Džoel Bolmboj sa dabl-dabl učnikom od 17 poena i 10 skokova. Adam Hanga je ubacio 19, a Rokas Gedraitis 16 poena.

U ekipi Olimpijakosa centar Mozes Rajt ubacio je 20 poena. On ubedljivo najzaslužniji za pobedu Pirejaca.

Već standardno, Zvezda je utakmicu započela bez klasičnog plejmejkera. Iskusni Teodosić i tek oporavljeni Jago bili su na klupi, do je Topić i pored učešća u zagrevanju ostao van protokola. Umesto njih igrom domaćina rukovodio je Hanga kome to nije primarna uloga.

I nije se domaćin dobro snašao na početku. Olimpijakos je mnogo bolje započeo meč u „Areni“ i poveo sa 8:2 najviše zahvaljujući Vokapu koji je ubacio pet od osam uvodnih poena Atinjana.

Tada je u igru ušao Teodosič, a Zvezda „prodisala“ u napadu. Popravio se protok lopte crveno-belih iz Beograda, a iskusni Teodosić sa dve asistencije Hangi i Gedraitisu pomogao da domaćin smanji na 11:12.

Tada je tim trenera Jorgosa Barcokasa dodatno učvrstio odbranu, dok je u napadu glavnu reč vodio raspoloženi Piters za seriju 9:0 i dvocifrenu prednost od 21:11 u finišu prve četvrtine.

Na startu druge deonice dobru ulogu imao je Luka Mitrović koji je najpre položio, a onda i sjajnom asistencijom preko celog terena pronašao Gedraitisa na polaganju, tako je Zvezda prepolovila zaostatak i prišla na (18:23).

Sjajno je u prvom poluvremenu igrao Hanga, Mađar je pogodio četiri trojke iz pet pokušaja i držao svoj tim u igri, iako je na drugoj strani veoma dobar bio brzonogi bek Šekil Mekisik, a odbrana reketa Pirejaca veoma dobra.

Konstantno je vodio grčki tim od četiri do devet poena prednosti, ali je Zvezda dobrim finišom spustila razliku na „-3“ (39:42). Sa tim rezultatom otišlo se na poluvreme.

Bolje su gosti započeli i drugo poluvreme sa dve trojke Papanikolaua i Vokapa, tako vratili devet poena viška (48:39). Ipak, nisu domaći dozvolili Pirejcima da dođu do dvocifrene prednosti. Umesto toga Nedović se razgoropadio i pogodio tri uzastopne trojke za egal – 52:52.

Imala je Zvezda i napad da po prvi put povede, nekoliko prilika posle ofanzivnog skoka, ali koša nije bilo, da bi na drugoj strani trojku sa velike distance pogodio Vilijiams-Gost i vratio vođstvo gostima.

Nastavio je Olimpijakos da održava prednost najviše iskusnom Panikolauu koji se razigrao na u drugom poluvremenu, ali je na drugoj strani odgovor imao Bolomboj koji je i večeras pokazao zašto je jedan od najboljih igrača Beograđana u ovoj sezoni.

Čekala je čekala i konačno dočekala Zvezda da povede. Teodosić je uzeo svoj karakterističan šut za tri poena u poslednjim sekundama treće deonice i pogodio za 64:63.Odmah su gosti seriijom 4:0 vratili vođstvo (67:64), te je Sferopulos posle manje od dva minuta u poslednjoj deonici zatražio tajm-aut. Novu energiju domaćinu doneo je borbeni Bolomboj za koga nije bilo izgubljene lopte.

Gosti su sredinom četvrte četvrtine uspostavili unutrašnju igru preko sjajnog centra Rajta i tako čuvali vođstvo koje je na polovini ove deonice iznosilo šest poena (75:69).

Izgubio je živce Nedović posle odluke sudija da ne dosude faul u njegovu korist i dobio tehničku ličnu grešku iz koje je Olimpijakos zaradio samo jedan poen, a već u narednom napadu maestralni Bolomboj zakucao i vratio domaćina na samo posed zaostatka (75:78), ali je Papanikolau uzvratio pogođenom trojkom.

Imao je i Vilijams-Gos burnu reakciju prema sudijama nakon što mu je dosuđen faul nad Hangom, ali ga sudije nisu kaznile, a Mađar bio polovičan sa linije "penala" i tek dva minuta pre kraja utakmice došao do prvog poena u drugom delu nakon što je u prvom ubacio 15.

Velikom borbom i željom, uz ofanzivni skok Bolomboja, Zvezda je došla do trojke koju je pogodio Gedratis iz ugla i prišla na samo poen zaostatka (81:82) 91 sekund pre kraja utakmice.

U narednom napadu gosti su išli na "sigurno" i došli do poena preko Rajta, da bi Hanga trojkom vratio egal domaćinu 84:84. Odgovorio je još jednom večeras "nezaustavljivi" Rajt i potpuno atipično za njega ubacio trojku vrativši svom timu prednost.

Ta trojka je i rešila pitanje pobednika večeras. Zvezda je imala šut da odvede utakmicu u produžetak, ali je Nedović promašio trojku.

Crvena zvezda je sada na skoru 11-22, dok Olimpijakos ima 21 pobedu i 12 poraza.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke