Zvezda istopila -19 i "preživela" Zadar, proradili Kodi i Dobrić

Autor: Mladen Heleta
subota 26.10.2024.
21:56
Izvor: Sportske.net

Košmarna prva četvrtina, povratak u drugoj, pa drama i trijumf.

AdmiralBet ABA liga/Zadar/Zvonko Kucelin
AdmiralBet ABA liga/Zadar/Zvonko Kucelin

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Zadar u gostima sa 84:77, u utakmici šestog kola AdmiralBet ABA lige.

Branilac titule sada ima skor 4-2, dok je Zadar na učinku 1-5.

Zvezda je preksinoć doživela težak poraz od Reala u Madridu u Evroligi, u sastavu ponovo nije bilo Nemanje Nedovića, debi Filipa Petruševa se još čeka, igrači aktuelnog šampiona su u prvoj četvrtini izgledali na terenu kao da na njega nisu ni izašli i bili na -17, ali su se u drugoj, nakon što su otišli i na -19, prenuli i potpuno vratili u meč, jer je na poluvremenu bilo samo 44:41 za domaće. 

U trećoj i četvrtoj četvrtini "rovovska" bitka, a u finišu je do izražaja došao "suvi" kvalitet, pa su gosti iz Beograda upisali važan trijumf.

Zadrani su u prošlom kolu dobrano namučili i Partizan, ali su ponovo ostali "praznih šaka".

Ognjen Dorbić i Kodi Miler-Mekintajer su sa po 16 poena predvodili crveno-bele. Ovaj drugi je svih 16 poena ubacio u drugom poluvremenu. Uroš Plavšić je imao 11 poena, a Nikola Kalinić je dodao 10. Luka Mitrović se zaustavio na osam poena, ali šest je dao kada se lomio susret.

Kod Zadra, 17 poena i 11 skokova Ramljaka, a 17 poena je ubacio i Gegić.

Crveno-beli su očajno otvorili utakmicu, a motivisani Zadar je to iskoristio i očas posla, posle samo četiri minuta igre, poveo 19:5, zahvaljujući dobrim napadačkim potezima Ramljaka, Mihailovića i Žganeca.

Zadar je nastavio da "lomi" nesnađenu Zvezdu, šutirao je 6/7 za tri poena u prvih sedam minuta i na semaforu je pisalo neverovatnih 26:9.

Za nepunih osam minuta je bilo 30:11 i ovaj broj primljenih poena dovoljno oslikava na šta je Crvena zvezda ličila u tim momentima.

Posle 10 minuta je bilo 31:14 za Zadar.

U drugoj četvrtini je Ognjen Dobrić trojkama pokrenuo goste iz Beograda i uspeo da ih sa -19 spusti na podnošljivih -10. 

U 17. minutu je Dejan Davidovac završio ovaj meč. Sudija Damir Javor ga je isključio pošto mu je pokazao dve tehničke greške za tili čas. Svemu je prethodio faul u napadu Davidovca nad Mihailovićem i negodovanje košarkaša Zvezde. Javor je bio neumoljiv, a Davidovac besan kao nikad.

I onda u samom finišu konačno povratak i buđenje Zvezde. Plavšić je imao odličnu rolu, Dobrić i Teodosić ubacili po trojku, pa je Zadar na veliki odmor otišao sa samo +3 (44:41). 

Treća četvrtina je počela trojkama Dobrića i Milera-Mekintajera, pa je Zvezda po prvi put povela na meču. Posle toga i zakucavanje Milera-Mekintajera, za 44:49.

I kada se očekivalo da evroligaš ovo prelomi, ušlo se u pravu "rovovsku" borbu, u kojoj su trojke "uspavanih" Kenana i Giedraitisa doneli Zvezdi prednost od 60:63 pred odlučujućih 10 minuta. 

U poslednjoj deonici se igralo koš za koš, Zadar je najpre vratio vođstvo, pa je Zvezda odgovorila preko Milera-Mekintajera i Kalinića, a onda u samom finišu jako važna uloga za Luku Mitrovića, koji je "izmislio" četiri poena posle krađe i ofanzivnog skoka i primakao goste trijumfu. Kasnije je Miler-Mekintajer bio smiren, pogodio je šta je trebalo i Crvena zvezda je ovo "preživela.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke