Zvezdi fali Teo kao 'leba - FMP eliminisan na mišiće, gde je nestala skakačka dominacija?

Autor: Nemanja Janošev
sreda 14.02.2024.
22:01
Izvor: Sportske.net

Do samog finiša se držao FMP.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u polufinale Kupa Radivoja Koraća pošto su savladali FMP u niškom "Čairu" sa 80:75.

Možda Crvena zvezda ima dominantnu seriju u međusobnim susretima protiv FMP, ali mečevi eliminacionog tipa i te kako mogu da donesu nepoželjnu dramu po crveno-bele što je i bio slučaj ovog puta. Nisu bili u elementu košarkaši Crvene zvezde, ali ako je već moralo da se desi tako nešto na turniru iz njihove perspektive, a da se ne odrazi na ishod, onda je najbolje što im se to dogodilo sada. Ono što odskače kada se pogleda statistika, Zvezda je imala samo TRI ofanzivna skoka na meču. Evroligaški prosek im je 12.3.

Nešto sporiji početak utakmice na obe strane, a za nijansu bolji ekipe FMP koja je zahvaljujući Ognjenu Kuzmiću pokazala dobru skakačku inicijativu. Možda Jago jeste pogodio jednu trojku za prvo vođstvo svoje ekipe od 6:5, ali je ubrzo potom poklonio četiri poena rivalu.

Dobro je izgledao FMP trkački, Zvezda je i ove večeri, kao i mnogo puta do sada, imala problema u organizaciji, ali je to tim Janisa Sferopulosa nadoknadio šutem spolja i trojkama u nizu pokušao da iskreira prvu osetniju prednost. Definitivno, odsustvo Miloša Teodosića se i te kako osetilo.

No, veću od dva poseda razlike nisu imali. Dosta slabo poluvreme imao je Nemanja Nedović koji se ispromašivao (2/8 iz igre) i njegov direktan učinak nedostajao je napadu crveno-belih. S druge strane, FMP je imao dosta izgubljenih lopti, ali povrh svega, dominirali su u skoku. Informacija koja svakako jeste šokantna glasi: Crvena zvezda nije imala nijedan ofanzivan skok u prvih 20 minuta susreta.

Dugo je u statističkim kolonama procenat šuta za tri poena ekipe sa Malog Kalemegdana bio bolji u odnosu na onaj za dva, da bi to ispravili u finišu kada su trčanju bili vrlo efikasni pa pronalazili poene na lakši način nego li u ranijem delu meča.

U svakom slučaju, kada je pogodio Šaranović sa istekom vremena u prvom delu igre bilo je 40:36 nakon dvadesetominutnog perioda.

Bolje je nastavak otvorila ekipa FMP. Stojanović je ubacio dve trojke, Roberts mu je pomogao sa poenima sa penala i Nikitovićeva ekipa došla je do nerešenog ishoda – 46:46. Ubrzo je Roberts trojkom okrenuo rezultat i nije bilo prijatno za Zvezdu ni malo.

No, Nemanja Nedović je imao odgovor sa svojim poboljšanim procentima. Paketi koji su falili, počeli su da se isporučuju. Ali ni to nije bilo dovoljno da Crvena zvezda uđe u kontinuitet na ovom susretu. Serijom od 0:6, FMP stiže do „+3“. U tom požar gase Hanga, Gedraitis, Ilić i Nedović serijom 13:2 i dolaze do najveće prednosti na utakmici od „+8“. Ubrzo je Nedović omogućio i 11 poena razlike, pa se nekako nazirao pobednik na sredini poslednjeg kvartala. Svakako, bitnu ulogu u svemu tome imao je i Dalibor Ilić koji definitivno želi maksimalno da iskoristi priliku u Nišu.

Krucijalnu trojku na utakmici postigao je Dejan Davidovac i tada je sve bilo rešeno za meč Zvezde sa Čačkom 94 u polufinalu.

Nemanja Nedović je ubacio 20 poena, Dejan Davidovac je imao pet manje. Na suprotnoj strani, fantastična predstava Ognjena Kuzmića sa 18 poena i 15 skokova!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke