Zvezdin tim za sledeću sezonu - Srpski "ključ" za izlazak iz evropske agonije i veliki rezultat?!

Autor: Mladen Heleta
subota 13.04.2024.
12:15
Izvor: Sportske.net

Šta je crveno-belima potrebno za iskorak u Evropi?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde okončali su svoje izuzetno loše učešće u ovosezonskom izdanju Evrolige katastrofalnim porazom od Anadolu Efesa rezultatom 100:55, najubedljivijim u istoriji kluba u elitnom takmičenju.

Na kraju, 16. mesto, skor 11-23, izgubljene realne šanse za plej-in još u januaru, a sve to u sezoni u kojoj se iz redova crveno-belih najavljivao ni manje ni više nego fajnal-for!

"Naš cilj je da ove izborimo plasman na fajnal for Evrolige. Naravno da i sve ove trofeje osvojimo i da napadnemo trofej Evrolige", kazao je Nebojša Čović 12. avgusta prošle godine, gostujući na "TV Prva".

Ispostavilo se da je fajnal-for prava "naučna fantastika" za ovaj tim Zvezde, koji mora se priznati u startu nije sklopljen onako kako treba. 

Prevarili su se oni koji su mislili da je roster koji je ostao bez Kampaca, Vildoze, Dobrića i Petruševa jači, ništa nije krenulo kako treba, Duško Ivanović je smenjen, stigao je Janis Sferopulos, osvojio domaći Kup, ali u Evroligi je i on bio nemoćan.

Već smo mnogo puta analizirali šta se sve dešavalo u Zvezdi tokom sezone, ne bi se sad na to vraćali, već ćemo ovde probati da protumačimo šta će biti u sledećoj…

Naravno, Crvenoj zvezdi preostaje bitka na domaćem frontu. AdmiralBet ABA liga je prioritet, ali ništa manje se ne misli ni o AdmiralBet Košarkaškoj ligi Srbije. Tu će se borbe voditi sa Partizanom, uz prednost domaćeg terena, i ukoliko se uzmu titule sve ovo što sada deluje užasno biće dosta pozitivnije u očima svih Zvezdaša.

Ali, šta god da se desi do kraja sezone, jasno je da ćemo na leto videti novi veliki remont na Malom Kalemegdanu, uz brojne dolaske i odlaske.

Pretpostavka je da će i Zvezda i Partizan naredne sezone igrati Evroligu, postoje i ozbiljne najave u tom pravcu, pa ćemo se u nastavku teksta ponašati kao da će Crvena zvezda biti deo elite od oktobra.

Za početak treba očekivati da trener ostane isti i da Janis Sferopulos dobije šansu da selektira ekipu prema svom ukusu, što prošle godine nije bio slučaj.

Prema nekim najavama ljudi koji su bliski klubu, Crvena zvezda ima ideju da gro rostera napravi od "svojih ljudi", odnosno igrača koji znaju šta je Zvezda, koji za nju navijaju i koji imaju kvalitet da na svojim "leđima" ponesu najveći teret. Ako bi oni došli, onda bi se na njih nadograđivalo dovođenjem kvalitetnih stranaca.

Pretpostavljate, na meti Crvene zvezde biće Nikola Kalinić, Stefan Jović i Marko Gudurić.

Kalinić je ugovorom vezan za Barselonu do kraja sezone, a Zvezdina uprava čini sve da vrati miljenika navijača i nekadašnjeg lidera tima. U ovom trenutku se čini da ova priča ide u pozitivnim smeru po beogradski tim.

Što se Stefana Jovića tiče, on je sa Valensijom potpisao do leta 2025. godine, pa bi Zvezda za njega morala da plati određeno obeštećenje.

Još teže će biti vratiti Marka Gudurića, koji je "zacementiran" u ekipi Fenerbahčea do 2026. godine. Ali, ako Zvezda želi da napravi iskorak u Evropi, moraće da pokuša, jer će i Fener sigurno pretrpeti izmene kada Šarunas Jasikevičijus bude radio selekciju na leto.

Kada je reč o ostancima, pre svega će biti važno zadržati Miloša Teodosića i produžiti ugovor sa 36-godišnjakom, koji je apsolutni lider tima. 

Pored toga, u planu je i produžetak saradnje sa dugogodišnjim kapitenom Brankom Lazićem, ostaće Luka Mitrović i Dejan Davidovac, a deluje i da bi svi u klubu voleli da i u narednoj sezoni gledaju Litvanca Rokasa Gedraitisa. On je nadavno poslao dobre "vibracije" i moguće je da će ostati. 

Tu je i Nemanja Nedović, koji bi trebalo da ostane. Nepoznanica je vremešni Adam Hanga, koji je odličan igrač, ali u Zvezdi nije "kliknuo", pa ostaje da se vidi da li će biti strpljenja za njega i može li on uopšte da pomogne u poznim igračkim godinama. Jago igra iznad svih očekivanja, nije on bio projektovan da bude ovo što danas jeste i deluje da je zaslužio priliku da bude tu i u budućnosti, a ima i ugovor na još dve godine.

Kada je reč o Nikoli Topiću, biće teško Zvezdi da zadrži momka koji će odlično stajati na NBA draftu, ali nema sumnje da će na Malom Kalemegdanu makar pokušati da to urade.

Možda i najsvetlija Zvezdina tačka ove sezone je centar Džoel Bolomboj, koji je "zacementiran" za sledeću sezonu, jer je nedavno produžio ugovor.

Zvezda je blizu konačnog dogovora sa Megom za talentovani duo - Nikola Đurišić i Uroš Plavšić, pa i ovu dvojicu treba očekivati u sastavu.

O nekim renomiranim strancima je previše rano govoriti, pošto sezona još traje, a svi znamo kako funkcioniše košarkaško tržište. Semi Odželej iz Valensije je neko ko se dovodi u vezu sa crveno-belima, ali nedavno je stigla informacija da on neće doći ako se vrati Kalinić, pa ni to nije sigurna opcija.

Za Tobija, Smarta, Tompkinsa i Gilespija verovatno neće biti mesta za naredni ciklus.

U svakom slučaju, čeka nas burno leto u Zvezdi i novi pokušaj stvaranja ekipe sposobne da napravi veliki evropski rezultat. Kao što smo gore već napisali, "ključ" je u povratku srpskih igrača, koji su visoko kotirani u Evroligi, a uz njih bi i neki spektakularni stranac sigurno bio puno lakše dostupan…

U nekom idealnom scenariju bi tim crveno-belih u narednoj sezoni mogao da izgleda ovako: Teodosić, Jović, Jago, Topić, Nedović, Lazić, Gudurić, Gedraitis, Kalinić, Davidovac, Mitrović, Bolomboj, Plavišić, Đurišić. Vrlo je moguće da tu budu Hanga, Ilić i Lazarević, plus još dvojica ozbiljnih stranaca, pa bi to bio preveliki roster od 19 igrača, koji bi morao dodatno da se "seče". Ali otprilike je to neka situacija u ovom trenutku i prema svim informacijama koje su nam dustupne.

Naravno, faktor iznenađenja je uvek moguć, jer tržište je "živa stvar".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Brane
Saturday, 13.04.2024
19:16

Davidovac i Gedraitis apsolutno nemaju kvalitet da bi ostali u rosteru! Guduric mislim da nema sanse da dodje...