Zvezdin turbo-ritam!

Autor: Milovan Longinov
utorak 26.10.2021.
10:40
Izvor: Sportske.net

Pet dana, tri gostovanja za šampiona AdmiralBet ABA lige...

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Nakon gostovanja Mornaru i trijumfa u Baru, Crvena zvezda momentalno kreće put kneževine gde će u utorak gostovati osvajaču Evrokupa iz prošle sezone, ekipi Monaka.

Nekompletna Crvena zvezda je ove godine prikazala ekstremno dobru igru u defanzivi, što se priželjkivalo i u „Pioniru“ kada je stigla Alba prethodne sedmice, ali tim Dejana Radonjića ponovo je poklekao pod nemačkim predstavnikom. Neverovatno je to kako uvek postoji ekipa koja „ne leži“, a za Zvezdu je to specifično, sezonama unazad – Alba iz Berlina. Nebitno je da li su došli desetkovani ili ne, nije važno ni što spram sebe imaju na hiljade fanatičnih navijača, oni će pronaći način da ugase svaku nadu šampionu AdmiralBet ABA lige. Sada nije bilo nekog Pejtona Sive ili Markusa Eriksona da svojim nestvarnim trojkama zagorčavaju život crveno-belima, ali su se pojavili Lo Maodo i naravno Luk Sikma. S druge strane, Zvezdina revija promašaja samo je olakšala posao sastavu Izraela Gonzalesa.

Ono što su svemu ovome može da raduje Dejana Radonjića jeste napredak u igri Ognjena Kuzmića. Utisak je da konačno liči na onog starog Kuza koji je svojevremeno potpisao za Real Madrid posle sjajnih izdanja u Crvenoj zvezdi. Radonjić je prinuđen da mu daje veću minutažu budući da Majk Cirbes nije bio spreman, te je Luka Mitrović imao ulogu „bek-apa“, što je obavljao izuzetno, ali buđenje Ognjenovo je nešto što može da obraduje navijače i stručni štab. Postigao je 16 poena, imao i šest skokova i ovo bila treća utakmica u nizu u kojoj je upisao dvocifren učinak. Nešto što prošle sezone, ali i samim početkom ove nismo mnogo puta viđali. Ipak, deluje kao da Crvenoj zvezdi fali još malo napadačkog arsenala kako bi mogao da istupi u tvrdim utakmicama, ali i u ovakvim poput duela sa Albom kada ne ide.  Nakon utakmice, Dejan Radonjić je bio iskren u svom izlaganju istakavši da je njegova ekipa odigrala veoma loš meč.

„Alba je bila baš, baš bolja od nas, i to jer smo mi bili veoma loši na obe strane terena, od prvog do 40. minuta“, rekao je Dejan Radonjić, da bi se zatim istog trena uputio ka svlačionici sa svojim igračima, pre početka konferencije za medije koju je započeo ovako:

„Oni su od početka uspeli da igraju i da grade rezultat. Mi sa mnogo grešaka u oba pravca nismo uspeli da dođemo do dobrog ritma, i da kroz neki bolji ritam, i bolji napad dođemo do bolje situacije tokom meča. Alba ima i talenta i iskustva, godinama igraju u jednom sistemu, koji je dosta jasan, i nije ni čudo što postižu tako dobre rezultate“, naveo je crnogorski stručnjak.

Dakle, nakon puta u Bar, sledi odlazak na noge Monaku koji je za vikend takođe pobedio u prvenstvu. Iako su po prvi put uspeli da se nađu među elitom, košarkaši Zvezdana Mitrovića se nisu loše pokazali. Štaviše, u uvodna dva kola uspeli su da ostvare trijumfe, da bi potom doživeli tri poraza i to sva tri od španskih klubova. Rušili su ih redom Real Madrid, Barselona (posle produžetaka) i Baskonija. Tradicija nije ni na čijoj strani, budući da su se do sada dva puta sastajali, oba puta u Evrokupu 2018. godine i pobeda je po jednom otišla u Monako i Beograd.

I oni su u pređašnjem evroligaškom meču imali katastrofalno šutersko veče. Kada to ni igrač renomea kakav je Majk Džejms nije mogao da poboljša, onda je mnogo toga jasnije... Sjajni Amerikanac je bio najbolji u svom timu, ali celokupna ekipa je bila precizna svega tri puta sa linije 6.75 m, a ispalili su 26 šuteva. To je i njihov prosek ove sezone u Evroligi, tačnije 25.8 trojki upute po meču, a  procenat uspešnosti je 32.2 odsto. Obožavaju da ispaljuju, ali nije da su blistavi. S druge strane, Majku Džejmsu ne treba dva puta reći. On će da uzima teške šuteve, po tome je poznat i pogodiće neke tokom utakmice. To lako može da preokrene momentum u korist „kneževa“, pa tako ove procente ne treba uzimati zdravo za gotovo. Ne treba zaboraviti ni Danila Anđušiča koji je na dvocifrenom broju prosečnih poena ove sezone u Evroligi.

Kako god da se okonča duel sa Monakom, Crvena zvezda će biti autsajder protiv Armanija, ekipe koja u trenutku pisanja ovog teksta ima maksimalan skor u Evroligi. Pre meča sa Zvezdom, izabranici Etorea Mesine putuju u Minhen protiv slomljenog Bajerna koji je konačno pobedio prethodne sedmice. Armani je svojim startom sezone nagovestio ozbiljne ambicije u novom izdanju ovog turnira. Pet pobeda iz prvih pet utakmca jasan su pokazatelj kvaliteta italijanskog sastava, a u toku tog niza uspevali su da ruše CSKA, Makabi, Efes... Dakle, vrlo ozbiljan roster izgradili su u gradu mode. Nikolo Meli je odličan, Šejvon Šilds kao najbolji strelac i Malkolm Dilejni vrebaju iza svakog ugla. Defanzivno, ne bolja ekipa od Crvene zvezde, ali to je tim sposoban da se nosi sa bilo kojim rivalom. Međutim, ono što je veoma zanimljivo jeste istorijat utakmica ova dva tima u „Medijalanum forumu“. Naime, Crvena zvezda obožava da dođe u ovu halu, gde redovno ispraše Armani! Na poslednja četiri duela u domu Olimpije, svaki put radovao se srpski predstavnik. Zapravo, Armani je samo jednom do sada uspeo da bude bolji od Crvene zvezde i to poslednji put kada su se sastali u „Pioniru“ u martu ove godine.

Zvezdini Amerikanci su blistali prethodna dva puta na putu u Italiji. Džordan Lojd i Kori Volden poslednji put, a pre toga Lorenzo Braun i Bili Beron. Možda je ovo poziv za Ostina Holinsa i Nejta Voltersa? U svakom slučaju, tradicija ide naruku ekipi Dejana Radonjića, ali, nažalost, samo to. Situacija u timu je takva da se spokojno ne može planirati naredno putovanje i očito, to je veliki problem po srpskog šampiona.

Majk Cirbes i Branko Lazić su daleko od najbolje spreme, dok se u međuvremenu van stroja našao i Nikola Ivanović jer se nije osećao dobro na treningu pred meč sa Albom. Ivanović je važan šraf novog tima Dejana Radonjića s obzirom na to da ga krasi agresivna odbrana, energija i zavidan napadački potencijal. U više navrata je svojim ulascima doprinosio u boljem momentumu ekipe i njegovo prisustvo je od velikog značaja. Ni odbrana Crvene zvezde više ne funkcioniše na način na koji je to bilo do pre dve sedmice. Primili su 78.5 poena na tri utakmice, što je definitivno odraz manjeg pada forme.

Zvezda novu sedmicu u Evroligi dočekuje sa skorom od 2-3, ali ne treba zaboraviti da su barem dva poraza mogla lako biti pretvorena u trijumfe.

 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke