Zvezdina (ne)moguća misija?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 22.12.2021.
13:40
Izvor: Sportske.net

Podgrejane su nade za Top8 Evrolige, ali biće veoma teško...

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde gostovaće u sredu ekipi Anadolu Efesa u Istanbulu u duelu 17. kola Evrolige.

Miris pozicije plej-ofa Evrolige sve je intenzivniji kada je Crvena zvezda u pitanju. Ima još mnogo da se igra, još mnogo da se radi, propati i slavi, ali šampion AdmiralBet ABA lige trenutno ide u pozitivnom smeru i sve unutar i okolo kluba deluje optimistično. No, igrači Crvene zvezde, zajedno sa trenerom Dejanom Radonjićem čvrsto stoje na zemlji, posebno nakon pobede protiv Bajerna u grotlu „Pionira“ kada su stekli pravo da budu smatrani pretendentom za poziciju među najboljih osam.

"Osećamo se sjajno. Kao što sam i govorio, skok je bio ključan za ovaj duel. Protiv Barselone smo bili blizu, ali nismo bili dovoljno ‘gladni’ i nismo verovali dovoljno. Večeras se to promenilo. Poboljšali smo se i to je najvažnija stvar, da budemo bolji u svakoj sledećoj utakmici i pokušamo da dođemo do plej-ofa, to je nama cilj za sezonu. To će biti teško, možda i nemoguće, ali mi ćemo se boriti koliko god možemo i nadam se da ćemo uspeti“, opisao je Kalinić nakon utakmice u kojoj je ubacio 20 poena.

Ponovo je Nikola bio pokretač Crvene zvezde, zajedno sa Lukom Mitrovićem. Utakmica sa Bajernom je takođe bila na jednu loptu, ali ovog puta, sladili su se crveno-beli, potpuno zasluženo. Teškim mukama su se nosili sa ofanzivnim skokom minhenskog tima i dominacijom u tom segmentu Ostina Rubita, Otela Hantera i Nika Vajler-Beba. Čak 19 ofanzivnih skokova imao je Bajern naspram devet Zvezdinih. Srećom po ekipu Dejana Radonjića, to ih nije koštalo poraza, a moglo je.

Crnogorski stručnjak je na konferenciji za medije dobio pitanje upravo vezano za skokove u odbrani, uz konstataciju novinara da se njemu, lično, to nije dopalo.

''Moraam da priznate da se ni meni to nije dopalo''.

Ipak, usledilo je detaljnije objašnjenje.

''U nekim situacijama nije bio u pitanju ofanizivan skok, već neke 'ničije' lopte su bile u njihovim rukama. To je i oslikalo rezultat, jer smo mi šutirali odličnih 9-7 za tri. Uspeli smo u drugom poluvremenu da budemo bolji, bilo je par situacija ali ne toliko nezgodnih, odigrali smo odlično kad se lomilo. Odigrali smo sjajno protiv jedne dobre ekipe koja je veoma iskusna. Jako je teško igrati na ovom nivou ovako često bez pravljenja grešaka'', kazao je Radonjić.

Ono što je definitivno uticalo na ishod ove utakmice jeste šut za tri poena, koji je, utisak je, sve bolji u Crvenoj zvezdi s tim što nemaju kontinutet. Pogodili su čak 10 trojki iz 18 pokušaja, što iznosi 55.6 odsto uspešnosti, dok je Bajern bio na 37.5 odsto. Kada se vratimo unazad, Zvezda je imala utakmice i sa 19 odsto šuta za tri, uglavnom su bili na ispod 30, ali iz kola u kolo popravljaju procente.

Problem za Radonjića je bio i taj što se Dejan Davidovac povredio tokom jednog povratka u odbranu. Uganuo je zglob desne noge i u bolovima napustio parket, a negudo potom je poteškoće sa ramenom osetio i Ognjen Dobrić, no, on se vratio u igru u završnici. Njih dvojica su često osporavani na startu ove sezone, ali u poslednje vreme hvataju zalet, pre svega Davidovac, čije igre su se bolje i bolje.

Bez njega, odbrana bi mogla da trpi protiv ekipe kakva je Efes, a još je neizvesno kada će se vratiti Eron Vajt, možda to bude baš za Istanbul? Kada je reč o timu iz najvećeg turskog grada, Efes je katastrofalno počeo ovu sezonu, hemija se izgubila, a Vasa Micić je daleko od svog MVP izdanja iz prošle sezone. Potpuno se uklopio u sivilo ekipe, ali nije da nije imao blistavih večeri. Međutim, sve je to ništavno budući da aktuelni šampion Evrope nema pozitivan skor i trenutno su na samoj granici Top 8. Začuđujuće, ali istinito, jedan od konkurenata Crvenoj zvezdi, ukoliko nastave u dobrom ritmu, za poziciju među najboljih osam biće upravo Efes.

Tim Ergina Atamana je protiv Makabija pružio dobru partiju, stigli su do osmog trijumfa i sve to na krilima Šejna Larkina koji je posle tog meča proglašen za MVP igrača 16. kola. Naturalizovani Turčin ubacio je 26 poena, pogodio je čak šest trojki iz sedam pokušaja i prikupio valorizaciju od 37. Kuriozitet je taj što je Zvezda pre tri kola igrala protiv MVP-a kola kada je to laskavo priznanje uručeno Saši Vezenkovu iz Olimpijakosa i on se nije lepo proveo protiv prvaka Srbije i regiona. Skromno ćemo reći da želimo to isto i Larkinu...

Zvezda redovno prima veliki broj trojki, a ovaj učinak Larkina ne ohrabruje. Efes je na 35.5 odsto ove sezone, Micić i Larkin uvek mogu da pogode iz bilo kojih pozicija. Ne treba zaboraviti ni Kruna Simona, Rodriga Bobuu, Adrijena Moermana...

Na pobedu protiv Efesa, Crvena zvezda čeka duge četiri godine! Poslenji put crveno-beli slavili su 8. decembra 2017. godine kada su ubacili „stotku“ turskom timu u Beogradu, a tada je blistao Džejms Feldin sa čak 29 poena. Mnogo toga se promenilo od tada, pa do danas, a Efes je relativno lako izlazio na kraj sa najuspešnijim srpskim timom u poslednjih nekoliko godina. Istorijski gledano, to je jedna od dve pobede Crvene zvezde nad Efesom.

Biće od izuzetne važnosti ukoliko Zvezda uspe da savlada Efes u „Sinan Erdem“ areni, jer nakon toga dočekuju Zenit u svom domu i mogu da upišu drugi trijumf protiv ruskog sastava, a potom sledi težak raspored. Za Badnje veče, Saša Đorđević i Fenerbahče stižu u Beograd, gde će Zvezda imati želju za osvetom posle tesnog poraza u Istanbulu, apotom sledi Budućnost u AdmiralBet ABA ligi, te Real Madrid i tri teška gostovanja protiv Žalgirisa, u ovom trenutku poljuljanog Asvela, te Olimpijakosa.

Pred ovaj duel, Crvena zvezda je ubacila 108 poena Borcu raznevši ih u Beogradu sa 50 i kusur razlike. Šutirali su trojke kao na traci sa procentom iznad 55 odsto, a ohrabruje i povratak Erona Vajta koji je postigao 15 poena. S druge strane, Efes se namučio protiv Burse našeg Dušana Alimpijevića i slavio na krilima Vase Micića i Filipa Petruševa.

Dva fronta, utakmice su na praktično svakih dva ili tri dana i Crvena zvezda će biti rastrgana. Dužina rostera umnogome će odrediti njihovu sudbinu. Izvesno je da će Majk Cirbes ostati, te da neće još neće nadograđivati sastav, ali ukoliko osete priliku da prigrabe mesto u Top 8, moguće je očekivati reakciju rukovodstva kluba i da na tržištu pronađu odgovarajuće pojačanje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke