Zvezdina simultanka, Partizan će dugo pamtiti ovu lekciju!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 04.01.2024.
22:03
Izvor: Sportske.net

Ili kako je Partizan ''pokvario'' derbi...

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Sa velikim nestrpljenjem je košarkaška javnost, ne samo u Srbiji, nego u čitavoj Evropi iščekivala večerašnji evroligaški susret Crvene zvezde i Partizana, pogotovo jer su i jedni i drugi pobedama u prošlom kolu napravili odlične uvertire.

S obzirom da su prethodni evroligaški susreti naših najboljih klubova rešavani na jednu loptu, verovali smo da bi nešto slično moglo da se dogodi i večeras, ali već posle prvog poluvremena je epilog bio jasan.

Crvena zvezda je večeras dominirala na terenu protiv stegnutog i uplašenog Partizana i na kraju je bez ikakve rezultatske neizvesnosti slavila rezultatom 88:72.

Ovo je crveno-belima osma pobeda i 19 odigranih kola, a Partizan sada ima skor 10-9. Bitno je napomenuti da je Partizan u prvom delu sezone savladao Zvezdu samo sa dva poena razlike (88:86), pa u slučaju da na kraju ligaškog dela sezone jedni i drugi budu imali isti broj pobeda, Zvezda će biti bolje plasirana.

Utakmica je počela u sporom ritmu, sa dosta nesigurnosti u napadu, ali kako je meč odmicao, Zvezda je uz čvrstinu u odbrani, dolazila i do svoje igre u napadu, pogotovo od kada je na dva minuta pre kraja prve deonice Miloš Teodosić prvi put ušao u igru.

Odmah je uspostavio izvanrednu saradnju sa novim centrom Crvene zvezde Fredijem Gilespijem koji se nadavao poena zahvaljujući sjajnim Teodosićevim asistencijama i već do kraa prvog kvartala stigao do osam postignutih poena.

Zvezda je prvu deonicu dobila sa 24:13, a Partizan nije imao nijednog raspoloženog igrača u svojim redovima. Šta reći kada crno-beli u prvoj četvrtini nisu imali nijednu asistenciju, a Zvezda čak osam u tom delu igre.

Sličan razvoj događaja i u drugoj četvrtini koja je počela Teodosićevom trojkom, a nastavljena njegovim novim bravurama i dodavanjima za Gilespija i Gedraitisa koji se takođe raspucao.

Odsustvo Luke Mitrovića se večeras nije ni osetilo u igri Zvezde, Gilespi je odlično iskoristio ukazanu šansu, a prednost crveno-belih je konstantno rasla. Tek pred kraj druge četvrtine je kapiten Partizana Kevin Panter počeo da dolazi do izražaja u napadu, ali sve je to bilo kratkotrajno, jer čim Zvezda pojača odbranu, crno-beli su ostajali bez ikakvih rešenja, a šlag na tortu za crveno-bele bila je trojka Teodosića uz zvuk sirene na kraju prvog poluvremena za 50:29 za crveno-bele.

Partizan je u nastavku pokušavao da bar donekle popravi utisak, ali osim što je uspevao da par puta priđe na petnaestak poena zaostatka, u trećoj četvrtini ništa bitnije nije mogao da ostvari protiv sjajno organizovane Zvezdine ekipe.

Postavljalo se samo pitanje kojom razlikom će Zvezda dobiti ovaj meč, Partizan nije bio ni blizu toga da ovaj meč uvede u neku neizvesnu završnicu, pa treneru crno-belih Željku Obradoviću ostaju velike brige kako da što pre podigne ekipu iz ove večerašnje letargije.

Zvezdina briga posle ovog meča je povreda talentovanog plejmejkera Nikole Topića koji se u trećoj četvrtini požalio na bol u kolenu posle jednog nezgodnog pada i do kraja meča se nije vraćao u igru.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sredinom četvrte četvrtine došlo je do manjih tenzija kada je Panter pogodio trojku uz faul i smanjio na 77:63, a u narednom napadu Zvezde Bolomboj je povredio prst, pa je i on morao iz igre. Lazić zatim pravi peti prekršaj, pa je i za njega meč bio završen, a Kaminski sa linije penala smanjuje na 77:65.

Usledio je promašaj Teodosića, a na drugoj strani Kaminski pogađa trojku i Partizan prilazi na 77:68!

Janis Sferopulos je reagovao tajm-autom, posle kog su Panter i Smit propustili prilike da Partizan dovedu na samo šest poena zaostatka. Promašili su otvorene šuteve za tri poena, što je na drugoj strani kaznio Gedraitis svojom trojkom i Zvezda je ponovo pobegla na ''bezbednu udaljenost''.

Nemanja Nedović sa 16 poena najefikasniji u Zvezdi, Fredi Gilespi ga je pratio sa 14 poena i 5 skokova, Teodosić 13, Gedraitis je upisao 12, uz pet skokova, a Hanga 11 poena.

U Partizanu najefikasniji Panter sa 17, Doužer je upisao 12, Kaminski i Naneli po 11, a Kaboklo 10, uz sedam skokova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke