Zvezdini odgovori na sva pitanja - Šta je trofej doneo crveno-belima?

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 21.02.2022.
10:15
Izvor: Sportske.net

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su prošle večeri Kup Radivoj Korać pobedivši Partizan sa 85:68 u niškom "Čairu".

Bila je to impresivna partija ekipe Crvene zvezde koja je uspela da odbrani trofej, a u isto vreme izjednači se sa Partizanom po broju osvojenih Kupova otkako ono nosi naziv po Radivoju Koraću. Oba tima sada imaju osam odličja u svojim vitrinama, dok Partizan, ukoliko se gleda čitava istorija Kup takmičenja, ipak prednjači sa 16, spram Zvezdinih 11.

Sve u svemu, crveno-beli više ne zaostaju za najvećim rivalom kada je Kup Radivoj Korać u pitanju, a osim što su to pitanje, barem do sledeće sezone, poslali u istoriju, tim Dejana Radonjića dao je odgovor na brojna, ona koja mogu biti ključ za nastavak aktuelne kampanje.

Crvena zvezda je u dokazala da je u ovom trenutku najbolja ekipa u Srbiji. Prema trenutnom stanju, to ne može da se pobije ni pogledom na tabeli AdmiralBet ABA lige, ali vremena da se to preokrene i dalje ima. Aktuelni šampioni sva tri takmičenja u domaćim okvirima su do "Žućkove levice" stigli na razoran način i u tri meča protiv Radničkog, Mege i Partizana pobeđivali svoje rivale s prosečno 26 poena razlike! 

Prosek svakako "vadi" trijumf nad Radničkim od 44 poena viška, ali Mega je zaostala 19, a Partizan 17, te je jasno da je dominantna igra krasila ekipu Dejana Radonjića. Ovaj Kup crveno-belima će definitivno biti vetar u leđa i injekcija samopouzdanja za nastavak takmičenja, a crnogorskog stručnjaka na klupi ekipe može da raduje i odlična rola pojedinaca.

Pre svega, tu se misli na Stefana Markovića, koji je dosta osporavan otkako je stigao na Mali Kalemegdan. Mora se reći - s razlogom. Ali, kada se kritikuje, tu smo, kada se hvali, takođe moramo biti tu. Isprva je bilo vidljivo da Pefiju nedostaje fizičke spreme. Dugo je hvatao ritam, a Zvezda je sa njim u polju izgledala neorganizovano, sa nejasnom idejom kada Marković ima loptu u naručju. To se u Nišu promenilo. Radonjić mu je ukazao poverenje, a ovaj je to uzvratio. Iako je uzorak mali i na osnovu njega se ne može suditi kako će Marković izgledati u nastavku sezone, mogao bi biti inicijalna kapisla za povratak samopouzdanja nekadašnjeg igrača Virtusa. 

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Protiv Mege ga nije bilo u većoj meri, te za četiri minuta nije upisao niti jedan poen, ali je u susretu sa Radničkim dao 16, uz četiri pogođene trojke, dok je, što je još važnije za njega i saigrače, ubacio 13 u finalnom meču sa Partizanom šutirajući spolja 3/4. Nije se plašio da preuzme odgovornost i osim trofeja, veliki plus za Dejana Radonjića je dobra rola Stefana Markovića.

Nikola Kalinić je jedini igrao u sve tri utakmice, s tim da je protiv Radničkog, odmah po dvocifrenom broju minutaže završio duel. Nije hteo Radonjić da ga forsira, ali je uprkos tome Kalinić bio dvocifren, što je pretočio i u naredna dva duela. Trener Crvene zvezde može biti zadovoljan i izuzetnom igrom Ostina Holinsa, koji više ne deluje kao košarkaš bez trunke samopouzdanja u napadu. Odbrana mu "radi" od starta sezone, ali je u fazi ofanzive često birao pogrešna rešenja i neretko promašivao. Mimo Kupa, može se reći da je njegova forma u porastu, a u Nišu je to samo i potvrđeno, što je dodatni razlog za zadovoljstvo u taboru crveno-belih. Ne treba zaboraviti ni MVP-a Nejta Voltersa, ali on je u većem delu dosadašnjeg toka sezone, baš kao i Kalinić u određenoj konstanti, uz manje padove, što se podrazumeva. Trofej na jugu zemlje bi trebalo da bude prekretnica i za domaće igrače poput Dejana Davidovca i Ognjena Dobrića, koji su navikli svoje navijače na bolje partije u završnicama sezona.

Crvena zvezda je furiozno počela i od prvog, pa sve do poslednjeg minuta finala Kupa u Nišu imala je prednost. Partizan je u završnici trećeg kvartala i sredinom četvrtog uspevao da poenima u nizu, pre svega Kevina Pantera "spusti" minus ispod 20, ali već u narednim napadima Nejt Volters, Nikola Kalinić i Ognjen Dobrić bi izvrtali mrežicu u dvorani "Čair". Za svaku nadu koju je Partizan sebi kreirao u drugom poluvremenu, Zvezda je imala odgovor. Odlično su pazili na Kevina Pantera u prvom delu igre, baš kao i na Zeka Ledeja, a zatvorivši njih, razlika je kasnije kada je stisak popustio bila nedostižna.

Crvena zvezda je pokazala da organizaiciono bolje funkcioniše u ovom trenutku od Partizana. Pritisak "derbija" prebacili su na rivala kojeg su oba puta savladali ove sezone i sa rezultatskom, ali i psihološkom prednošću ulaze u nastavak kampanje gde su, do sada, odbranili prvi od tri moguća trofeja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke