Zvezdini pogrešni izbori prošlog leta, ko su izuzeci?'

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 22.02.2024.
17:30
Izvor: Sportske.net

A možda se ni oni ne bi bolje uklopili...

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović sinoć je u popularnom podkastu "Luka i Kuzma" između ostalog govorio kako je šampion Srbije sklapao tim za ovu sezonu.

Tom prilikom je prvi čovek crveno-belih saopštio koga je Zvezda u dogovoru sa trenerom Duškom Ivanovićem birala, a koga nije želela prošlog leta.

"Pre dolaska Duška Ivanovića u Crvenu zvezdu, rečeno mu je da je Miloš Teodosić opcija. On je birao i Nemanju Bjelicu, a nije hteo Čimu Monekea. Pre Brendona Dejvisa, izabran je Tobi. Imali smo Hauarda... Duško Ivanović je prvi razgovarao sa Ponjitkom i sve se dogovorio do finansijskih elemenata. Nastao je period od tri-četiri dana da Duško nije mogao da da stupi u kontakt sa Ponjitkom i njegovim menadžmentom. Pogađajte šta se desilo? Otišao je u Partizan. Kada je izgubio Ponjitku, uzeo je Hangu"izjavio je Čović.

Dakle, ako izuzmemo dolazak Miloša Teodosića koji je već ranije bio isplaniran, a Ivanović prema Čovićevim rečima dao pristanak, Crvena zvezda je pravila zanimljive i ispostaviće se pogrešne izbore, krenimo redom.

Na poziciji plejmejkera Zvezda je dovela najskuplje pojačanje u istoriji kluba Šabaza Nejpira, a on nije izdržao ni polusezonu na Malom Kalemegdanu. Crveno-beli su pronašli rešenje da ga se otarase, a Armani prihvatio povratak Nejpira u svoje redove. Nejpir je u Zvezdinom dresu odigrao 12 evroligaških utakmica i imao prosek od 9.8 poena i prosečan indeks korisnosti 7.8.

Ako je verovati Čoviću Zvezda je umesto Nejpira mogla da izabere Markusa Hauarda koga sada u Baskoniji trenira upravo Duško Ivanović. Za razliku od Nejpira, Hauard ima fantastičnu sezonu. Sjajni šuter je drugi strelac Evrolige iza Majka Džejmsa sa prosekom od 19.2 poena po utakmici i indeksom korinosti 11.1.

Ispostavilo se da je još lošiji izbor bio povratak Nemanje Bjelice koji zbog problema sa povredom nije ni upisao povratnički derbi u Zvezdinom dresu. Još teže navijačima pada da je barem prema rečima Nebojše Čovića, iako je sam igrač to demantovao, krilni centar Baskonije Čima Moneke mogao ove sezone da nosi crveno-beli dres.

Moneke je eksplodirao u Baskoniji i zajedno sa već pomenutim Hauardom čini sve da tim Duška Ivanovića odvede barem u plej-in Evrolige. Moneke je trenutno treći po indeksu korisnosti sa 19.3 indeksnih poena po meču, a ispred njega su samo Majk Džejms i Šejn Larkin, što dovoljno govori o njegovim kvalitetima.

Delovalo je pre starta sezone da je dolazak Majka Tobija Zvezdin pogodak, ali se ispostavilo da slovenački reprezentativac nije premija, naprotiv. Koliko je Tobi značajan za igru tima Janisa Sferopoluosa dovoljno govori odluka Grka da ga ni ne povede na Kup Radivoja Koraća usled ograničenja broja stranaca. Tobi je u Zvezdi daleko od prepoznatljive forme sa prosekom od svega 4.3 poena, 2.6 skokova i indeksom korisnosti 3.3.

Za to vreme Zvezdi ponuđeni Brendon Dejvis igra veoma dobro pod košem španske Valensije i jedan je od najvažnijih igrača "slepih miševa". Dejvis ima odličnu evroligašku statitiku od 12.7 poena i 3.9 skokova za prosečan indeks korisnosti 12.4.

Za razliku od Nejpira, Bjelice i Tobija, Mateuš Ponjitka nije završio u Zvezdi, iako je prema Čovićevim rečima njegov dolazak na Mali Kalemegdan bio praktično gotova stvar. Ušao je u igru "večiti" rival Partizan i angažovao Poljaka, a crveno-beli umesto njega potpisali iskusnog Mađara Adama Hangu, prvaka Evrope sa Real Madridom prošle godine i ispostavilo se pogodili.

Ponjitka se još uvek nije snašao u Parizanu, a Željko Obradović ga nije vodio na Kup u Niš. Poljak ima prosek u Evroligi od samo 1.8 poena po meču i prosečan indeks korisnosti 1.9.

Na drugoj strani, Adam Hanga je jedan od najvažnijih igrača Crvene zvezde u ovoj sezoni. Prekaljeni as se u potpunosti podredio timu i igra "šta mu se kaže". Hangin prosek u Evroligi je 7.4 poena, 2.7 skokova i 6.5 indeksnih poena, ali je njegov doprinos ekipi i veći nego što statistika govori.

Zvezda osam kola pre kraja "regularnog" toka Evrolige zauzima 16. poziciju sa skorom 10-16, osvojila je Kup Radivoja Koraća i lider je u AdmiralBet ABA ligi. Da li bi učinak, posebno u Evropi bio bolji da su Hauard, Moneke i Dejvis izabrani pre Nejpira, Bjelice i Tobija nikada nećemo saznati...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke