Zvezdino moćno evropsko lice - ''Delije'' će uživati u pogledu na tabelu Evrolige!

Autor: Darko Mitrović
sreda 09.10.2024.
21:57
Izvor: Sportske.net

Sad je jasno da Dubai i Split nisu pravo merilo vrednosti ovog tima.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde upisali su i drugu pobedu u prva dva kola Evrolige!

Posle prošlonedeljnog trijumfa u Parizu, crveno-beli su večeras uz veliku podršku punih tribina Beogradske arene savladali i špansku Baskoniju rezultatom 78:71.

Zvezda je u ovaj susret ušla posle iznenađujućeg poraza u Splitu, u AdmiralBet ABA ligi, ali se već pred početak večerašnjeg meča videlo kako crveno-beli bodre jedni druge i da su sa ogromnim motivom ušli u ovaj duel, željni da pred svojim navijačima pokažu svoje pravo lice. 

I uspeli su u tome, iako je bilo određenih oscilacija i padova u igri tokom meča.

Počelo je sa četiri vezana poena Timotija Luvavu-Kabaroa, porozna je Zvezdina odbrana bila u tim trenucima, ali se vrlo brzo sve promenilo.

Ajzea Kenan je sa dve trojke u naredna dva napada dodatno ''podgrejao'' atmosferu na tribinama, podigao je samopouzdanje i sebi i postatku tima, koji je igrao sve čvršće u odbrani i sve raznovrsnije u napadu.

Iz minuta u minut su se različiti igrači Crvene zvezde upisivali u strelce, a sjajno ih je služio šut za tri poena. Posle Kenana, van linije 6.75 metara pogađali su i Jago, Miler-Mekintajer, Kalinić, Daum, nešto kasnije i Nedović, a na drugoj strani nekako su svi čekali da ''proradi'' Čima Moneke.

Probudio se najbolji igrač gostiju u finišu prve četvrtine, kada je Zvezdinu prednost od deset poena razlike uspeo da prepolovi.

Crveno-beli su vodili 25:20 na kraju prvog kvartala, ali su već početkom druge deonice uspeli da se vrate na 10-12 poena prednosti zahvaljujući poenima Nedovića i Gedraitisa.

Nekih petnaestak minuta je Zvezda imala sjajne procente šuta iz igre, preko 60 posto i za dva, i za tri poena, ali je napadačka kriza usledila u finišu drige četvrtine.

Srećom po crveno-bele, Baskonija nije našla pravi način da te Zvezdine probleme iskoristi, delom i zbog toga što je odlični šuter Markus Hauard rano napravio tri prekršaja, pa ga u prvom poluvremenu nije mnogo ni bilo u igri, niti je bio prevelika pretnja Zvezdinom košu.

Domaći su na poluvreme odneli sasvim solidnih osam poena prednosti, bilo je 42:34, ali je i u prvih par minuta drugog poluvremena opet bilo napadačkih problema, dugo se čekalo na nove Zvezdine poene, ali gosti iz Vitorije ni to nisu iskoristili, osim što su prišli na 42:36.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

''Led je probio'' Nikola Kalinić svojom drugom trojkom od početka meča, zatim su pogađali i Kenan i Bolomboj, pa je Zvezda sredinom trećeg kvartala stigla do ''plus 14'' i kriza u igri srpskog šampiona je postala prošlost.

Pokušavali su Hauard i Moneke, pre svih, da smanje razliku i da Baskonija uhvati priključak, ali je Zvezda imala odgovor na te pokušaje i lagano je uvećavala razliku do 65:49 početkom četvrte četvrtine.

Ipak, nisu se gosti predavali, serijom 7:0 su na oko pet minuta do kraja vratili nadu i prišli na 65:56, da bi zatim Luki Mitroviću dosuđen faul u napadu.

Donta Hol je sa linije penala smanjio na sedam poena razlike, Sferopulos je reagovao tajm-autom, ali gosti na četiri minuta do kraja, novim poenima Hola prilaze na 66:62!

Usledio je novi tajm-aut posle kog Bolomboj najpre sjajnom rampom sprečava zakucavanje Hola, a onda pogađa na drugoj strani za 68:62 na tri minuta do kraja.

Naravno, i Pablo Laso je odmah zatražio minut odmora, a Baskonija je na ulasku u poslednji minut prišla na 71:66.

Međutim, odmah posle još jednog Zvezdinog tajm-auta, Nikola Kalinić pogađa otvorenu trojku i rešava pitanje pobednika.

Ajzea Kenan sa 17, Džoel Bolomboj sa 15 poena i 8 skokova i Nikola Kalinić sa 12 poena (trojke 3/5) bili au najefikasniji večeras u ekipi Crvene zvezde, a Baskoniju su predvodili Moneke sa 19 poena i 6 skokova i Hol sa 13 poena i 7 uhvaćenih lopti. Zvezdaje uspela da neutrališe Markusa Hauarda koji je meč završio sa samo sedam poena, uz 1/5 u šutu za tri poena. 

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke