A sada NOVA Liga Šampiona! Kad počinje, hoće li veliki biti zadovoljni ovim formatom?

Autor: Darko Mitrović
sreda 21.04.2021.
11:18
Izvor: Sportske.net

Ujedno i ''stara, dobra'', ali i potpuno nova Liga šampiona.

Epa/Salvatore di Nolfi
Epa/Salvatore di Nolfi

Povezane vesti

Evropska Superliga potrajala je samo jedan dan sa klubovima osnivačima na okupu i polako odlazi u arhivu, iako čelnici Reala i Juventusa i dalje pokušavaju da pronađu neki novi način da urade ono što su naumili.

To, sada, bez engleskih klubova, izgleda kao nemoguća misija, svestan je toga i Andrea Anjeli, prvi čovek Juventusa, verujemo i Florentino Perez, pa je na njima sada da, makar i nevoljno, sednu za sto sa čelnicima UEFA i zajedno reformišu Ligu šampiona, koliko je god to moguće.

Jasno je, šta god da UEFA predloži, oni neće biti zadovoljni, ali će posle jučerašnjih događaja morati da se povinuju želji većine navijača širom Evrope.

A predlog novog formata se već pojavio u medijima i prema tim informacijama, Liga šampiona od 2024. godine više neće brojati 32, nego 36 klubova, što na prvi pogled deluje nešto na šta evropski velikani neće pristati.

Ali, možda ih privuče novi format takmičenja i, pre svega, najava mnogo većeg budžeta koji bi bio uporediv sa onim koji bi imali da su realizovali ideju Superlige.

Prva faza takmičenja bi doživela najveće promene, više se ne bi igrala grupna faza sa po četiri tima i šest kola, u kojima bi se svaka ekipa učesnica po dva puta sastajala sa tri rivala u grupi. Umesto toga, sada bi svaki klub igrao deset kola sa različitim klubovima, pet kod kuće, pet u gostima.

Osam najboljih bi se direktno plasirali u osminu finala, a oni koji budu plasirani od osmog do 24. mesta igrali bi baraž za još osam preostalih mesta u osmini finala.

I još jedan bitan detalj. Biće ostavljena dva mesta za klubove sa najvećim koeficijentom koji se kroz nacionalna prvenstva nisu plasirali u Ligu šampiona. Primera radi, ako Mančester junajted završi na šestom, sedmom mestu Premijer lige, mogao bi da računa na plasman u Ligu šampiona.

Kada bi to trebalo da počne?

Iako je plan bio da novi format startuje u septembru 2024. godine, italijanska ''Gazeta'' je danas prenela informaciju da bi sve moglo da se ubrza, kako bi se odobrovoljili nezadovoljni velikani.

Čekamo rasplet.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke