Adana - Železnica, radnici i raskošan budžet

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 02.02.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Kako je “narodna sirotinja” kupila uspeh…

Twitter: Adana Demirspor
Twitter: Adana Demirspor

Povezane vesti

Dok ovo budete čitali, Temu Bakajoko koji je svojevremeno bio zvezda prelaznog roka u vreme dok je blistao u Monaku bi mogao da postane novi igrač Adane. Turski klub mu je ponudio tri miliona po sezoni, u vreme štampanja ovog magazina još se nećkao, a Turci su pretili da će se okrenuti drugim metama.

Jer, njima novac nije problem.

Nekadašnji tim železnica iz istoimene provincije, Adana, blizu Mediterana je došao pretprošle godine do elite, vratio se posle blizu četiri decenije među najbolje fudbalske klubove.

Kako?

Prosto, uložili su veliki novac, ambiciozni predsednik Murat Sančak je nakon niza neuspešnih pokušaja da se kroz plej-of domogne prve lige, rešio da dovede niz poznatih imena, Gokhan Inler nekada etablirani igrač Serije A je došao dok su bili u drugoj ligi, u timu je bio Malijac Hamidu Traore, još nekoliko iskusnih turskih igrača, pa su u velikom stilu osvojili prvo mest. 

Dugo čekanje je završeno, Adana je čak 14 puta za pomenuto vreme u nižem rangu bila u plej-ofu i nikada nije uspela da se vrati. Klub je levičarski, turska verzija Sankt Paulija ili Livorna, imaju pun stadion, ponosni su na svoje radničko poreklo, ali nisu se protivili kada je biznismen Sančuk zavukao ruku u džep i rešio da "kupi" ligu.

kada su ušli doveli su Balotelija, Vargasa iz Espanjola, iskusne igrače poput Belhande i Stambulija, da ne nabrajamo, tek napravljen je drim tim. Kako nije dobro krenulo, ubrzo je angažovano veliko ime Vićenco Montela, sa Italijanom klub je završio kao deveti, dobar rezultat za novajliju, ali oni žele više, budžet je posle ulaska u ligu bio veći od 20 miliona evra.

Otpustili Džubu, Balotelija, Loika Remija, u decembru i Rakitskog i sada traže nova pojačanja jer su letos bili neaktivni. Jer, osetili su šansu. Adana je četvrta na tabeli, lagano bi mogla da se bori za istorijski uspeh, plasman u Evropu. Zato su im potrebna nova ulaganja za proleće.

Žele da budu poznati kao njihov najpoznatiji sugrađanin, Fatih Terim. Kažu u Turskoj da je on sinonim za grad, i klasičan predstavnik ljudi iz ovog kraja, sa juga Turske. Prek, borben, često i drzak, ali uporan i veliki borac. Takva je i publika u Adani, veliki je pritisak sa tribina, i kada su dugi niz godina igrali u drugoj ligi, imali su više navijača nego većina timova u eliti. Naravno da ih je savez dočekao otvorenih ruku, sjajna poseta plus novi moderni stadion koji je otvoren pre dve godine.

Njihovo puno ime je Adana Demirspor i preziru gradskog rivala Adanu. "Narandžasti" igraju na istom stadionu, ali su drugoligaši, "Tigrovi" ne mogu da pariraju, iako su zanimljivo oni klub viših slojeva u gradu i provinciji, a Adana Demirspor je narodni, radnički klub. Doduše, drugoligaš tvrdi da je jedini pravi gradski klub, imao i pamuk u grbu, po kome je Adana poznata pre nego železnicama. Ali, to su njihove lokalne stvari, derbi je u drugoj ligi bio poznat po nemirima i sukobima za koje konzervativci koji su većina osuđuju "Plave". Ali, oni više nisu siromašni, sada igraju veliku ulogu, u četvrtak u derbiju dočekuju Fener. Ako pobede prići će im na bod, tu su Bešiktaš i Basaksehir, ne odustaje ni Trabzon. Galatasaraj korača ka tituli, ali za dva mesta u Evropi, bori se pet klubova, tokom proleća gledaćemo usijanje jer liga ne gubi na kvalitetu i pored ekonomske krize.

Adana je prošle i ove godine sva tri puta izgubila od Fenera, ako tome dodamo i dva meča u kupu pre nekih pet ili šest sezona (ali tada su bili mnogo slabiji), oni ne znaju za uspeh u ovom veku. Samo, neće biti jesnostavno gostima, za vikend je Montelin tim savladao Sivu, kod kuće nemaju poraz, pa bi najbolje bilo izbeći konačan ishod i probati sa golovim.

Od ostalih mečeva vanrednog kola, Konja, našeg Saleta Stanojevića bi trebalo da dobije u Anadoliji Instanbul, Trabzon je favorit protiv Antalije, šampion mnogo bolje igra kod kuće.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke