Admira Vaker – Uspavani džin

Autor: Ivan Cvetković
utorak 26.01.2021.
12:40
Izvor: Boris Jovanović

Nekada sila, sada više i geografski nisu u Beču...

freesoccerwallpapers
freesoccerwallpapers

Povezane vesti

Danas ćete se pomučiti da nađete Admiru na naslovnim stranama austrijskih medija, ali i u gornjim ešalonima tabele u Austriji. Nekada veliki derbi sa ostalim bečkim klubovima to nije, jer su jednostavno otišli iz glavnog grada.

Nekadašnji klub, osnovan početkom prošlog veka je osvajao titule i kupove u predratnom periodu, a posle Anšlusa stigao do finala šampionata Trećeg Rajha, Šalke ih je razbio u meču za pehar, ali svejedno, Admira je bila jedan od najjačih timova u Srednjoj Evropi u tom vremenu.

Posle rata krenulo je osipanje, nisu mogli da se nose sa ostalim bečkim klubovima, pre svega zbog manjka navijača, grad se podelio na Austriju i Rapid, a Admira je, kako bi našla sponzore bila prinuđena na menja imena, ulazi u spajanja sa manjih klubovima, kako bi privukla sponzorstva, prvo železnike, a onda i kompanije za električnu energiju. Kada su dobili novac od NEWAG-NEVIOGASA bili su itekako kompetitivni pa je klub posle kupa 1964. osvojio i duplu krunu dve godine kasnije. No, u kompaniji je izbio skandal zbog korupcije, pa su izgubili sponzora, kako bi preživeli probali su da se pripoje Austriji iz Beča. To je dva puta odbijeno, a saveznika su našli u Vakeru, još jednom bečkom klubu iz distrikta Meidling,

Ali ni to nije donelo puno, pred kraj prošlog veka došlo je do novog spajanja, ovoga puta između Medlinga i Admire Vaker. Iranac Mahid Pišijar je kupio klub 2004. ali umesto napretka, ispali su dve godine kasnije. Klub je ponovo prodat, i to poznatom Rihardu Trenkvalderu tvorcu i vlasniku mamutske HR kompanije koja posluje u tridesetak zemalja sveta. Dodao je ime kompanije na „Admiru“, vratio ih u ligu početkom decenije, da bi 2017. bili preprodati Flajeralarmu, poznatom izdavaču koji je postisao ugovor na deset godina i sada ponovo imaju prefiks ispred imena.

Admira je bila solidna u ovoj deceniji, tri puta igrala u kvalifikacijama za UEFA Kup, radi se o timu koji je svojevremeno stizao do četvrtfinala KPK krajem osamdesetih, ispadao u Kupu UEFA od Juventusa u osmini finala devedesetih, što bismo rekli nisu repa bez korena.

Ali, oni su otišli iz grada, ne daleko, samo 15 kilometara na jug, u industrijsku zonu koja pripada Donjoj Austriji. Medling je do polovine pedesetih bio bečki distrikt, 24. ali je ponovo od tada van glavnog grada.

Inače, kada je svojevremeno Mitropa kup pre rata bio najjače međunarodno fudbalsko takmičenje, Beč su predstavljali Rapid, Admira i First Viena, a ne današnja Austrija. Vundertim, austrijsko čudo, najbolja reprezentacija na svetu, između dvadesetih i tridesetih bio je prepun igrača Admire. Njihov problem je bio i ostao, nedovoljna podrška jer je građanska elita počela da navija za Austriju, a radnici su prigrabili Rapid, za Admiru su ostajale mrvice.

I pored dobrih rezultata prethodnih godina to se nije promenilo, kada izađete na jug od Beča, malo koga zanima fudbal, ima dobrih autleta, nadole već počinju fabrike, pa je jasno zbog čega je uvek izvesno da će posle kraćih uzleta, Admira uvek biti u problemima.

Tako je i ove godine, mada su zaustavili Austriju u prvom delu sezone, nalaze se na poslednjem mestu i u Medlingu se ne raduju baš susretu u utorak.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke