Afrički klasik u Abidžanu - Obala Slonovače može, Nigerija mora

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 18.01.2024.
10:15
Izvor: Sportske.net

Domaćinu i bod igra, dok “Super orlovi” imaju veliki pritisak da ne izgube…

AP Photo/Sunday Alamba
AP Photo/Sunday Alamba

Povezane vesti

Nedavno je počelo jedno od omiljenih reprezentativnih takmičenja ljubitelja fudbala ne samo Afrike, već i širom sveta. Afrički kup nacija se ove godine održava u Obali Slonovače od 13. do januara do 11. februara, takmiči se 24 timova podeljenih u šest grupa.

Prvi dan velikog turnira doneo nam je i tri iznenađenja. Nakon što je Obala Slonovače u okviru grupe A prilično rutinski savladala Gvineju-Bisao, ulogu favorita u istoj grupi nije uspela da opravda Nigerija koja je, predvođena jednim od najboljih napadača današnjice Viktorom Osimenom i krcata napadačkim potencijalom, remizirala sa Ekvatorijalnom Gvinejom koja je prva i povela na ovom susretu. Još veća iznenađenja videli smo u grupi B gde su Zelenortska ostrva šokirala Ganu u poslednjim trenucima meča i slavila sa 2:1, dok je Egipat takođe u samom finišu utakmice jedva izbegao poraz zahvaljujući Salahu koji je bio precizan sa penala.
Dok čitate ove redove, veoma je moguće da ste ispratili još neke iznenađujuće rezultate, dok nas pravi afrički klasik očekuje u drugom kolu grupe A kada se u četvrtak od 18 časova sastaju Obala Slonovače i Nigerija.

Iako slove za jedne od najvećih favorita za osvajanje ovogodišnjeg KAN-a, “Super orlovi” ostavili su prilično mlak utisak u meču sa Ekvatorijalnom Gvinejom koju su uspeli da savladaju samo jednom. Govorimo o ekipi u kojoj se nalaze ofanzivci poput Osimena, Ivobija, Lukmana, Ihenača, Muse… Ruku na srce, samo letimičan pogled na odbranu selekcije Žozea Pešeire ne samo da ne uliva poverenje, već i daje razloga za brigu svim navijačima Nigerije koja već godinama kuburi sa odbrambenim fudbalerima. Videlo se to u prethodnih šest utakmica koliko je prošlo otkako su “Super orlovi” sačuvali svoju mrežu. Remi sa Ekvatorijalnom Gvinejom upalio je mnoge lampice u najbrže rastućoj afričkoj privredi jer Nigeriju i pored toga mnogi vide kao glavnog pretendenta na afrički tron, a sada će morati da sa “vadi fleke” protiv još jednog favorita i uz to i domaćina turnira.

Obala Slonovače krcata je fudbalerima koji nastupaju ili su nastupali za značajne evropske klubove. Francuski stručnjak Žan-Luj Gaset lepo je posložio “Slonove” koji na terenu deluju kao kompaktna celina. Obala Slonovače nije zabeležila poraz u poslednijh osam utakmica, a za očekivati je da će se maksimalno potruditi da podignu trofej namenjen najboljoj afričkoj selekciji na domaćem terenu. Ekipu na terenu predvodi Frank Kesi, bitne karike u timu su i Seko Fofana, Bpga, Bamba i Endika, dok se među prvih 11 uglavnom nalazi i fudbaler Crvene zvezde Žan-Filip Kraso koji je i postigao jedan od dva gola u trijumfu nad Gvinejom u prvom meču. 

Orije i Gradel predstavljaju staru gardu u svlačionici uzevši u obzir da se nalaze među deset reprezentativaca sa najviše nastupa u istoriji zemlje, ali ovoga puta imaju ograničenu minutažu. Obala Slonovače je Afrički kup nacija osvojila dva puta, 1992. i 2015. godine, a interesantno je da se do afričkog trona nije popela tokom perioda u kojem su imali verovatno i najkvalitetniju reprezentaciju u istoriji predvođeni Didijeom Drogbom koja je nastupala na tri uzastopna Svetska prvenstva.

U meču Obale Slonovače i Nigerije bilo bi teško predvideti bilo šta da se igra na neutralnom terenu, ali kako će stadion Alasane Utara u Abidžanu biti prepun domaćih navijača, nema dileme da su “Slonovi” ipak favoriti na ovom susretu. Sa druge strane. Nigerija ima imperativ pobede ili zadatak da makar ne izgubi duel jer bi u slučaju trijumfa Ekvatorijalne Gvineje sa Gvinejom imala veliki problem da se kvalifikuje u narednu fazu KAN. O nekim učestalim faktorima u međusobnim okršajima teško da možemo govoriti jer su se ovi rivali poslednji put sastali 2016. u potpuno drugačijim okolnostima jer se radilo o prijateljskoj utakmici.

Ipak, napomenimo da su poslednje tri utakmice okončane sa manje od tri postignuta gola, pa uzevši u značaj meča možda bi tako nešto moglo da se dogodi i u četvrtak.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke